MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Ascending


Bookmark

Data

Released Srpanj 2018
Format Albumi
Vrsta Folk / Sevdah
Dodano Utorak, 27 Kolovoz 2019
Žanr World
Length 57:11
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2018
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6083251
Edition details objavljeno: 27.7.2019.
Tags Croatia Records Amira Medunjanin

Review

Svojim zadnjim albumom "Ascending" Amira Medunjanin još se jednom potvrdila kao izuzetno profinjena interpretatorica sevdaha, koja s ukusom kombinira poštovanje prema tradiciji i moderne, kreativne aranžmane. Ascending donosi suradnju sa starim suradnicima (Bojan Zulfikarpašić, Boško Jović, Zvonimir Šestak, Nikola Stajić, Ante Gelo), ali i s novima – komornim gudačkim sastavom TronheimSolistene iz Norveške.

Amira već godinama predano radi na svojoj viziji sevdaha, predano uranja u njegovu srž (koja je prostorno-vremenski specifična), a istodobno ga „rasteže“ i transformira, šireći mu granice do te točke da je postao glazba koja dira u srce publiku diljem svijeta, glazba srodna bluesu s delte, fadu ili francuskoj šansoni. "Ascending" je još jedan korak na tom fascinantnom Amirinom putu – kao da je zakoračila još dublje u melankolično srce sevdaha, a istodobno ga još malo "očudila", još malo transformirala, i ovaj put približila ga šansoni i klasičnoj glazbi.

Ante Gelo zaslužan je za elaborirane, elegantne aranžmane za gudače, a Bojan Zulfirkapašić unosi uzbudljive jazzerske momente i neobične harmonije. Tracklista je miks novih i starih stvari – tu su neke sevdalinke koje je Amira obradila i na prijašnjim albumima kao što su "Što te nema" (možda najtužnija od svih sevdalinki) ili "Moj dilbere", neke nove kao što je vrlo upečatljiva "Oj meglica", koju je komponirao Vladimir Kočiš Zec na međimurskom jeziku. Amira je na jednom koncertu pjesmu opisala kao Cave-ovsku, jer kad slušate melodiju, pomislite kako se "nešto fino" događa ako ne razumijete jezik, a tekst je zapravo brutalan. No zapravo su sve pjesme na neki način "nove" upravo zbog novog glazbenog ruha kojim se Amira još jednom pokazala kao umjetnica koja konzistentno razvija i unapređuje svoju glazbenu viziju i sa svakim albumom postiže nove estetske dosege i sve višu razinu stilizma.

Amirin prekrasni glas te istančana i emotivna intepretacija sugestivno prenosi srž tradicionalnog sevdaha međunarodnoj publici, njezina senzualna vizija sevdaha naprosto se otrgnula iz kulturno specifičnih okvira i preselila u univerzalno razumljivu sferu glazbene ljepote, rijetko koga ostavljajući ravnodušnim, pa i onaj dio publike koji nisu izvorni ljubitelji ili poznavatelji sevdaha. Treba pohvaliti i virtuozne norveške gudače – njihova precizna, tehnički besprijekorna izvedba koja savršeno evocira racionalni sjever, dobila je sasvim novu notu u ovom neočekivanom spoju sa strastvenim, bujnim sevdahom.

Inače album je snimljen u dva dana u Norveškoj, uz nadosnimavanje u slavnom studiju Abbey Road i miksanje u studiju Real World.

Mirna Marić

Hits 1667
Amira Medunjanin Albumi Kronologija For Him And Her » For Him And Her

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici