MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2015
Format Kompilacije
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Nedjelja, 22 Ožujak 2015
Žanr Pop-Rock
Length 1:11:44
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2015
Država Hrvatska
Etiketa OSA Media
Catalog Number OSA 0014
Edition details Objavljeno: 11.3.2015.; urednik izdanja Valdet Luboteni
Tags OSA Media Valdet Luboteni

Review

Od nezavisnog domaćeg izdavača OSA Media dolazi nam Indie United Volume 3, komplacija od 18 pjesama razlučitih izvođača iz Hrvatske, Italije te Srbije. Cilj albuma je plemenit, a svodi se na promicanje domaće i regionalne indie scene, kao i respektabilnih izvođača čija karijera je tek započela. U suradnji sa Indierekt festivalom u Umagu, koji se protekle godine istaknuo kao prevodnik promicanja indie glazbene scene, ova kompalacija nudi širok spektar obećavajućih i nevjerojatno talentiranih glazbenika, koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Širokim utjecajem indie/alternative žanra u proteklih par godina domaća scena je danas toliko bogatija za raznolik spektar bendova, a upravo ovo ostvarenje je dobar primjer toga.

U album nas uvodi Two Friends, melodična stvar od The Mothership Orchestra koja u perodima neodoljivo podsjeća na domaću verziju Future Islandsa u svojem punom sjaju. Koristeći alternativne utjecaje uz orkestralnu pratnju u svojoj glazbi, već na prvoj pjesmi pronalazimo jedan od definitivnih favorita čiji opojan zvuk te zavodljiv vokal postavlja visoka očekivanja za daljni razvitak albuma. Kao svojevsni kontrast po pitanju atmosfere dolazi nam od Trees Of Maine pod nazivom Fools By The Sea, mračniji dream pop koji u sebi nosi solidno odrađene vokale te odličnu eksperimentaciju sa efektima na gitari. Upravo poput emocionalnih uspona i padova sljedeća stvar nam dolazi kao opušteno rock putovanje kroz melodičan i pomalo melankoličan doživljaj od strane već sada dobro zastupljenih Achromatic Attic te njihove Reconciliation. Zvučeći upravo poput opuštene ljetna stvar uz lagano zvižđanje i pozadinske udaraljke koje dodatno dodaju na ritmu ocrtavaju određen standard odličnosti na koji smo navikli od ovog benda. Nastavak je obilježen sa daškom psihodelije, akustikom kojoj se u trenutke ubacuje fuzzy električna gitara što pjesmi daje određen Tame Impala osjećaj koji donose Frog Frog Dog sa svojom stvari How How, a možemo je nazvati najugodnijim iznenađenjem albuma. Dok Wrong Face Wrong Palm odiše prosječnošću, u nastavku dolazi svjetski primjer ritmične indie synth- pop stvari Somebody/Sometimes od The Academy koji podsjeća na kombinaciju Wolf Gang i The 1975, a svojim energičnim vokalom predstavlja drugi favorit na albumu. Mračan i eleganatan elektro pop donosi duo iz Zagreba pod nazivom Side Project sa Empathy, koji su nedavno dobili svoj veliki debi na domaćoj pozornici. Irena Žilić se time nadovezuje sa svojom Scars, snažne emotivne podloge koliko i kvalitetno tekstualno, a u sličnom ritmu je prati The Leading Guy sa Oh Sister. Dodatnu dubinu albumu dodaje Lovley Quinces sa popularnom M, a u stopu je prati nezaustavljiva riječka indie rock mašina Johnatan sa svojom Umbrellas In The Sun. U stilu lagane ljubavne balade nailazimo na Where We Need To Go od Lolite, dok plesnim ritmovima nas iznenađuje We Came From The Sky od Kundyak Mezhie. Svojim alternativnim elektro pop/ industrial utjecajima dolaze domaći miljenici Baden- Baden sa svojim It's You, ocrtavajući najatmosferičniju stvar na albumu.

Kako se bližimo kraju albuma dolazi treći favorit, On Tour sa svojom By The Sea koji utjelovljuju najbolje iz nježnog folk/acoustic žanra svojim prodornim vokalom i opojnom melodijom. Prikladan uvod prema završetku albuma donosi nam fin i uglađen zagrebački blues nošen od strane Nellcote sa pjesmom She Said, dok outro dolazi uz pamtive i ugodne vokale na As I Walked Out On Everything.

Naposljetku možemo reći kako je kompalacija nadišla sva očekivanja, time postavljajući određen visok standard kada je u pitanju regionalna glazba u ovoj eri. Bogat zvuk na albumu oslikava spremnost regionalne scene da postepeno svojom kvalitetom kroči iz okrilja lokalnosti na svijetla svijetske pozornice, a istovremeno daje poticaj svi novim grupama prema budućem radu i trudu. Pjevajući isključivo na engleskome jeziku izlazi se iz nužnih okvira domaćeg te postepeno se radi prema globalnijem konceptu glazbe, pa time ovu kompalaciju možemo nazvati onim najboljim od najboljeg što trenutna scena nudi.

Branimir Hrženjak

Hits 2252
Electronic Jugoton - Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989 « Electronic Jugoton - Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989 Razni izvođači Kompilacije Kronologija Femme Nouvelle » Femme Nouvelle

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici