Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Concert for Bangladesh

Događaji
1972. Koncertni film ‘Concert for Bangladesh’ doživio je svjetsku premijeru prikazavši se u New Yorku. Koncert je organizirao George Harrison, a sudjelovali su i Bob Dylan i Eric Clapton, između ostalih. Taj je događaj poslužio kao inspiracija i model za organiziranje Live Aida 1985. i sličnih budućih događaja.

police

Događaji

1978. The Police su potpisali diskografski ugovor s A&M Records, koji su izdali sve njihove albume i singlove počevši od prvog singla, 'Roxanne'.

bruce springsteen-streets of philadelphia

Događaji
1994. Bruce Springsteen je osvojio Oscar za najbolju filmsku pjesmu, ‘Streets of Philadelphia’. Pjesma se našla na soundtracku za film ‘Philadelphia’.

michael jackson

Događaji
1991. Michael Jackson je potpisao novi ugovor sa Sonyjem vrijedan 65 milijuna dolara. Bio je to najveći ugovor u povijesti glazbenog biznisa.

jefferson starship

Događaji

1974. Jefferson Airplane su promijenili ime u Jefferson Starship. Postava je tada uključivala sljedeće glazbenike: Paul Kantner, Grace Slick, Johnny Barbata, David Freiberg, Peter Kaukonen, Cragi Chaquico i Papa John Creach.

Elvis-Presley-Graceland

Događaji
1957. Elvis Presley kupio je imanje Graceland u saveznoj državi Tennessee za 102 500 dolara. Imanje je ime dobilo po graditeljevoj kćeri Grace. Nakon to je Elvis umro i pokopan na imanju, Graceland je postao ‘meka’ za sve ljubitelje popularne glazbe. Opjevao ga je, među ostalim, Paul Simon u pjesmi i albumu ‘Graceland’ iz 1986. Od privatnih zdanja, danas bilježi najviše posjeta godišnje u SAD-u nakon Bijele kuće.

Rock And Roll Hall Of Fame

2010. U Rock and Roll Hall of Fame ušli su švedske pop zvijezde ABBA, jedan od najpopularnijih sastava 70-ih Genesis, reggae glazbenik Jimmy Cliff, The Hollies Grahama Nasha te protopunkeri The Stooges.

Metallica 1981

Događaji
1982. Metallica je održala svoj prvi nastup u karijeri. Nastupili su u Radio City klubu u Anaheimu, Kalifornija.

sex pistols

Događaji
2006. Sex Pistolsi su odbili prisustvovati svojoj inauguraciji u Rock and Roll Hall of Fame, pritom izvrijeđavši instituciju. Istog dana u Kuću su ušli metal pioniri Black Sabbath, jazz velikan Miles Davis, jedni od predvodnika američkog novog vala Blondie i southern rokeri Lynyrd Skynyrd.

Allman Brothers Band

Događaji
1971. Kroz dvije večeri snimljen je danas slavni ‘At Fillmore East’, live album The Allman Brothers Banda. Rolling Stone ga je proglasio 49. najboljim albumom svih vremena, a uvršten je u američku Kongresnu knjižnicu. Album je obilježila 23-minutna verzija njihovog hita ‘Whipping Post’.

Notorious1990. Grupa Mother Love Bone u rodnom je Seattleu održala svoj posljednji nastup. Pjevač Andrew Wood preminuo je od posljedica predoziranja deset dana kasnije.