Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Pink Floyd NDD1989. Pink Floyd su na plutajućoj bini kod venecijanskog trga Sv. Marka održali koncert za oko 200 000 ljudi. To je bilo dvostruko više publike nego predviđeno, stoga je ugrožena stabilnost tog dijela grada izgrađenog na drvenim trupcima. Posjetitelji koncerta su također za sobom ostavili štetu u iznosu od oko 25 tisuća funti. Koncert je prenošen satelitskim putem u više od 20 zemalja svijeta, a vidjelo ga je, prema procjenama, oko 100 milijuna ljudi.

The Everly Brothers NDD1973. Razdvojili su se The Everly Brothers. Tijekom nastupa u Kaliforniji, Phil Everly je razbio gitaru, bijesan zbog pijanstva brata Dona. Don je sam dovršio koncert, no braća nisu razgovarala idućih deset godina, osim na sahrani njihovog oca 1975. godine. Prvi put nakon toga su zasvirali u Royal Albert Hallu u jesen 1983.

live aid

Događaji:
1985. Održan je Live Aid, dobrotvorni koncert za pomoć Etiopljanima pogođenima glađu. Simultano je održan u dva grada, Londonu i Philadelphiji, gdje je koncerte uživo promatralo ukupno 172 000 ljudi. Putem malih ekrana gledalo ih je još 1,9 milijardu ljudi u oko 150 država svijeta. Događaj su pokrenuli i organizirali glazbenici Bob Geldof (pjevač The Boomtown Rats) i Midge Ure (tada član Ultravox). Londonski koncert se pamti po svirci tada slabo poznatih U2, koje je Live Aid učinio svjetskim zvijezdama, one-off okupljanju umirovljenih The Who te nastupima Queen, Dire Straits, Eltona Johna, Davida Bowieja i Paula McCartneya. Američki dio spektakla pamti se, pak, po nastupima The Four Tops, Black Sabbath, CSN, Bryana Adamsa, The Beach Boys, Toma Pettya, (lošim nastupom) Led Zeppelina, Erica Claptona te Boba Dylana s Keithom Richardsom i Ronniejem Woodom.

Rolling-Stones-concert-in-Hyde-Park

Događaji
1962. The Rollin’ Stones su u londonskom Marquee klubu održali svoj prvi nastup. Na vokalu je bio Mick Jagger, na gitarama Keith Richards i Brian Jones, na klavijaturama Ian Stewart (kasnije član Stonesa samo na turnejama), na basu Dick Taylor (kasnije član The Pretty Things), a na bubnjevima Mick Avory (kasnije u The Kinks).

bruce springsteen

1971. Menadžer Brucea Springsteena odbio je ponudu Petera Framptona, tada člana Humble Pie, da Springsteen bude predgrupa njegovog benda na američkoj turneji te audiciju za diskografsku kuću A&M Records, za koju su Humble Pie tada snimali. Springsteen je stoga probitak na američkoj sceni morao čekati do svog trećeg albuma, ‘Born to Run’ iz 1975. godine.

your-hit-parade

Događaji
1950. Glazbena emisija ‘Your Hit Parade’ doživjela je svoju TV premijeru u SAD-u. Prije toga je 15 godina emitirana na radiju. U njoj su poznati pjevači obrađivali hitove tjedna. Godine 1958. show se preselio na CBS, a godinu kasnije je ukinut zbog rastuće popularnosti rock and rolla.

The Grateful Dead NDD1995. The Grateful Dead su održali svoj posljednji koncert s Jerryjem Garciom, gitaristom i pjevačem grupe. On je preminuo točno mjesec dana kasnije od srčanog udara.

Van Morrison Bob Dylan By Sean Hennessy b

Događaji
1984. Koncertom kod Slane Castlea u Irskoj završila je europska turneja Boba Dylana, smještena vremenski između izdavanja albuma ‘Infidels’ i ‘Empire Burlesque’. Na irskom koncertu pridružio mu se Van Morrison na jednoj, Bono iz U2 na dvije, a Carlos Santana kao gitarist na sedam pjesama. Bono je nakon koncerta intervjuirao Dylana za časopis Hot Press i završio s njim u dugom razgovoru, tijekom kojeg mu je Dylan poručio kako se ‘mora vratiti korijenima’, što je inspiriralo Bona i U2 za kreativni zaokret očit na albumima ‘The Joshua Tree’ i ‘Rattle And Hum’.

LedZeppelin1980

Događaji
1980. Led Zeppelin su u Zapadnom Berlinu održali svoj posljednji koncert u originalnoj postavi. Sjevernoamerička turneja, koja je trebala početi tu jesen, nije se nikad dogodila zbog iznenadne smrti bubnjara Johna Bonhama.

The Quarrymen

Događaji
1957. John Lennon i Paul McCartney su se upoznali prije nastupa Lennonovih The Quarrymen, koji će kasnije postati The Beatles. 15-godišnji McCartney je impresionirao godinu starijeg Lennona sviranjem pjesama Eddieja Cochrana i Genea Vincenta te demonstracijom uštimavanja gitare.

Rolling-Stones-concert-in-Hyde-Park

Događaji
1969. The Rolling Stones su nastupili besplatno u Hyde Parku u Londonu pred 250 000 ljudi. Bio je to koncert kojim su odali počast tragično preminulom kolegi Brianu Jonesu, a istovremeno je to bio i zvjezdani debi Micka Taylora na mjestu gitarista grupe.

brian-eno-in-nyc-titler

Događaji
1973. Klavijaturist Brian Eno je napustio Roxy Music. Ostvario je potom uspješnu samostalnu karijeru glazbenika i producenta.

the band

Događaji
1968. The Band su izdali svoj debitantski album ‘Music From Big Pink’. Album je djelomično snimljen u kući nazvanoj ‘Big Pink’, koju su dijelili članovi grupe Rick Danko, Richard Manuel i Garth Hudson. Sadrži hit ‘The Weight’, koji je najveću popularnost doživio preko izvedbe na Woodstocku i filma ‘Easy Rider’. Smatra se jednim od najutjecajnijih albuma svih vremena, a Clapton je izjavio kako ga je album uvjerio da raspusti Cream i započne svirati ‘mekši’ rock, što je i učinio kroz rad u Blind Faith i kasnijim grupama. Rolling Stone ga je proglasio 34. najboljim albumom svih vremena.