Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

unknownpleasures

Događaji:
1979. Izdan je ‘Unknown Pleasures’, debitantski LP album kultne post-punk skupine Joy Division. Radi se o jednom od najutjecajnijih albuma svih vremena te klasiku tada novog post-punk žanra. Isprva se prodao u tek 10 000 primjeraka te nije dospio na britansku ljestvicu albuma, a tek je nakon smrti pjevača Iana Curtisa došao do 71. mjesta. Magazin Select ga je opisao kao ‘glazbu bez prošlosti i bez budućnosti’ te, kao i NME i Allmusic, ‘jednim od najboljih albuma ikada’. Spin ga je proglasio 11. najboljim punk albumom ikada, Rolling Stone 20. najutjecajnijim, a Pitchfork i Q devetim, odnosno četvrtim najboljim albumom 70-ih. Vlastitu slavu zadobio je čuveni minimalistički omot albuma.

Patsy-Cline

Događaji
1961. Patsy Cline se teško ozlijedila u automobilskoj nesreći, nakon koje je provela dva mjeseca u bolnici. U tom razdoblju je njena pjesma ‘I Fall to Pieces’ postala broj jedan na country ljestvici, kao i velik pop hit u SAD-u.

arctic monkeys

Događaji
2003. Arctic Monkeys su u Grapes pubu u Sheffieldu održali svoj prvi nastup u karijeri.

Peter jenner credit Wiggy-bw-e-crop-sh

Događaji
1966. Budući menadžer Pink Floyda, Peter Jenner, po prvi puta je gledao bend uživo. Nastup je održan u slavnom Marquee Club u ulici Wardour u Londonu.

cream

Događaji
1966. Osnovana je supergrupa Cream. Njeni članovi bili su Eric Clapton, Jack Bruce i Ginger Baker. Često ih se smatra pionirima hard rocka i heavy metala. Rolling Stone ih je proglasio 67. najvećim izvođačima svih vremena.

rolling-stones

Događaji
2007. The Rolling Stones su nastupili na Isle of Wight festivalu, njihovom prvom britanskom festivalskom nastupu u 30 godina.

Blind Faith 1969 Michael Ochs Archives

1969. Supergrupa Blind Faith je održala svoj prvi koncert, i to besplatan, u londonskom Hyde Parku. Eric Clapton, Steve Winwood, Rick Grech i Ginger Baker izdali su samo jedan zajednički album, nazvan prema grupi, s kojeg je najupamćenija skladba ‘Can’t Find My Way Home’.

Roy Orbison1966. Prva žena Roya Orbisona, Claudette, poginula je kad su se njih dvoje vozili kroz mjesto Gallatin u saveznoj državi Tennessee. Budući da je svatko vozio svoj motocikl, Roy je prošao neozlijeđen, a Claudette je poginula na mjestu nesreće kad je motociklom udarila u vrata automobila koji je iznenada stao ispred nje na cesti. To nije bila jedina talka tragedija za Orbisona: dvije godine kasnije izgorio mu je dom i u njemu dvojica sinova.

Sex Pistols1976. The Sex Pistols su održali danas legendarni nastup u mančesterskom Lesser Free Trade Hallu. Tim nastupom je, prema legendi, započeo čitav punk rock pokret. U publici su bili budući članovi The Smiths (Morrissey), The Fall (Mark E. Smith), Joy Division (Bernard Sumner i Peter Hook) i Mick Hucknall (Simply Red).

Getty JimGordon630 051713

1983. Američki bubnjar Jim Gordon usmrtio je majku udarcima čekićem po glavi te ubodima nožem. Tek mu se godinu kasnije, za vrijeme trajanja sudskog procesa, dijagnosticirala shizofrenija. Gordon je najpoznatiji kao koautor Claptonove ‘Layle’, a svirao je i s The Everly Brothers (kao 17-godišnjak), Georgeom Harrisonom, Joeom Cockerom, Steely Dan i Traffic. Također je autor poznatog ‘amen breaka’ (predstavljenog u verziji ‘Apache’ Incredible Bongo Banda), bubnjarskog breaka koji je poslužio kao sample mnogim kasnijim rap izvođačima. Danas mu je 69 godina te još uvijek služi zatvorsku kaznu u jednom kalifornijskom zatvoru.

David-Bowie

Događaji
1967. David Bowie je objavio istoimeni debitantski album, no on nije ušao u prvih 100 britanske ljestvice albuma. Bowie je do danas imao osam albuma na vrhu iste ljestvice te nijedan izvan top 10 od 1993. godine.

wyatt robert

Događaji
1973. Bubnjar Soft Machine Robert Wyatt pao je s prozora na četvrtom katu i ostao paraliziran te vezan uz invalidska kolica. Wyatt se nastavio baviti glazbom sve do danas. Tears for Fears su mu posvetili poznatu pjesmu ‘I Believe’.

The Who Charlton Athletic 1976

1976. Koncert The Who na stadionu Charlton Athletica ušao je u Guinessovu knjigu rekorda kao najglasniji rock koncert ikada (120 dB). Danas takva kategorija više ne postoji zbog sigurnosnih razloga, a posljednji bend koji je proglašen ‘najglasnijim’ bio je Manowar.