Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1999. prema anketi Melody Makera, ‘The Queen Is Dead’ The Smithsa izabran je za album tisućljeća.

Događaji

1960. Cliff Richard imao je svoj četvrti britanski singl na broju jedan s ‘I Love You’. Tada ga je još pratio sastav The Shadows, čiji je ritam-gitarist Bruce Welch i napisao pjesmu. Welch je, zanimljivo, i jedan od prvih vlasnika Fender Stratocaster gitare u Britaniji.

1966. Jimi Hendrix Experience su debitirali u britanskoj TV emisiji Top Of The Pops izvodeći "Hey Joe".
1967. pjevač Dave Mason napustio je grupu Traffic, čiji je član bio i Steve Winwood. Godinu dana kasnije vratio se u bend, no ponovno ga napustio da bi joj opet bio članom 1971. godine.

1973. Jim Croce je postigao svoj drugi singl na broju 1 u SAD-u kada je "Time In A Bottle" zasjeo na vrh ljestvice. Croce je poginuo u avionskoj nesreći na putu za koncert 20. rujna 1973. godine.

1984. Band Aid su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Do They Know It's Christmas?".

1984. Madonna je bila na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Like A Virgin".

2002. četvero fanova tužilo je sastav Creed nakon katastrofalnog nastupa u Chicagu, gdje njihov pjevač Scott Stapp nije uspio otpjevati gotovo nijednu cijelu pjesmu. Optužnica je kasnije odbačena.

2006. zvijezda burleske Dita Von Teese predala je zahtjev za rastavu od shock-rokera Marilyna Mansona nakon samo godine dana braka.

Rođeni

1941. Ray Thomas, engleski glazbenik, najpoznatiji kao flautist, pjevač i skladatelj engleskog rock benda The Moody Blues, koji je 1965. imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 10, "Go Now", te hit singlove "Nights in White Satin" i "Question". Thomas je preminuo 4. siječnja 2018. šest dana nakon svog 76. rođendana.

1942. Rick Danko, rođen kao Richard Clare Danko, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao basist i pjevač grupe The Band. Glazbeniku ukrajinskog porijekla najraniji uzori su bili Hank Williams i Sam Cooke. Prvi bend osnovao je s 12 godina, a 1960. postaje članom The Hawks. Sredinom 60-ih postaje dio pratećeg sastava Boba Dylana, koji je kasnije samostalno nastupao pod imenom The Band te postigao velik uspjeh već svojim debijem iz 1968., ‘Music from Big Pink’. Zajedno s ostatkom The Banda, Danko je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 1994. godine. Preminuo je pet godina kasnije u snu.

1946. Marianne Evelyn Faithfull, britanska pjevačica i glumica. Svoju slavu i uspjeh u 60-ima i ranim 70-ima najviše duguje prijateljevanju s The Rolling Stones i vezi s Mickom Jaggerom, kojeg je inspirirala za pjesme ‘Sympathy for the Devil’, ‘You Can’t Always Get What You Want’ i ‘Wild Horses’. Dao joj je pjesmu ‘As the Tears Go By’, a zajedno su napisali ‘Sister Morphine’. Uspjeh duguje i pjesmi ‘Come and Stay With Me’. Ovisnosti su joj zamrznule karijeru do kraja 70-ih, kad izdaje hvaljeni album ‘Broken English’. VH1 ju je 1999. imenovao 25. najvećom rock’n’roll glazbenicom svih vremena.

1951. Yvonne Elliman, američka pjevačica, tekstopisac i glumica, koja je 1978. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 4, "If I Can't Have You".

1961. Mark Day, gitarist engleskog alternativnog rock benda Happy Mondays, koji je 1990. imao singl na britanskom broju 5, "Step On".

1961. Jim Reid, škotski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač alter-rock grupe Jesus and the Mary Chain. S njima je izdao šest studijskih albuma, od kojih je najveću slavu doživio debi ‘Psychocandy’ iz 1985. godine. Bio je i članom grupe Freehat te je nastupao samostalno.

1966. Bryan Holland, pjevač i gitarist američkog punk rock benda The Offspring, koji je 1999. imao singl na britanskom broju 1, "Pretty Fly, (For A White Guy)".

Preminuli

1980. James Timothy ‘Tim’ Hardin (r. 1941.), američki glazbenik, najpoznatiji po pjesmama ‘If I Were a Carpenter’ i ‘Reason to Believe’, koje su proslavili drugi glazbenici. Za života je objavio ukupno deset albuma, a nastupio je i na Woodstocku. Preminuo je od posljedica predoziranja heroinom u dobi od 39 godina.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima