Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1985. otvoren je festival Rock in Rio u brazilskom Rio de Janeiru. Radilo se o najvećem festivalu na svijetu u to vrijeme – privukao je oko 1,4 milijuna ljudi. Nastupali su Queen, AC/DC, Whitesnake, Rod Stewart, James Taylor, Scorpions, Yes i brojni drugi, mahom brazilski izvođači.

Događaji

1958. odgođena je objava singla "Jailhouse Rock" Elvisa Presleya jer izdavačka kuća Decca nije mogla na vrijeme udovoljiti broju od 250.000 prednarudžbi.

1964. Ring Of Fire: The Best of Johnny Cash postao je prvi album na broju jedan billboardove liste country albuma. Bio je to ukupno sveukupno šesnaesti Cashov album te prva kompilacija.

Ring Of Fire The Best of Johnny Cash

1967. Jimi Hendrix je snimio ‘Purple Haze’ u De Lane Lea studiju u Londonu. Pjesma je kao singl izašla dva mjeseca kasnije. Ostala je među najprepoznatljivijim Hendrixovim pjesmama. Q ju je proglasio najboljom, a Rolling Stone drugom najboljom ‘guitar song’ svih vremena.

1973. službeno je otkazana japanska turneja Rolling Stonesa unatoč rekordnoj prodaji ulaznica zbog otkazivanja vize Micku Jaggeru uslijed optužbi za drogu.

1975. grupa Led Zeppelin održala je prvi koncert u 18 mjeseci u klubu Ahoy u nizozemskom Roterdamu. Bio je to prvi od dva koncerta koji su održali kao zagrijavanje za predstojeću sjevernoameričku turneju. Tom prilikom odsvirali su i neke od novih pjesama: Sick Again', 'The Rain Song', 'Kashmir', 'No Quarter' i 'Trampled Under Foot'

1986. na vrhu britanske ljestvice singlova našla se ‘West End Girls’, pjesma dua Pet Shop Boys. Našla se na njihovom debitantskom albumu ‘Please’, izdanom iste godine. Verzija koja je osvojila ljestvice s obje strane Atlantika bila je zapravo drugi ‘take’ pjesme, a produkcije se uhvatio Stephen Hague, koji će kasnije producirati niz britanskih hit-singlova poput ‘True Faith’ New Ordera.

1992. grupa Nirvana nastupila je u emisiji Saturday Night Live, a tom prigodom izveli su pjesme 'Smells Like Teen Spirit' i 'Territorial Pissings'. Istoga dana album Nevermind zasjeo je na prvo mjesto liste albuma u SAD-u.

1998. čitatelji magazina Rolling Stone izabrali su ‘Be Here Now’ Oasisa za album godine. Ipak, album je označio pad popularnosti Oasisa te, po nekima, kraj ‘britpop’ pokreta.

be here now

2003. Pete Townshend, gitarist grupe The Who, izdao je priopćenje za javnost u kojem je opovrgnuo tvrdnje da je pedofil. Townshend je ‘peglanje’ svoje kartice na internetskoj stranici s dječjom pornografijom opravdao istraživanjem kako spriječiti aktivnost takvih stranica.

2009. ‘The Wrestler’ Brucea Springsteena iz istoimenog filma osvojila je Zlatni globus za najbolju originalnu pjesmu. Nominirana je i za Grammy u sličnoj kategoriji.

2016. u manje od 24 sata od njegove smrti, album Davida Bowiea "Blacsktar" zasjeo je na prvo mjesto britanske liste albuma s prodanih 43.000 primjeraka.

Rođeni

1895. Laurens Hammond, američki inženjer i izumitelj, tvorac Hammond orgulja. Orgulje, nastale 1935., bile su značajan instrument brojnih R&B, rock i reggae glazbenika, a posebno mjesto zauzimaju u razvoju progresivnog rocka. Hammond je preminuo 1973. godine.

1924. Slim Harpo, rođen kao James Isaac Moore, američki blues glazbenik. Jedan je od najslavnijih bluesera s usnom harmonikom kao glavnim instrumentom. Snimio je hitove poput ‘I’m a King Bee’, ‘Rainin’ in My Heart’ i ‘Baby Scratch My Back’. Njegove pjesme obradili su, između ostalog, Rolling Stones, The Who i The Kinks. Preminuo je 1970. godine.

1942. Clarence Anicholas Clemons, američki saksofonist, najpoznatiji kao član E Street Banda, pratećeg sastava Bruce Springsteena, od 1972. do svoje smrti 2011. godine.

1946. Tony Kaye, klavijaturista grupe Yes. Grupu je napustio 1971.

1948. Terry Williams, velški bubnjar. Surađivao je s: Dire Straitsima, The Everly Brothersima, Tinaom Turner i drugima.

1949. Frederick Dennis Greene, član američke grupe Sha Na Na, poznate po nastupu na Woodstok festivalu 1969.

1956. Big Bank Hank (Henry Lee Jackson), reper, član grupe The Sugarhill Gang. Preminuo je 11. 11. 2014.

1958. Vicki Peterson, gitaristica i pjevačica u grupi The Bangles, s kojom je imala hitove: "Manic Monday" i "Walk Like An Egyptian".

1968. Tom Dumont, član grupe No Doubt.

1971. Mary Jane Blige, američka R&B pjevačica. Karijeru je počela kao prateći vokal u Uptown Records, a samostalnu karijeru započela je 1992. Otada je izdala 12 studijskih albuma, koji su prodani u više od 50 milijuna primjeraka. Najveći uspjeh postigla je albumom ‘My Life’. Dobitnica je devet Grammyja. VH1 ju je proglasio 80., a Rolling Stone 100. najboljim izvođačem svih vremena.

1971. Tom Rowlands, član britanskog elektronskog dua The Chemical Brothers.

1971. Milan "Mile" Kekin, hrvatski glazbenik, glavni tekstopisac i pjevač rock skupine Hladno pivo. Ostvario i nekoliko sporednih uloga u domaćim televizijskim serijama, kao i u nekoliko filmova. Milan Kekin rođen je u Njemačkoj odakle se preselio u BIH, u Tuzlu, gdje je završio sedmi i osmi razred osnovne škole. Nakon smrti oca s obitelji se preselio u Zagreb, gdje je završio Filozofski fakultet. Profesor je njemačkog i engleskog jezika. U Zagrebu je oformio punk rock sastav Hladno pivo zajedno s ostalim članovima koji su, kao i Kekin, svi iz predgrađa Gajnice kao i njihov prvi producent Aleksandar Dragaš. Godine 2001. pjevač Hladnog piva objavio je album U dva oka s skupinom drugih glazbenika pod imenom "Mile i Putnici". Ostali glazbenici su Vladimir Mirčeta na gitari, Mario Rašić na basu, Kristijan Zebić na bubnju i Viktor Lipić na klavijaturama. Nakon ovog albuma, objavio je i izdanja "Kuća bez krova" (2018.) i "Nježno đonom" (2023.). Hladno pivo objavilo je 25. kolovoza 2022. da uzima dužu koncertnu pauzu, na koju ide nakon velike i izuzetno uspješne godine kojom obilježavaju 35 godina rada. Centralna proslava i vrhunac velike turneje „35 za 35“ održan je u maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu u petak, 14. listopada. Mile Kekin glumio je u hrvatskoj seriji »Bitange i princeze« erotomana Sašu, kao i u epizodi serije »Zakon!«, kao vozač kombija. Nastupio je i u filmovima »Max Schmelling«, »Vjerujem u anđele«, »Nije kraj«, »Ta tvoja ruka mala« i u filmu »Pjevajte nešto ljubavno« nazvanom po istoimenoj pjesmi Hladnog piva. Najnoviji film koji je snimio je Narodni heroj Ljiljan Vidić u kojem je glumio bankomat. 

mk

Mile Kekin i Hladno pivo u Klubu kulture u Križevcima 2016., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

1981. Thomas Peter ‘Tom’ Meighan, britanski glazbenik, frontmen grupe Kasabian.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici