Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1957. otvoren je Cavern Club u Liverpoolu, isprva zamišljen kao jazz klub. U 60-ima je postao središte liverpulske rock scene te polazišna točka za četvoricu čupavaca – The Beatles. Zatvoren je 1973., a ponovno otvoren 1984. godine.

Događaji

1956. Tennessee Ernie Ford našao se na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘Sixteen Tons’. Pjesma je bila broj 1 i u SAD-u, a prvi ju je snimio Merle Travis 1946. Pojavila se u serijama ‘The Simpsons’, ‘South Park’, ‘The Wire’, ‘The Big Bang Theory’ i ‘Chuck’.

1964. The Beatlesi su održali dva koncerta u pariškoj Olympiji i to u prvoj od 18 večeri. Prvi koncert pohodili su uglavnom članovi visokog društva (svi obučeni vrlo formalno), a francuske novine nisu imale puno lijepih riječi idućega dana u izvještajima s koncerta. No, Beatlesima to nije bilo osobito važno jer su primili vijest kako je njihov singl "I Want To Hold Your Hand" postao broj 1 u SAD-u prodavši se u svega jedan sat u 10.000 primjeraka i to samo u New Yorku.

1973. Bruce Springsteen i E Street Band nastupili su na sveučilištu Villanova u Philadelphiji, a pojavilo se samo 25 ljudi. Zbog štrajka novinara školskih novina koncert je prošao ispod radara tako da je ovo vjerojatno najmanji broj ljudi pred kojima su Springsteen i njegov bend ikada nastupili.

1979. razveli su se pjevačica Cher i glazbenik Greg Allman iz The Allman Brothers Band.

1980. Paul McCartney je osuđen na 9 dana zatvora u Tokiju zbog posjedovanja marihuane. 219 g. marihuane pronađeno je kod njega prilikom dolaska na aerodrom Narita u Japanu. U intervjuu iz 2004. McCartney je prokomentirao taj događaj rekavši: "Ta stvar je bila predobra da bi se bacila, stoga sam ju ponio sa sobom".

1985. shizofrenični polubrat Davida Bowiea Terry Burnes počinio je samoubojstvo bacivši se pod vlak. Imao je 47 godina.

1988. ‘Got My Mind Set on You’ Georgea Harrisona postao je singl broj 1 u Britaniji, 24 godine nakon što je s The Beatlesima prvi put zasjeo na čelo te ljestvice. To je bio rekord u najduljem razdoblju između dva broja 1 istog izvođača, kojeg su uskoro srušili The Beach Boys sa ‘Kokomo’.

1988. bivša pjevčica benda The Go-Go's Belinda Carlisle ostvarila je svoj prvi britanski broj 1 singl hitom 'Heaven Is A Place On Earth.' Promotivni video režirala je oskarovka Diane Keaton.

1988. Tina Turner postala je samostalni izvođač s najvećom publikom na jednom koncertu ikad. U Riu de Janeiru ju je čulo 182 000 ljudi.

1988. na broj 1 liste albuma u SAD-u došao je George Michael debitantskim solo izdanjem "Faith". Album se prodao u više od 8 milijuna primjeraka.

faith

1989. Michael Jackson je održao prvi od pet koncerata u Memorial Sports Areni u Los Angelesu. Bili su to posljednji koncerti njegove turneje "Bad World". Jackson je donirao više od 1 milijuna dolara s ovih posljednjih koncerata organizaciji za borbu protiv zlostavljanje djece.

1992. Eric Clapton je snimio danas slavni ‘MTV Unplugged’, najpoznatiji po pjesmama ‘Tears in Heaven’ te iznova aranžiranom ‘Laylom’.

1999. Fatboy Slim (pravim imenom Norman Cook) dobio je treći singl na britanskom broju jedan u ‘Praise You’. U pjesmi je iskoristio sample ‘Take Yo’ Praise’ Camille Yarbrough.

1996. jamajčanske vlasti otvorile su vatru na hidroavion Jimmya Buffeta zamjenivši ga za avion krijumčara droge. U avionu je bio i pjevač grupe U2 Bono. U incidentu nitko nije ozlijeđen, a isti je Buffeta inspirirao da napiše pjesmu "Jamaica Mistaica".

2005. Na vrhu britanske ljestvice albuma našao se ‘Hot Fuss’, debi Amerikanaca The Killers, a u SAD-u je istovremeno broj 1 bio ‘American Idiot’ Green Daya.

2021. preminuo je Phil Spector (Harvey Philip Spector - Bronx, New York 26. prosinca 1940. – Stockton, Kalifornija, 16. siječnja 2021.), američki glazbeni producent, skladatelj i glazbenik, koji je svojim producentskim radom neobično utjecao na razvoj pop i rock glazbe u dvadesetom stoljeću. Tvorac je takozvanog - Zvučnog zida (Wall of Sound), tehnike snimanja s brojnim efektima; jeke, naglašavanja ritma, s više glazbenika na udaraljkama (timpani), tim načinom dobivao je moćnu zvučnu podlogu, nešto poput velikih sinfonijskih orkestara, on sam svoju metodu zvao je wagnerijanskom. Osobito je bio uspješan u produkciji skladbi za ženske vokalne grupe (The Ronettes, The Crystals), u razdoblju od 1960. do 1965., kada je izbacio 25 uspješnica na američkim top listama. Nakon tog razdoblja, producirao je albume za mnoge poznate glazbenike poput; Ike & Tina Turner, Beatlesa, John Lennona, George Harrisona, i Ramonesa. U svojim poznijim godina, postao je poznat po svojoj ekscentričnosti, neobuzdanom temperamentu i neobičnom ponašanju, sve je to kulminiralo optužbom za ubojstvo američke starlete i glumice Lane Clarkson u njegovu domu u Los Angelesu.

Rođeni

1934. Robert Lenard ‘Bob’ Bogle, američki glazbenik, osnivač instrumentalnog rock benda The Ventures. Osnovao ga je s Donom Wilsonom 1958., a u njemu je svirao lead gitaru, da bi kasnije prešao na bas. Bogleovo sviranje gitare, naročito na hitu ‘Walk, Don’t Run’, inspiriralo je brojne kasnije gitariste poput Joe Walsha, Johna Fogertyja, Stevena Rayja Vaughana i Stevea Millera. Preminuo je 2009. u 76. godini života.

1942. Wiliam Francis, klavijaturista američkog rock benda Dr Hook. Bend se proslavio 1970-ih godina hitovima: 'The Cover of Rolling Stone', 'A Little Bit More', 'When You're in Love with a Beautiful Woman' i 'Sylvia's Mother'

1944. Katherine Anderson, američka pjevačica, poznata po svom angažmanu u ženskoj pjevačkoj grupi Marvelettes, koja je 1961. imala singl na američkom broju 1, "Please Mr. Postman". Bila je jedina članica koja je preživjela nekoliko inkarnacija grupe koje su se dogodile tijekom 1960-ih do raspada 1970.

1944. Zdenka Kovačiček, hrvatska jazz i rock pjevačica. S trinaest godina svoju vokalnu karijeru započinje u duetu Hani, gdje pjeva zajedno s Nadom Žitnik. Nakon što se duet razišao nastupa po Europi u raznim klubovima, gdje je pjevala s mnogim pozantim glazbenicima (Bill Haley, The Kinks, INK Spots i drugima) i otkrila svoj talent prema jazzu, soulu i bluesu, a po povratku počinje suradnju s najboljim zagrebačkim jazzerima Boškom Petrovićem, Miljenkom Prohaskom, Damirom Dičićem i mnogim drugima. Tijekom svoje glazbene karijere surađuje s mnogim kultnim sastavima poput Nirvane (zagrebački trio), Timea, Bijelog dugmeta, YU jazz-rock selekcije, dok suradnja s Telephone blues bandom traje još i danas.

zdenka

Zdenka Kovačiček u Križevcima, foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

1959. Helen Folasade Adu, poznatija kao Sade, britanska glazbenica nigerijskog porijekla. Najpoznatija je po svoja prva dva albuma, ‘Diamond Life’ i ‘Promise’ te hitu ‘Smooth Operator’. Dobitnica je Grammyja i Brit Awarda. VH1 ju je uvrstio na 30. mjesto liste najboljih glazbenica.

1965. Maxine Joens, pjevačica u grupi En Vogue.

1967. Aleksandar Dragaš, hrvatski novinar i glazbeni kritičar. Karijeru kritičara započeo je u Poletu 1985., a najdulji staž ima kao novinar Jutarnjeg lista (od 2000. godine). Osnivač je diskografskih kuća ‘Search & Enjoy’ i ‘T.R.I.P.’, a radio je i kao urednik u diskografskim kućama Croatia Records i Dancing Bear. Na Hrvatskom radiju vodio je emisije ‘Tvornica dobrog zvuka’ i ‘Po vašem izboru’. Autor je knjiga ‘Trening za umiranje’ o grupi Hladno Pivo, čiji je bio prvi menadžer te ‘Rock 21. stoljeća’, kao i urednik brojnih stranih knjiga o glazbi u hrvatskom prijevodu.

1970. Brrendan O'Hare, član grupe Teenage Fanclub.

1979. Aaliyah Dana Haughton, američka pjevačica, plesačica, glumica i model. U ranoj mladosti pod svoje ju je uzeo R. Kelly te je već s 15 godina snimila svoj debi album, ‘Age Ain’t Nothing but a Number’. Sljedeća dva albuma donijela su joj svjetsku slavu, a ostvarila je i glumacki debi u filmu ‘Romeo Must Die’. Poginula je u padu aviona u blizini Bahama, gdje je snimala spot. Imala je samo 22 godine.

1981. Nick Valensi, gitarist grupe The Strokes, koja je 2001. imala singl na britanskom broju 14, "Last Nite", i iste godine album na britanskom broju 2, "Is This It?".

1989. Kiesza, kanadska pjevačica i multiinstrumentalistica. Njezin singl "Hidaway" iz 2014. je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima