Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1967. The Daily Mail je objavio priču o istraživanju lokalnog vijećnika koji je pronašao 4000 rupa na cesti u Lancashireu. Navedeno je inspiriralo Johna Lennona da doprinese pjesmi "A Day In The Life"

Događaji

1967. četrdesetogodišnji David Mason u Abbey Road studiu je snimio solo na trubi za pjesmu "Penny Lane" grupe The Beatles. Za taj angažman plaćen je 27,10 funti (42 dolara). U kolovozu 1987. truba koju je koristio je na aukciji kuće Sotheby's prodana za 10.846 dolara.

1970. The Doors su održali prvi od četiri koncerta zu Felt Forumu u New Yorku. Sva četiri koncerta su snimana, a snimke su poslužile za njihov nadolazeći album "Absolutely Live".

doors NY

1981. bend Motley Crue započeo je s radom nakon što su basist Nikki Sixx, bubnjar Tommy Lee i pjevač Greg Leon održali prvu zajedničku probu.

1987. kompilacijski album Kate Bush, ‘The Whole Story’, zasjeo je na vrh britanske ljestvice albuma. U Americi je album dosegao tek 76. mjesto ljestvice. Na britanskom broju jedan zadržao se do 30. siječnja, kad je mjesto ustupio Paulu Simonu i njegovom ‘Graceland’.

1990. na petoj svečanosti u Rock and Roll Hall of Fame inaugurirani su Hank Ballard, Bobby Darin, The Four Seasons, The Four Tops, The Kinks, The Platters, Simon&Garfunkel i The Who, za koje su govor održali Bono i The Edge iz U2.

Šest godina kasnije, 1996. inaugurirani su David Bowie, Gladys Knight and the Pips, Jefferson Airplane, Little Willie John, Pink Floyd, The Shirellesm i The Velvet Underground.

1993. održan je besplatan koncert povodom imenovanja Billa Clintona američkim predsjednikom. Nastupili su glazbenici poput: Arethe Franklin, Michaela Boltona, Tonyja Bennetta, Boba Dylana i Diane Ross.

1998. All Saints su ostvarile svoj prvi britanski broj 1 singl pjesmom "Never Ever". Pjesma je sveukupno na listi provela 24 tjedna i bila je prva od pet broj 1 pjesama grupe.

2008. Amy Winehouse napala je novinara koji ju je pratio nakon njenog posjeta mužu u zatvoru te je zbog toga privedena.

2011. američki glazbeni izdavač, lovac na talente i tekstopisac, Don Kirshner, preminuo je uslijed zatajenja srca. Kirshner je pomogao u lansiranju karijera: Neila Diamonda, Bobbya Darina, Carole King, Neila Sedake, The Monkeesa, The Archiesa i Kansasa. Imao je 76 godina.

 

Objavljeno

1964. The Rolling Stones su objavili svoj debitantski EP. Na njemu su se našle četiri obrade: ‘Bye Bye Johnny’, ‘Money’, ‘You Better Move On’ i ‘Poison Ivy’. Te i naredne godine objavljena su još dva njihova EP-a, nakon čega su počeli objavljivati samo LP albume.

Rođeni

1927. Eartha Mae Kitt (North, Južna Karolina, 17. siječnja 1927. – New York, New York, 25. prosinca 2008.), američka glumica, pjevačica i zvijezda kabareta. Veliku slavu je stekla kada je 1953. godine otpjevala poznatu božićnu pjesmu "Santa Baby". Orson Welles ju je jednom prilikom nazvao "najuzbudljivijom ženom na svijetu". Bila je preuzela ulogu Žene mačke u trećoj sezoni TV serije Batman, tako što je zamijenila Julie Newmar, koja je bila nedostupna u posljednjoj sezoni. (preuzeto s: hr.wikipedia.org)

1945. William Hart, pjevač američke R&B/soul vokalne skupine The Delfonics, koja je 1968. imala singl na američkom broju 4, "La-La Means I Love You", kao i hitove "Didn't I (Blow Your Mind This Time)", i "Ready Or Not Here I Come (I Can't Hide From Love)".

1949. Michael Kevin ‘Mick’ Taylor, britanski gitarist, član sastava John Mayall Bluesbreakers (1966.-1969.) i The Rolling Stones (1969.-1974.). Svirao je i s Jackom Bruceom i Bobom Dylanom, između ostalih. Rolling Stone ga je uvrstio na 37. mjesto najboljih gitarista svih vremena.

1953. Sheila Hutchinson, pjevačica američke R&B/soul vokalne skupine The Emotions, s kojom je 1977. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 4, "Best Of My Love".

1955. Stephen Fain ‘Steve’ Earle, američki country i rock glazbenik, producent i glumac. Najpoznatiji je po svojim albumima ‘Guitar Town’ iz 1986. i ‘Copperhead Road’ iz 1989. godine. Snimio je ukupno 16 studijskih albuma, a dobitnik je tri Grammyja. Njegove pjesme obradili su Johnny Cash, Waylon Jennings i Emmylou Harris.

1956. Paul Young, engleski pjevač, tekstopisac i glazbenik. Slavu je stekao hit singlovima: "Love of the Common People", "Wherever I Lay My Hat", "Come Back and Stay", "Everytime You Go Away" and "Everything Must Change" po kojima je i danas poznat. Svi od navedenih siglova dosegli su top 10 britanske liste singlova.

1958. Jez Strode, basista grupe Kajagoogoo, (1983. imali su britanski broj 1 singl 'Too Shy').

1959. Susanna Hoffs, američka gitaristica, pjevačica i glumica. Najpoznatija je kao suosnivačica i članica benda The Bangles.

1960. John Crawford, basist američkog novovalnog benda Berlin, koji je 1986. imao singl broj 1 u Velikoj Britaniji i SAD-u, "Take My Breath Away". Pjesma je bila soundtrack filma Top Gun iz 1986. godine.

1963. Kai Michael Hansen (Hamburg, 17. siječnja 1963.), njemački power metal gitarist i pjevač. Najpoznatiji kao pjevač njemačkog power metal sastava Gamma Ray.

1964. Andrew Michael ‘Andy’ Rourke, britanski basist, najpoznatiji kao član The Smiths. Svirao je i s Morrisseyjem na njegovim samostalnim uratcima, Ianom Brownom i u supergrupi Freebass sa Manijem (Stone Roses) i Peterom Hookom (Joy Division, New Order).

1967. Richard Willis Hawley, britanski glazbenik i producent. Bio je član sastava Treebound Story, Longpigs i Pulp. Izdao je i sedam samostalnih albuma.

1969. Tijs Michiel Verwest (Breda, Sjeverni Brabant 17. siječnja 1969.), poznatiji kao Tiësto, nizozemski glazbenik te jedan od vodećih DJ-a u svijetu.

1971. Kid Rock, rođen kao Robert James Ritchie, američki glazbenik, producent i glumac. Isprva rap i hip-hop izvođač, krajem 90-ih i početkom 2000-ih prešao je na rock i blues. Njegov album ‘Devil Without a Cause’ iz 1998. prodan je u više od 13 milijuna primjeraka diljem svijeta. Kid Rock je dobitnik pet Grammyja.

1971. Jon Wysocki, bubnjar američkog rock benda Staind, koji je 2001. u SAD-u imao album na broju 1 liste albuma - Break The Cycle.

1978. Charles Richard ‘Ricky’ Wilson, britanski glazbenik, pjevač sastava Kaiser Chiefs.

1984. Calvin Harris, rođen kao Adam Richard Wiles, škotski pjevač, producent i DJ. Dosad je izdao tri albuma, a njegov posljednji, ’18 Months’, izbacio je čak osam singlova, koji su svi završili u top 10 britanske ljestvice singlova. Bio je najplaćeniji svjetski DJ 2013. i 2014. godine.

1986. Jeremiah Fraites, glazbenik i član američkog folk-rock benda The Lumineers. Njihov drugi studijski album (Cleopatra), objavljen 2016., debitirao je na broju jedan liste albuma u SAD-u, britaniji i Kanadi.

Preminuli

2016. Dale Griffin, američki bubnjar i jedan od osnivača grupe Mott the Hoople. Imao je 67 godina.

2023. Van Conner, basist i suosnivač grupe Screaming Trees. Ovu vijest objavio je njegov brat, a ujedno i član benda Gary Lee Conner. Prenosimo objavu u cijelosti: “Van Conner, basist i tekstopisac benda Screaming Trees preminuo je noćas u 55. godini života. Uzrok je upala pluća od koje je bolovao i s kojom se dugo borio. Bio je moj brat i jedan od najbližijih prijatelja. Počivao u miru!" Conner je osnovao bend u Washingtonu 1984. godine uz svog brata Garyja, zatim bubnjara Marka Pickerela i Marka Lanegana (preminuo u veljači prošle godine). Grupa je bila dio ranog vala Pacific grunge pokreta kojeg su predvodili Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains i mnogi drugi. Debitantski album "Clairvoyance" objavili su 1986. godine, a popularnost su stekli pjesmom “Nearly Lost You" 1992. godine koja je bila prvi singl albuma glazbe za film Singles.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima