Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

wings-give-ireland-back-to-the-irish-1972-4

1972. ‘Give Ireland Back To The Irish’, kontroverzni singl Wingsa, objavljen je te ubrzo zabranjen od strane BBC-ja zbog provokativne proirske tematike. Paul McCartney je napisao pjesmu nakon događaja u Sjevernoj Irskoj poznatom kao ‘Bloody Sunday’.

Događaji

1964. The Supremes su snimile pjesmu ‘Where Did Our Love Go’, koja će kasnije postati njihov prvi broj jedan u SAD-u. Imali su ih potom još 11.

1977. The Clash su objavili svoj slavni istoimeni album. Pjesme ‘White Riot’ i ‘I’m So Bored With the USA’ su postale punk himne, a album kao cjelina se smatra najboljim i jednim od najutjecajnijih u prvom valu britanskog punka, zajedno s ‘Never Mind the Bollocks...’ The Sex Pistols. NME ga je proglaso 13., a Rolling Stone 77. najboljim albumom svih vremena, dok ga je Mojo svrstao na drugo mjesto liste najboljih punk albuma ikad.

1977. The Damned su nastupom u njujorškom CBGB-u postali prvi britanski punk sastav koji je zasvirao u SAD-u.
1989. Norvežani Roxette su dobili singl na američkom broju jedan, ‘The Look’. Singl je zauzeo sedmo mjesto britanske ljestvice.

 

2001. bivša članica Spice Girls, Emma Bunton je postigla svoj prvi britanski singl broj 1 sa "What Took You So Long". Postala je četvrta "spice-ica" koja je imala solo broj 1.

2007. Tim McGraw je s albumom ‘Let It Go’ dospio do vrha američke ljestvice. S albuma je čak sedam singlova dospjelo u top 20 američke country ljestvice.
2008. Classic Rock magazin je proglasio Led Zeppelin najboljim live bendom svih vremena. The Who su zauzeli drugo mjesto, a AC/DC treće.

Rođeni

1929. Jacques Romain Georges Brel, belgijski kantautor i šansonijer. Smatra ga se ‘ocem moderne šansone’. Znatno je utjecao na glazbenike širom svijeta, uključujući i one s engleskog govornog područja, primjerice Davida Bowieja, Scotta Walkera i Leonarda Cohena. Njegove pjesme prepjevao je i naš Ibrica Jusić. Za života je izdano njegovih 13 studijskih te dva live albuma. Bio je i uspješan filmski glumac. Godinu nakon izdavanja albuma za kojeg je naumio da bude njegov posljednji, Brel je preminuo od posljedica plućne embolije u Parizu. Imao je 49 godina.
1942. Roger Maxwell Chapman, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač prog rock sastava Family.
1947. Steven James ‘Steve’ Howe, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist benda Yes. Svirao je i u sastavima Tomorrow i Asia, između ostalih.

1961. Srđan Gojković Gile, frontmen legendarne rock grupe Električni Orgazam koja postoji već dugih niz godina. Gile 1980. godine uz Ljubomira Jovinovića i Ljubomira Đukića osnivanjem grupe Električni Orgazam pokreće novi žanr – novi val punk rocka i post-punka na području bivše Jugoslavije. Srđan je sudjelovao u stvaranju glazbe za filmove: "Kako Je Propao Rokenrol" (1989.) i "Crni Bombarder" (1992.). Kao član grupe Električni Orgazam doživio je brojne uspjehe, a jedan od njih bilo je priznanje "New Musical Expressa" kao jednog od najuzbudljivijih nebritanskih sastava, čiji se dio tiraže mogao kupiti i u Engleskoj. U najplodnijem zlatnom razdoblju Jugoslavenske glazbe njegova grupa izdala je ukupno 8 albuma i 5 singlova (a sveukupno 12 studijskih albuma).
1962. Izzy Stradlin, rođen kao Jeffrey Dean Isbell, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i ritam gitarist benda Guns’n’Roses do 1991. godine.

1963. John Charles Julian Lennon, britanski glazbenik, najstariji sin Johna Lennona.

1979. Markku Uula Aleksi Laiho poznatiji samo kao Alexi "Wildchild" Laiho, bio je gitarist, vokalist, skladatelj i tekstopisac melodičnog death metal sastava Children Of Bodom, power metal grupe Sinergy i finske punk rock grupe Kylähullut. Osim toga svirao je i u Thy Serpant i Impaled Nazarene, te na jednoj pjesmi za Warmen. Časopis Guitar World ga je smjestio među 50 najbržih gitarista. Preminuo je 29. prosinca 2020. godine.
1984. Ezra Michael Koenig, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist sastava Vampire Weekend.

Preminuli

2010. Malcolm Robert Andrew McLaren (r. 1946.), britanski glazbenik, dizajner i menadžer, najpoznatiji kao menadžer Sex Pistolsa. Grupu je preuzeo 1975., a popularizirao je punk i kao suvlasnik butika ‘SEX’ s djevojkom Vivienne Westwood.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima