Na današnji dan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Roy Orbison

1966. Prva žena Roya Orbisona, Claudette, poginula je kad su se njih dvoje vozili kroz mjesto Gallatin u saveznoj državi Tennessee. Budući da je svatko vozio svoj motocikl, Roy je prošao neozlijeđen, a Claudette je poginula na mjestu nesreće kad je motociklom udarila u vrata automobila koji je iznenada stao ispred nje na cesti. To nije bila jedina talka tragedija za Orbisona: dvije godine kasnije izgorio mu je dom i u njemu dvojica sinova.

Događaji

1965. The Rolling Stones su u SAD-u objavili singl "(I Can't Get No) Satisfaction", što je postao njihov prvi američki broj 1. U Velikoj Britaniji (gdje je objavljena u kolovozu 1966), pjesma je u početku svirala samo na piratskim radio postajama jer se tekst pjesme smatrao previše seksualno sugestivnim.

1969. Elton John je objavio svoj debitantski album u Velikoj Britaniji, "Empty Sky". Album je u SAD-u objavljen siječnju 1975. "Skyline Pigeon" je najpoznatija pjesma na albumu i jedina je koju John, iako rijetko, izvodi u sklopu svojih live nastupa.

1970. engleski soft rock bend Christie su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Yellow River". Pjesmu je napisao vođa benda Jeff Christie. Pjesma je ponuđena grupi The Tremeloes koji su je snimili s namjerom da je objave kao singl. Međutim, smatrali su da je previše pop orijentiran za njihovo buduće usmjerenje. Producent Mike Smith je zato uklonio njihov vokal sa snimke i dodao glas Jeffa Christieja.

1970. Syd Barrett je održao svoj prvi nastup nakon odlaska iz Pink Floyd. Na londonskom nastupu mu je ‘pomogao’ David Gilmour na gitari, no usred četvrte pjesme Barrett je napustio pozornicu.

1982. U jeku straha od nuklearnih ratova održan je Peace Sunday, antinuklearni koncert u Rose Bowl u Pasadeni, Kalifornija. Nastupili su, između ostalih, Tom Petty, Crosby Stills & Nash, Bob Dylan, Stevie Wonder, Stevie Nicks i Jackson Browne. Dylanu se na dvije pjesme pridružila Joan Baez.

1987. ‘You Keep Me Hangin’ On’ u verziji Kim Wilde postao je singl broj jedan u SAD-u. U Britaniji je dosegao drugo mjesto ljestvice. Pjesma je bila hit i za The Supremes 1966. godine.

1987. Whitney Houston je imala svoj drugi singl na britanskom broju 1 sa "I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)". Dostigla je prvo mjesto u preko desetak drugih zemalja svijeta i osvojila Grammy za najbolju žensku pop vokalnu izvedbu 1988. godine.

1999. ‘Everybody’s Free (To Wear Sunscreen) potpisan od strane filmaša Baza Luhrmanna dosegao je vrh britanske ljestvice singlova. Glumac Lee Perry čitao je slavni narativ. Jedna od poznatih parodija Luhrmannovog uratka je ona Chrisa Rocka, nazvana ‘No Sex (In the Champagne Room)’.

2005. Classic Rock Magazine proglasio je Johna Bonhama najboljim bubnjarem svih vremena, a njegove dionice u ‘Moby Dick’ Led Zeppelin kao ‘definirajuće trenutke u karijeri’.

Rođeni

1936. Levi Stubbs, američki pjevač, član R&B skupine Four Tops. Grupa je bila jedna od ključnih u oblikovanju tzv. ‘Motown zvuka’. Stubbs je preminuo 2008. godine.

1939. Gary U.S. Bonds, američki hythm and blues i rock and roll pjevač, koji je 1961. postigao singl na američkom broju 1, "Quarter To Three", i 1981. hit singl, "This Little Girl".

1946. američki glazbenik i basist Tony Levin. Plodan sesijski glazbenik od 1970-ih, Levin je svirao na preko 500 albuma, uključujući one Cher, Asia, Alice Cooper, John Lennon, Sarah McLachlan, Stevie Nicks, Pink Floyd, Paul Simon, Dire Straits, Lou Reed, David Bowie, Tom Waits, Buddy Rich, Todd Rundgren, Seal, Warren Zevon, Bryan Ferry, Laurie Anderson i Yes.

1960. Pelle Alsing, bubnjar švedskog rock i pop benda Roxette. Svirao je na njihovih prvih pet albuma. Preminuo je 20. prosinca 2020. u dobi od 60 godina.

1960. Steven Siro ‘Steve’ Vai, američki glazbenik i producent. Karijeru je započeo kao gitarist pratećeg benda Franka Zappe, a od 1983. je izdao osam samostalnih studijskih albuma. Poznat je kao virtuozan gitarist, a najveće aklamacije pokupio je njegov album ‘Passion and Warfare’ iz 1990. te skladba ‘For the Love of God’. Dobitnik je tri Grammy nagrade. Pojavio se i u nekoliko filmova, među kojima se izdvaja uloga u glazbenom filmu ‘Crossroads’.

steve vai

Steve Vai u Tvornici kulture 2012., foto: Elvis Kosina (arhiva SG)

1961. Tomás Enrique Araya Díaz, poznatiji kao Tom Araya, čileansko-američki vokal i basist američkog thrash metal sastava Slayer.

1962. Massimo Savić, hrvatski glazbenik i pjevač. Od 1982. do 1986. bio je pjevač kultne synth-pop grupe Dorian Gray da bi odlaskom iz benda izgradio uspješnu samostalnu karijeru. Preminuo je 2022. godine nakon kratke i teške bolesti.

massimo

Massimo na pulskom Kaštelu 2020., foto: Marko Hajdarović (arhiva SG)

1970. James Christian Shaffer, poznatiji kao Munky, suosnivač i gitarist američkog nu metal benda Korn. S bendom je 1998. imao album na američkom broju 1, "Follow The Leader". Njihovih 12 singlova se našlo na top 10 Billboard ljestvice.

1978. Carl Ashley Raphael Barât, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe The Libertines. Osnovao je i bendove Dirty Pretty Things i The Jackals te izdao jedan album pod svojim imenom.

Preminuli

1991. Stanley ‘Stan’ Getz (r. 1927.), američki glazbenik. Prozvan je ‘The Sound’ zvog toplog zvuka njegovog tenor saksofona. Proslavila ga je izvedba ‘The Girl From Ipanema’ iz 1964. godine, a glazbeno se kretao unutar žanrova bebop, cool jazz i third stream. Svirao je s veličinama poput Dizzyja Gillespieja, Oscara Petersona i Chicka Coree. Dobitnik je pet Grammyja. Preminuo je u dobi od 64 godine.

2006. William Everett ‘Billy’ Preston (r. 1946.), američki glazbenik. Virtuozni klavijaturist se proslavio kao vrsni sesijski glazbenik u 60-ima, svirajući na albumima Little Richarda, Sama Cookea, Rayja Charlesa i The Beatles. Nakon toga je započeo uspješnu samostalnu karijeru, i dalje povremeno svirajući s legendama poput Georgea Harrisona, Erica Claptona i The Rolling Stones. Preminuo je u dobi od 59 godina.

2019. američki pjevač i tekstopisac Dr. John, poznat po glazbi koja kombinira blues, pop, jazz, boogie woogie i rock and roll, je umro u 77. godini života nakon pretrpljenog srčanog udara. Karijeru je započeo krajem 1950-ih, kada je postao istaknut kao pijanist i pjevač na glazbenoj sceni New Orleansa. Također je surađivao s Rolling Stonesima, Carly Simon, Jamesom Taylorom, Neilom Diamondom, Ringom Starrom, Ericom Claptonom, Bobom Segerom i Joeom Walshom.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici