Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

elvis costello

1977. izdan je ‘My Aim Is True’, album prvijenac Elvisa Costella. Rolling Stone ga je 2003. proglasio 168. najboljim albumom svih vremena, a četiri godine kasnije uvršten je u Grammy Hall of Fame.

Događaji

1966. Georgie Fame and the Blue Flames su dobili svoj drugi od ukupno tri singla na britanskom broju jedan s ‘Get Away’.

1973. David Bowie je objavio singl "Life On Mars", koji je zauzeo 3. mjesto britanske ljestvice. Pjesma koja je prvi put objavljena 1971. godine na albumu "Hunky Dory", uključuje gostujuće klavirsko djelo klavijaturista grupe Yes, Ricka Wakemana.

1989. ‘Toy Soldiers’ glazbenice Martike je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Istoga dana se na prvo mjesto ljestvice albuma popeo Princeov soundtrack iz filma ‘Batman’.

1989. Courtney Love se udala za Jamesa Morelanda, pjevača grupe The Leaving Trains i transvestita. Courtney je kasnije ustvrdila da je brak bio samo ‘šala’, a iste godine je hodala s kolegom iz Hole, Ericom Erlandsonom, frontmanom Smashing Pumpkins Billyjem Corganom te naposljetku Kurtom Cobainom iz Nirvane.

1996. škotski kantautor Donovan morao je odgoditi američku turneju zbog 30 godina stare optužbe za posjedovanje marihuane u Britaniji.

2006. Johnny Cash je bio na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa "American V: A Hundred Highways". Izdan posthumno 4. srpnja, vokalni dijelovi snimljeni su prije Cashove smrti, ali instrumenti su snimljeni tek 2005. godine.

Rođeni

1941. George Clinton, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao vođa bendova Parliament i Funkadelic kroz 70-e i 80-e, nakon čega je započeo samostalnu karijeru. Smatra ga se tvorcem funk rocka, zajedno s Jamesom Brownom i Slyjem Stoneom. Godine 1997. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame s još 15 članova Parliament-Funkadelic.

1944. Richard ‘Rick’ Davies, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i klavijaturist grupe Supertramp.

1944. Estelle Bennett, američka pjevačica, najpoznatija kao članica The Ronettes. Grupa je 1963. imala singl na američkom i britanskom broju 4, "Be My Baby". Preminula je 11. veljače 2009. u dobi od 67 godina.

1947. Donald Hugh ‘Don’ Henley, američki glazbenik. Slavu je stekao bubnjajući i pjevajući u The Eagles od 1971. do 1980. te od 1994. godine, a pjevao je na hitovima grupe ‘Hotel California’, ‘Desperado’, ‘One of These Nights’, ‘Witchy Woman’, ‘Life in the Fast Lane’ i drugim. Tijekom 80-ih je ostvario uspješnu samostalnu karijeru, iz koje se izdvaja singl ‘The Boys of Summer’. Član je Rock and Roll Hall of Fame kao dio The Eagles od 1998. godine, a Rolling Stone ga je proglasio 87. najboljim pjevačem svih vremena.

1967. Pat Badger, basist američkog rock sastava Extreme. Grupa je 1991. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "More Than Words".

1973. Daniel Jones, australski tekstopisac i producent, najpoznatiji kao dio pop dua Savage Garden s kojim je 1998. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 5, "Truly Madly Deeply".

1973. Rufus McGarrigle Wainwright, kanadsko-američki glazbenik. Bavi se popularnom glazbom, ali i operom i glazbenom adaptacijom poezije. Snimio je devet studijskih albuma pop glazbe.

1992. Selena Gomez, američka pjevačica i glumica. Album prvijenac "Stars Dance" je objavila 2013. godine koji je debitirao na vrhu Billboard 200 u SAD-u, i sadrži singl koji je bio na ljestvici top 10, "Come & Get It".



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu