Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The-Darkness-Permission-To-Land-640x3602003. lanac dućana Wal-Mart je odbio ponuditi album grupe The Darkness ‘Permission to Land’ zbog provokativnog omota koji je prikazivao golu žensku stražnjicu.

Događaji

1958. Cliff Richard je debitirao na britanskoj telviziji u emisiji Jacka Gooda "Oh Boy" izvevši pjesmu "Move It". Prije nego što je nastupio bilo mu je narđeno da ukloni zulufe.

1960. u Britaniji je započela kampanja za zabranu američkog hita "Tell Laura I Love Her" Raya Petersona. Za pjesmu se pisalo u medijima kako bi mogla potaknuti teenagere na samoubojstvo.

1963. Graham Nash je ispao iz kombija grupe The Hollies nakon koncerta u Škotskoj. Nash je išao provjeriti jesu li vrata zaključana, kako nisu bila ispao je iz vozila koje se kretalo brzinom od oko 65km/h.

1987. ‘Bad’ Michaela Jacksona je zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma. Nasljednik četiri godine starog ‘Thrillera’ do danas je prodan u gotovo 4 milijuna primjeraka u Britaniji, a ukupno u svijetu u između 30 i 45 milijuna primjeraka. Jacksonu je priskrbio dva Grammyja, a Rolling Stone ga je proglasio 202. najboljim albumom svih vremena.

1991. na zabavi povodom izbacivanja singla ‘Smells Like Teen Spirit’, u organizaciji Geffen Recordsa, članovi Nirvane su započeli ‘food fight’ te su izbačeni sa zabave.

1997. ‘Honey’ je postao treći singl Mariah Carey koji je debitirao na vrh američke ljestvice te ukupno njen 12. broj jedan. Singl je skinut s njenog šestog albuma, ‘Butterfly’.

2009. ‘We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn’ omogućio je spomenutoj glazbenici da postane najstariji izvođač s albumom na britanskom broju jedan. U tom trenutku imala je 92 godine, a prestigla je dotadašnjeg rekordera Boba Dylana (‘Together Through Life’) za 25 godina.

Rođeni

1941. David Clayton-Thomas, pjevač i gitarist američke jazz-rock skupine Blood Sweat & Tears. Grupa je 1968. bila na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa svojim drugim istoimenim studijskim izdanjem, a 1969. je imala singl na američkom broju 2, "Spinning Wheel".

1943. Ray Elliot, klavijaturist, saksofonist i flautist sjevernoirsk rock grupe Them, koja je imala hitove "Baby, Please Don't Go" i "Here Comes The Night" s Van Morrisonom na glavnom vokalu. Morrison je napustio bend 1966. i nastavio uspješnu karijeru kao solo umjetnik.

1944. Peter Paul Cetera, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist i pjevač skupine Chicago od 1967. do 1985. godine. Imao je i uspješnu samostalnu karijeru s osam studijskih albuma i dva singla na američkom broju jedan.

1952. Randy Jones, član američke disko grupe The Village People od 1977. do 1979. Godine 1978 su imali sinl na američkom broju 2 "YMCA", i hit singlove "Macho Man", "In The Navy" i "Go West".

1954. Steven John Kilbey, britansko-australski glazbenik, producent, pjesnik i slikar, najpoznatiji kao basist i glavni autor pjesama grupe The Church.

1956. Joni Sledge, američka kantautorica, glumica i producentica, najpoznatija kao osnivačica grupe Sister Sledge, koja je bila najpoznatija po svojim hitovima "We Are Family" i "He's The Greatest Dancer". Joni je preminula 2017. u 60. godini života.

1963. David Scott ‘Dave’ Mustaine, američki glazbenik, najpoznatiji kao originalni lead gitarist Metallice te kao suosnivač, pjevač i lead gitarist grupe Megadeth. Bio je i članom Panic i Fallen Angels. Gitar World ga je, zajedno s kolegom iz Magadeth, Martyjem Friedmanom, proglasio 19. najboljim heavy metal gitaristom svih vremena.

1965. Zak Richard Starkey, britanski glazbenik, poznat kao tour član grupe The Who od 1994., treći bubnjar grupe Oasis (2004.-2008.) te kao sin Ringa Starra. Svirao je i s Johnnyjem Marrom, Paulom Wellerom, The Waterboysima i The Lightning Seedsima.

1967. Stephen Andrew Perkins, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Jane’s Addiction.

1967. Tim "Ripper" Owens, američki pjevač. Prvo je privukao pozornost kao pjevač Judas Priesta, zamijenivši Roba Halforda, a zatim Iced Eartha.

1977. Fiona Apple McAfee Maggart, američka glazbenica i producentica. Izdala je četiri studijska albuma unutar baroque-pop, jazz i alter-rock žanrova te osvojila jedan Grammy.

1983. James Bourne, pjevač i tekstopisac engleskog pop rock benda Busted. Osnovan 2000. godine, bend je imao četiri singla na britanskom broju 1 i izdao dva studijska albuma prije nego što se raspao u siječnju 2005. godine.

1985. Brent Kutzle, basist i violončelist američkog pop rock sastava OneRepublic, koji je 2013. imao singl na britanskom broju 1, "Counting Stars".

1993. Niall Horan, član englesko-irskog pop boy benda One Direction, koji je osnovan nakon što je završio na trećem mjestu u sedmoj seriji The X Factora 2010. Grupa je 2011 imala singl na britanskom broju 1, "What Makes You Beautiful" i 2013. broj 1, "One Way Or Another (Teenage Kicks)".

Preminuli

1996. Tupac Amaru Shakur (2Pac), rođen kao Lesane Parish Crooks 1971., američki reper i glumac. Jedan je od najutjecajnijih i najslavnijih repera ikada, a to je rezultiralo i komercijalnim uspjehom: prodano je preko 75 milijuna primjeraka njegovih albuma u svijetu. Počeo je karijeru kao MC i roadie u kolektivu Digital Underground, a potom započeo samostalnu karijeru. Proslavio se tek trećim albumom, ‘Me Against the World’, na kojem se našao uspješni singl ‘Dear Mama’, a njegov nasljednik, ‘All Eyez On Me’, smatra se jednim od najvećih ostvarenja rap glazbe. Nakon toga je izdao još ‘The Don Killuminati: The 7 Day Theory’ pod pseudonimom Makaveli, što je bio i posljednji album kontroverznog repera, čiju su karijeru obilježili oštri politički stavovi, brojni sukobi s zakonom uz zatvorske kazne te sudjelovanje u tzv. ‘East Coast-West Coast’ ratu, koji ga je naposljetku koštao života. Ustrijeljen je s nekoliko metaka tijekom večernje vožnje gradom od strane do danas nepoznatih počinitelja. Imao je 25 godina. MTV ga je proglasio drugim najboljim MC-jem svih vremena, a Rolling Stone 86. najvećim izvođačem ikada.

2015. Gary Richrath, lead gitarista i tekstopisac grupe REO Speedwagon. S bendom je snimio 12 albuma prije nego ga je napustio u 1989. i objavio svoj solo album 1992. Umro je sa 65 godina.