Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
A Brief Inquiry into Online Relationships


Bookmark

Data

Released Studeni 2018
Format Albumi
Vrsta Pop / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Indie Electronic / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Petak, 11 Siječanj 2019
Žanr Pop-Rock
Length 58:26
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2018
Država Europa
Etiketa Polydor ‎/ Dirty Hit
Catalog Number 7700441 / DH00442
Edition details objavljeno: 30.11.2018., produkcija: George Daniel i Matthew Healy; snimano: lipanj 2017. – rujan 2018. London, Los Angeles i Santa Monica
Tags The 1975 Matthew Healy George Daniel

Review

Bez sumnje, voljeli ih ili mrzili (iako osobno ne vidim razloge za mržnju), The 1975 su trenutno najbrže rastuće pop zvijezde na svijetu. Već su svojim eponimnim debut albumom 2013. iskočili na broj 1 britanske ljestvice albuma, da bi to isto ponovili s obje strane oceana nasljednikom „ I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It“, nastupajući pred sve većim i većim masama. Ono što je počelo kao indie projekt, brzo se pretvorilo u nešto puno veće i ambicioznije – njihov eklektični zvuk u koji je umiješano sve i svašta osvaja top ljestvice a njihov frontmen Matty Healy definitivno ima dovoljno karizme, šarma i otvorenosti da bi njegovi posteri krasili zidove dvadeset-i-nešto-godišnjakinja diljem svijeta. Činjenica da je “Somebody Else“ bila tek treći singl s toga albuma je fascinantna – takva stvarčina, a na albumu su bile još dvije pjesme koje su isprva plijenile više pažnje! Njihov treći studijski album, „A Brief Inquiry Into Online Relationships“ ponovno donosi svježu dozu miksa svega i svačega, u već dobro poznatoj maniri – ispod veselih, funky melodija i Healyjevog humora i ironije ponovno izranjaju i puno mračnije i ozbiljnije teme nego što se to na prvu loptu čini, ovoga puta i vezane labavim konceptom fenomena Interneta i moderne komunikacije putem društvenih mreža.

Teško je uopće definirati kako The 1975 zvuče, a kamoli kako zvuči „A Brief Inquiry Into Online Relationships“. Jesu li oni pop bend? Rock bend? Što je sa svim R&B utjecajima, dance glazbom i elektronikom koja šeće njihovim pločama? Healy kao glavne glazbene utjecaje navodi toliko različite Talking Headse, My Bloody Valentine i Michaela Jacksona i zaista naizmjenično možete osjetiti neurotične beatove i ritmove, ambijentalne zidove zvuka i buke te elegantni, visoko stilizirani pop koji karakterizira navedene umjetnike. Njihove ploče su dugačke, kaotične, živopisne i „A Brief Inquiry Into Online Relationships“ nije iznimka, već je još veći i ambiciozniji projekt. Gotovo da me tjera da idem u omraženo recenziranje pjesmu-po-pjesmu, koliko se toga događa kroz njegovih 15 traka i koliko je teško izdvojiti nekakve vrhunce albuma koji će definitivno ovisiti i o nekim vašim osobnim preferencijama. Prvi singl s albuma „Give Yourself A Try“ Healyjevo je obraćanje mlađoj publici i mlađem sebi da zanemare nekakav ideal sreće koji se promovira, uz nervozan beat i još nestrpljiviju električnu gitaru i naravno, refren koji je zarazan kao vrag. „Love It If We Made It“ je mjesto na kojem me album potpuno osvojio – to je eklektična, ekscentrična pop pjesma sa ponovno sjajnim refrenom u kojem se isprepliću gitare, synthovi i saksofon dok Healy u polureperskom stilu nabraja hrpu prošlogodišnjih nemilih događaja iz tabloida. Na popisu mu se našlo svašta, od površnosti današnjih veza preko problema imigranata i fosilnih goriva do Trumpa i Kanyea, sve savršeno sumirano u efektnoj liniji „modernity has failed us“. Svejedno bi volio da uspijemo, kao što bih i ja, a The 1975 nikad dosad nisu bili socijalno osviješteni kao što su to ovdje. „How To Draw/Petrichor“ je najeksperimentalnija točka albuma, započinje kao lagana ambijentalna pozadinska glazba, samo da bi se ubrzo pretvorila u kakofoniju elektronike noćnog života. Healy i bubnjar George Daniel ovoga puta sami i produciraju, napuštajući Mikea Crosseya koji je producirao njihova prva dva albuma i ovdje zaista dolaze do izražaja i njihove producentske sposobnosti. U „Sincerity Is Scary“ i „Mine“ idu i korak dalje, šireći zvučnu paletu u jazz pop smjeru uz pomoć trube Roya Hargrovea. „The Man Who Married A Robot/Love Theme“ humoristična je narativa o ovisnosti o Internetu koju isporučuje Siri, glas Appleovih aplikacija:

„The man shared everything with his friend
All of his fears and desires
All of his loves, past and present
All of the places he had been and was going, and pictures of his penis“,

i mislim da se, koliko god to pokušali zanijekati, većina nas može pronaći u Healyjevom urnebesnom tekstu. Ploči ne nedostaje ni romantike – donose ju osjećajem krivnje prožeta akustična balada „Be My Mistake“, granično morbidno-romantična refleksija „Inside Your Head“ i posebno predivna break-up balada „I Couldn't Be More In Love“, uz dosad najbolju Healyjevu vokalnu izvedbu i reference na najbolje trenutke mainstream '80-tih i sjajni gitarski solo a la Clapton. Healy iskreno progovara i o svom odvikavanju od heroina, u dirljivoj minimalističkoj „Surrounded By Heads And Bodies“, koja zvuči kao nježni Radiohead, te u šljokicama posutom, šarenom, ironičnom popu „It's Not Living (If It's Not With You)“ koju isprva zamišljate kao happy-clappy ljubavni pjesmuljak, samo što to nije:

„I can't stop sweating or control my feet
Got a 20-stone monkey that I just can't beat“.

Zapravo, gotovo nema toga što u okvirima čudnovatog popa The 1975 ovdje ne pokušavaju i uspijevaju – kad se probijete kroz početnu zbrku i kaos, svaka od 15 pjesama otkriva se kao pop dragulj svoje vrste. Neki im zamjeraju pretjerano korištenje Auto-Tunea, neki smatraju da su pretenciozni, neki smatraju da su stil bez sadržaja, neki smatraju da previše recikliraju, neki ih jednostavno ne podnose bez nekog valjanog razloga. Osobno smatram da su ovim albumom potvrdili svoj status pop zvijezda, da ima neke hrabrosti u korištenju svega što jest i nije dozvoljeno u pop okvirima kako bi se izbjegla dosada i izbjeglo razmišljanje o stvarima koje nas okružuju, jer upravo u takvim vremenima i živimo - kaotičnim, nepravednim, brzo promjenjivim, nestrpljivim i usamljenim: „Gledam nešto na Netflixu i pomislim si, ovo je nešto najbolje ikad. Što je sljedeće?“, sumira Healy generacijsku potrebu za stalnim novotarijama, iako se u njima najbolje ne snalazimo. Čak ću se usuditi reći da je „A Brief Inquiry Into Online Relationships“ slučajno zakačio zeitgeist 2018. godine bolje nego ijedan album koji sam ove godine preslušala i da sam se njime podsjetila koliko, iako u duši više naklonjena rocku, volim pop glazbu – zabavan je, duhovit, ironičan, urnebesno eklektičan a usuđuje se i pozabaviti nekim ozbiljnijim temama. Hvalospjevi za The 1975 ovoga puta a, u duhu binge kulture, novi album kojim me mogu opravdati ili opovrgnuti stiže već ove godine. Iskreno, jedva čekam.

Danaja Glavičić

Hits 2118
 I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It « I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It The 1975 Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski