Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Damjans
Žanr Jazz
Grad Rijeka
Država Hrvatska
Aktivan od 1991. -
WEB https://www.facebook.com/damjanss
Tags Damjans

Bookmark

Damjan Grbac rođen je 14.6.1979. godine u Rijeci. U svijet glazbe ulazi s 12 godini kada počinje svirati klarinet u Glazbenom društvu „Spinčići“. Od svoje 16. godine počinje svirati bas gitaru. Profesionalno se počinje baviti glazbom 2000. godine. Godine 2005. godine počinje učiti svirati kontrabas.

Usavršavo se kod priznatih hrvatskih glazbenika kao što su bas gitarist Henry Radanović, gitaristi Darko Jurković Charlie, Spartaco Črnjarić i američki jazz pijanist Joe Kaplowitz. Pohađao je „Jazz kamp Kranj“ školu u nekoliko navrata gdje je usavršio svoje znanje kod vrlo cijenjenog kontrabasiste Aleša Avbelja te drugih poznatih glazbenika poput Primoža Grašiča, Marija Mavrina, Emila Spanyia te jazz-legende Boška Petrovića. Diplomirao je s najboljom ocjenom jazz trogodišnju akademiju u Trstu „Giuseppe Tartini“, te završio i drugi stupanj, odnosno pet godišnji Konzervatorij. Bavi se autorskim i pedagoškim radom.
Voditelj je:

    world music projekta “GIIPUJA” s kojim je snimio dva CD-a (GIIPUJA i Gerbaz giipuja), a njeguje Istarsko primorsku glazbu spojenu sa jazz elementima. (Damjan Grbac – kontrabas, Andreas Marinello – sax alt i sax tenor, Marko First – sopela, violina i ocarina, Tonči Grabušić – bubnjevi, udaraljke).
    projekta “OP Damjan group”, koji je posvećen jazz legendi, Oscaru Pettifordu, a oslanja se na Pettifordov rad kao i na razne autorske kompozicije koje su nastale na bazi Pettifordovog opusa. (Damjan Grbac – kontrabas, Franjo Črnjarić – sopran sax, Tonči Trinajstić – sax tenor, Zvjezdan Ružić – klavir, Tonči Grabušić – bubnjevi.
    Član je LeKap quartet-a (Joe Kaplowitz – Piano/hammond (USA), Lela Kaplowitz – vokal, Tonči Grabušić – bubnjevi, Damjan Grbac – kontrabas, bas gitara.) Godine 2010. izdaju jazz CD „Love me or leave me“ te 2014. CD “Kvarnerska rapsodija”.
    Član je Passion play projekta kojeg vodi Spartaco Črnjarić

Na „Last minute“ jazz festivalu u Balama (Istra) 2007., surađuje s glazbenicima koji djeluju u Nizozemskoj. To su: Ratko Zjača (HR), Stanislav Mitrović (SRB) i bubnjar Ratko Divjak (SLO).

U lipnju 2012. sudjelovao u projektu kojeg je organizirala tršćanska jazz akademija „Giuseppe Tartini“ i talijanska agencija. Projekt se sastojao od grčke antičke glazbe u jazz obradama i aranžmanima. Uslijedili su nastupi u Tricesimu pokraj Udina i u Ateni gdje je kao član tog projekta predstavljao Hrvatsku.

S LeKap Quartetom i Denis Razz Quartetom nastupao je na skoro svim hrvatskim jazz festivalima i to u Poreču „Jazz u Lapidariju“, jazz festival u Sisku „Siscia open Jazz & blues festival 2008.“, Jazz festival u Osijeku, „Liburnija jazz festival“ u Opatiji, jazz festival u Petrinji „III. dani jazza“, glazbeni dani u Puli, nastup na Trsatskoj Gradini u sklopu Ljeta na Gradini, jazz festival u Malom Lošinju „Jazz festival Lošinj“, BP club Zagreb, u Varaždinu na 16. međunarodnom jazz festivalu, jazz festival u Ptuju/Slovenija, Samobor jazz festival, tri puta u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ na proljetnoj reviji jazza…

Surađuje i s brojnim jazz muzičarima iz Hrvatske i regije, Tonči Grabušić, Spartaco Črnjarić, Darko Jurković Charlie, Ivan Kapec, Francisca Fis, Mitja Tavčar, Bruno Mičetić, Zoran Majstorović, Zvjezdan Ružić, Alba Nacinovich, Leo Škec, Astrid Kuljanić, Jelena Balent, Denis Razumović, Joe Kaplowitz, Lela Kaplowitz, Andreas Marinello, Elvis Penava, Klemens Marktl, Ratko Zjača, Luka Udjbinac…

Sudjeluje na raznim glazbenim tečajevima kao predavač i kao voditelj. Kao predavač, dva puta u talijanskoj Gorici, u Matuljima 2012. Godine, tri puta u Kastvu na glazbenom tečaju od 2010., 2011. I 2012. i kao voditelj u Vrbniku 2012., 2013. i 2014. i u Kastvu 2013 i 2014. Vodio je glazbenu sekciju u Učeničkom domu „Kvarner“ u Rijeci s kojom su došli do državnog natjecanja Domova.

Od 2012. godine umjetnički je direktor međunarodnog jazz festivala „Jazz Time” Rijeka.

S projektom “OP Damjan group” nastupio je u Trstu na promociji diplome.

-„GIIPUJA“, njegov je prvi nosač zvuka u izdanju Aquarius recordsa (2012.). Damjan Grbac – kontrabas, Dario Marušić – sopele, dvojnice, cindra, vokal, Tonči Grabušić – bubnjevi / udaraljke, gost Klaus Gesing – saksofon sopran i bas klarinet.
2014. godine Damjan Grbac izdaje novi, autorski, album na kojem koristi motive iz Istarske glazbe i s njima stvara novi materijal nazvan Gerbaz giipuja.
Sa projektom GIIPUJA nastupao je na mnogim hrvatskim jazz Festivalima kao što su: 23. Jazz.hr Proljeće, Festival u Gornjoj stubici, Kastafsko kulturno leto u Kastvu, Vrbniku, Last minute jazz festival u Balama, Jazz in lap u Poreču, Etno jazz festival u Karlovcu. Ove godine u planu su nastupi na Festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od pop bandova u kojima surađuje ističu se: Band Dražena Turine Šajete, Claudia Beni Band, ženska pop grupa ENI, etno Band Alena Polića, Manofon… Bilježi i suradnju s Glazbenim društvom „Spinčići“, kao i s hrvatskim pop rock predstavnicima: Zorica Kondža, Vinko Coce, Severina, Le Salpe Group, Yamas, Onli tu band, Klapa Kastav, Saša Matovina i Mario Battifiaca, Radojka Šverko, Ivo Gamulin, Gianni, Denis & Denis…

Nastupa na raznim festivalima pop glazbe: „MIK“, „Grobnička skala“, „ČAnson fest“ u Kastvu i „Cest is d’best“ festival u Zagrebu. Sudjelovao u raznim projektima poput koncerta tenora Saše Matovine s komornim orkestrom HNK Ivana pl. Zajca pod vodstvom dirigenta Alana Bjelinskog, koncerta ženske vokalne grupe Rivers, tri puta u HRT-ovoj emisiji „Lijepom našom“ …

Kao višegodišnji član upravnog odbora i Predsjednik Glazbenog društva „Spinčići“ vodio je organizaciju raznih festivala i koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Nizozemskoj. S Glazbom je organizirao više godina i Međunarodni festival puhačkih orkestara „Kastav 1999.-2008.” koji je svake godine okupljao više od 150 sudionika, te mnogobrojnu publiku koja je to pratila.

(preuzeto sa: http://www.damjangrbac.com)

Albumi (1)
Songs (10)
Albumi Albumi
Gerbaz giipuja
Damjans
Songs 10 Comments 0
4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 08 Lipanj 2016
Released 2015
Format Albumi
Vrsta World / Fusion
Br. diskova 1
Etiketa Menart
Žanr Jazz
Price 0.00 €
Kat. br. 1094562

Hits 2678

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere