Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2017
Format Box set
Vrsta Pop rock
Dodano Utorak, 07 Kolovoz 2018
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 3
Edition date Prosinac 2017
Država Hrvatska
Etiketa Hit Records / Suzy
Tags prljavo kazalište Suzy Hit Records

Review

Ovako izgleda relevantna antologija. Relevantan presjek karijere jednog izvođača s više desetljeća postojanja na sceni. Za razliku od nekoliko preko volje sklepanih Greatest hits koji to nisu, ili pompoznih snimki koncerata na kojima izvode najveće hitove (nešto je Kazalište u svojoj karijeri napravilo i više puta nego što je bilo potrebno), ovaj primjerak je nešto s čime obožavatelj može biti zadovoljan.

Skoro sve je tu. Naravno da će uvijek biti pjesama koje su nepravedno izostavljene ili malih intimnih bisera koje su obilježile nečiji život, ali to je rizik kojeg možete podnijeti. Isto se odnosi i na izostanak nekih demo snimaka ili drugačijih verzija poznatih pjesama, ali to je rizik kojeg izdavač nije htio preuzeti. Ovdje slušamo čisti studijski presjek najvažnijih i najvećih pjesama koje Kazalište ima u svojoj pjesmarici. Ali čak i u tom naj, naj izboru pronađe se pokoje iznenađenje koje ne biste očekivali naći.

Antologija je koncipirana kroz tri CD-a, kao nekakve nepravilne i nezaokružene tri kronološke faze Prljavog Kazališta. A svaki CD sadrži zgodno odabran, približno obrnuto kronološki poredak pjesama.

Očekivano, najzastupljeniji album na kolekciji je „Zaustavite Zemlju“. Što god netko mislio o Kazalištu i njihovim mijenama i fazama ipak je to album koji ih je u najvećoj mjeri definirao u svijesti najšire javnosti. I to skoro pa na kolektivno podsvjesnoj razini. S druge strane, sa samo po jednom pjesmom predstavljaju se noviji albumi kao „Tajno ime“ i „Moj dom je Hrvatska“. Zanimljivost je da se na albumu obrela i „Tamni slapovi“ posljednja izdana pjesma i singl s, do danas neobjavljenog, istoimenog albuma iz 2014. godine. Antologija je sadrži i prvi ikada izdani singl „Televizori“ koji se također nikada nije našao niti na jednom studijskom albumu.

Dugačak put i sva sila pamtljivih pjesama kroz četrdeset godina stvaralaštva. Hrpa posuđenih riffova i arija koji su ih unatoč posuđenosti zacemetirali na šarenoj fasadi hrvatske glazbe. Šaranje po žanrovima iz današnje perspektive izgleda kao praćenje trendova. Od blues utjecaja Rolling Stonesa, otkrivanja punka, infiltriranja ska ritmova, preuzimanja new wavea, prilagođavanja stadionskom rocku, pop rocku, popu, tamburaškim aranžmanima, i tako dalje.

Istodobno s trendovskim promjenama Kazališta, kroz njihove stihove također možete primijetiti koliko se svijet promijenio. Npr. teško je danas zamisliti da neka Moderna djevojka radi u tvornici. Ustvari, kojoj tvornici? Možete li ih nabrojati pet iz glave? Danas se tvornicama nazivaju klubovi. Kao i tko se danas više sjeća Borbe i Mladine?

Ali neke stvari su vječne. Kao npr. Lepa Brena. Opjevana je u najmanje dvije Jajine pjesme. No voli Jajo i klasike, npr. Zagorku ili Shakespearea. Jer njegovi Romeo i Julija spominju se u najmanje tri pjesme. Odgovore na ovu fun trivu potražite kod vašeg lokalnog štrebera. Ili na nekom od birtijaških kvizova. To je sada u trendu.

Ivica Šćukanec

Hits 1190

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42