Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Baš kao što i glazbena kompilacija može sadržavati glazbu različitih žanrova i izvođača tako i naša "Kompilacija" sadrži članke različitih tema i sadržaja. Uživajte!

cohen collage

Danas se navršava već druga godina otkako nas je u tijelu napustio Leonard Cohen, pjesnik i pjevač, umjetnik i redovnik, anatom čežnje u okvirima pjesničke i uglazbljene riječi, što je tužna koliko i pogodna prigoda za osvrt na njegovo glazbeno stvaralaštvo. Donosimo tako podsjetnik na sve njegove studijske albume – na žalost, samo četrnaest, ali možda baš zato bez uistinu lošeg mjesta – koje je Toni Matošin za ovu prigodu poredao – naravno, subjektivno – od najslabijeg prema najboljem.
Uživajte u čitanju, možda i sastavljanju nekih svojih lista, ali prije svega – u glazbi!

20180724 213022 SamirCericKovacevicJeste li se ikada zapitali koliko izvođači zarade po koncertu? Ili po turneji? Billboard donosi te statističke podatke. Tako se iz trenutne liste vidi da po zaradi isključivo od prodanih ulaznica uvjerljivo „vode“ Beyonce i Jay-Z. Za koncerte koji su održali u New Yorku na MetLife Stadionu 2.8. i 3.8. na ulaznicama koje su se prodavale po cijenama od 20 do 375 američkih dolara zarađeno je gotovo 14 milijuna dolara.

Michael Jacksons THIS IS IT

Neovisno o tome radite li, tražite li kako utrošiti sate i sate na aerodromu ili u busu na putu do itekako zasluženog odmora, nadamo se da ipak raspoložete vremenom samo za sebe. Zašto to vrijeme ne biste iskoristili kako biste se prisjetili inspirativnih trenutaka koji su vas doveli tu gdje ste danas?

oliver

Je li sa zadnjim Oliverovim vijađom, njegovim izlaskom iz kozmičkih dimenzija i postizanjem apsolutnog mira nepovratno potrošeno jedno vrijeme kada je nikada prije iskazana udružena ljepota versa i nota mogla ganuti i najtvrđa srca, kada je ista obuzdavala svaku srdžbu, kada je najveća jasnoća bila uvijek najveća ljepota?

OliverDragojevic

Kaže se da smrt označuje apsolutni svršetak nečega pozitivnog i živog; ujedno smrt je prolazni i uništavajući aspekt postojanja na jednoj razini, ali je možda preduvjet višeg života na nekoj drugoj razini. Više je to do krajnjih granica doveden otpor promjeni i nepoznatom obliku postojanja, više je to strah od iščeznuća u ništavilu.

bijela laz

Rock trojac iz Međimurja, okupljen oko imena Bijela laž, okupio se prije nešto više od godine dana s namjerom da se primi isključivo autorskog posla. Naravno da to ne ide baš tako kako su zamislili pa su bili primorani napraviti 20-ak obrada kako bi uz 9 autorskih pjesama mogli nastupiti na čakovečkom Beerfestu, njihovom prvom koncertu.

bob dylan

Bob Dylan danas slavi 77. rođendan, što je više nego solidna prigoda za jednu malu inventuru glazbenog stvaralaštva ovog velikog američkog kantautora, a odnedavno i nobelovca. Toni Matošin, autor knjige "Svako zrno pijeska", koja je kao zbirka recenzija svih Dylanovih albuma izašla 2015. u izdanju SoundGuardiana, poredao je studijske albume današnjega slavljenika, od, po njegovom mišljenju, najslabijeg prema najboljem. Nadamo se da će ovaj prikaz biti dobar poticaj na nova ili čak prva slušanja, pa i za neke vaše vlastite liste i prijedloge.

Uživajte u čitanju, a prije svega - u glazbi!

karteVašu panika izazvana zaboravom gdje ste zametnuli ulaznicu mogla bi uskoro postati prošlost. Naime, Ticketmaster razvija novi program za prepoznavanje lica koji bi korisnicima omogućio da svoje vlastito lice koriste kao digitalnu ulaznicu u budućnosti.

The Cult 1Stalno smo bombardirani vijestima što bismo trebali raditi ne bi li živjeli dulje. Trebali bismo jesti ovo, vježbati ono, spavati ovoliko, raditi onoliko, zaljubljivati se, seksati se, smanjiti stres, ležati u kadi… E pa evo jedne studije koja kaže da bismo trebali ići i na koncerte kako bismo živjeli dulje.

Mastercard BRIT Awards

Novo istraživanje kompanije Mastercard otkriva da glazba selfie generacije ocrtava samousredotočenost i materijalizam u usporedbi s glazbom prije 20 godina. Najčešća riječ u stihovima danas je „ja“, 43% češća nego 1998. kada je „ti“ bila najpopularnija riječ u pjesmama.Istraživanje daje uvid u evoluciju glazbe u zadnja dva desetljeća. Od Spice Girls do Little Mixa, od Eltona Johna do Eda Sheerana i od Jamiroquaija do Stormzyja, istraživalo se koji glazbeni stihovi odražavaju glavne interese generacije Z. Rezultati su nastali usporedbom popularne glazbe iz 1998. i hitova za 2017./2018., a analizirano je 73.000 riječi iz 200 pjesama.

albumi

Nakon što smo preslušali sve što smo mogli u 2017. godini, konačno okrećemo oči prema budućnosti i gledamo što nas novoga čeka u glazbenom svijetu. Odgovor je - puno dobrih stvari.

jazz 2017

Ova se lista prvenstveno temelji na mojem slušateljskom iskustvu izgrađenom kroz niz godina, pri čemu sam se većim dijelom vodila osobnim ukusom, a manjim dijelom odavanjem poštovanja glazbenicima koje smatram važnima i perspektivnima. Svaka end-of-the-year lista je uvjetna, prema nekima glazbenicima sam možda pristrana, a neki sjajni albumi možda nisu ni došli do mene. No ono što mogu garantirati jest da je velik broj važnih jazz izdanja 2017. godine došao do mene i da je ovih 10 izabrano iz velike konkurencije temeljito preslušanog materijala.

albumi

Završetak jedne, odnosno, početak nove godine uvijek je pogodno vrijeme za rekapitulaciju i inventuru. Po našem starom običaju pripremili smo tako za vas naš izbor najboljih albuma i ove minule 2017. Ovoga puta ne donosimo, kako je bio običaj prošlih godina, pojedinačne liste naših novinara, već su marljive ruke skupile svoje odabire na "hrpu" i sabrale dojmove i ocjene.

preminuli glazbenici

Smiješno je kako nam se mali komadić duše otkine svaki put kad saznamo da je umro netko od glazbenika koje volimo ili poštujemo. Nikad ih nismo upoznali, no opet, čini nam se kao da su bili uz nas veliki dio našeg života.

u2 1Obzirom da se bliži kraj godine, Pollstar je odlučio predstaviti listu top 20 svjetskih turneja održanih ove godine, čija sveukupna zarada iznosi 2.66 milijardi dolara.

Alice In Chains

Poseban izazov za sve ljubitelje Alice In Chainsa: sastavite top 10 pjesama! Sigurno ćete pogriješiti... Nema mnogo grupa kod kojih je rijetko koja pjesma ispod najviše razine kvalitete, no unatoč pet studijskih albuma, 2 EP albuma, nekoliko godina ozbiljne pauze, promjeni naizgled nezamjenjihog vokalista, Chainsi i dalje vladaju kao da devedesete nikad nisu završile.

Blues ilustracija

I u ovoj, 2017. godini, na samom njezinom kraju, a nakon provedenih određenih radnji i to ponajprije vodeći se reakcijama vas, poštovani posjetitelji Blues Cornera, a isto tako i slušatelja radijske emisije Blues za vas, došao sam do top 50 blues izdanja 2017.

DP

Sve je teže istaknuti se među brojnim DIY glazbenicima na koje možemo naići na domaćoj i svjetskoj glazbenoj sceni pa je SoundGuardian odlučio istaknuti jednog za kojeg vjerujemo da niste čuli. Dom Pressl iza sebe ima tek nekolicinu pjesmi koje možete pronaći na njegovom YouTube kanalu, ali kvalitetom zvuka se može mjeriti s bendovima i producentima s puno više iskustva „u nogama“.

Doug Sonders I Heart

Ususret zagrebačkom koncertu 2. veljače donosimo neke manje poznate zanimljivost i o životu legendarnog pjevača Roda Stewarta.