Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

TomorrowlandSkori dolazak proljeća idealno je doba za predstavljanje nekih od najboljih svjetskih glazbenih festivala, a posebno je zanimljiva lista portala travelandleisure.com, iako na njoj nema hrvatskih festivala.

Posebno će zato lista biti zanimljiva onima koji planiraju potegnuti preko granice na svoju ovogodišnju porciju dobre glazbe i zabave.

Tomorrowland (Boon, Belgija): 22.-24. srpnja
Radi se o jednom od najpoznatijih europskih i svjetskih festivala elektroničke glazbe, a koji se vizualno izdvaja od gomile sličnih futurističkim kičem svojih pozornica. Ovogodišnji lineuo još nije poznat, ali potencijalni posjetitelji mogu biti strpljivi kad znaju da će biti smješteni u kampu nazvanom: Dreamville.

icelandIceland Airwaves (Reykjavik, Island): 31. listopada-6. studenog
Airwaves je za mnoge od nas samo pusta želja zbog udaljenosti i paprenih cijena kako ulaznice, tako i boravka na Islandu općenito. No, najbolje od skandinavske glazbe i vrući strani bendovi, kao i prizori nastupa koje publika promatra iz udobnosti jezera vruće vode, neke će natjerati da ‘odriješe kesu’ i polete prema Islandu i ovom sjajnom festivalu.

Fuji RockFuji Rock Festival (Yuzawa-cho, Niigata, Japan): 22.-24. srpnja
Najveći japanski festival ne održava se, kako mu ime kaže, u blizini planine Fuji, no ipak je u planinskom okruženju, a ponosi se izvrsnom ponudom hrane, čistim sanitarnim čvorovima te sjajnom glazbom: prošle godine tamo su nastupili Foo Fighters, Motorhead (zavidimo), Deadmau5 i FKA Twigs, između ostalih.

SzigetSziget (Budimpešta, Mađarska): 10.-17. kolovoza
Sziget, na mađarskom ‘otok’, održava se na jezeru Balaton u blizini Budimpešte, a već je niz godina prava osmodnevna fešta indie i electro glazbe. Mnogo se truda ulaže i u popratne sadržaje i u to da se posjetitelji osjećaju kao da su doma. Ove godine na ‘repertoaru’ su Muse, David Guetta, Bloc Party, M83, Sigur Ros i mnogi drugi.

RosklideRoskilde (Roskilde, Danska): 25. lipnja-2. srpnja
Jedan od najstarijih europskih festivala mnogi pamte kao mjesto tragedije za vrijeme koncerta Pearl Jam, no ono po čemu je stekao kultni status je lineup koji svake godine uključuje najvruće bendove: ove godine su to LCD Soundsystem, RHCP i New Order, a tu je i rap zvijezda Wiz Khalifa te, ni manje ni više nego Sirijski nacionalni orkestar. Već je to sasvim dovoljno da privuče tisuće ‘hodočasnika’ u Dansku.

SpainBenicassim (Benicassim, Španjolska): 14.-17. srpnja
Ovaj festival u blizini Valencije svojevrsni je ‘rođak’ našem INmusicu i novosadskom Exitu, s obzirom da dijele velik broj izvođača iz godine u godinu. Ove godine tamo će zasvirati Massive Attack, Kendrick Lamar i Chemical Brothers, a mnogi će cijenu ulaznice kompenzirati - spavanjem na plaži.

SonarSonar (Barcelona, Španjolska): 16.-18. lipnja
Španjolska, osobito njen istok, očito su nepresušno vrelo odličnih glazbenih festivala, a tu se ubraja i Sonar, festival s naglaskom na alternativnu elektroniku. On je također odličan spoj glazbe i tehnologije, stoga će i ovogodišnji nastupi New Order i Santigold imati ‘dimenziju više’.

ExitExit (Novi Sad, Srbija): 7.-10. srpnja
Ime Exita na ovoj listi nas ne treba iznenaditi; riječ je o festivalu koji je od studentske inicijative narastao do jedne od najpoželjnijih ljetnih destinacija u ovom dijelu Europe. Ovdje su već nastupali Guns’n’Roses, White Stripes, Arctic Monkeys i Patti Smith, da spomenemo samo neke, a za ovogodišnje izdanje najavljeni su Wiz Khalifa i Bastille.

T in the ParkT in the Park (Perthshire, Škotska): 8.-10. srpnja
Najpoznatiji škotski festival jedan je od onih nad čijim punim lineupom možete samo ‘sliniti’. Sjajni bendovi, predivna lokacija dvorca Strathallan i ‘melting pot’ publike garancija su nezaboravnog iskustva. Za ovu godinu već su potvrđeni kultni Stone Roses i Disclosure, koje i mi pamtimo po odličnom nastupu na INmusicu.

QuebecFestival d’été de Québec (Québec, Kanada): 7.-17. srpnja
Preko 300 događaja unutar 11 dana na 10 pozornica: samo po sebi zvuči sjajno, još kad se radi o prelijepom kanadskom gradu Québecu, lineupu koji ove godine uključuje Pepperse, Stinga i Petera Gabriela te smiješnoj cijeni od 75 dolara (kanadskih ili američkih, ne znam), daljnji opis nije ni potreban.

PrimaveraPrimavera Sound (Barcelona, Španjolska): 2.-4. lipnja
Primavera festival niz je godina ‘meka’ za ljubitelje alternativnog rocka i sličnih žanrova: svi koji nešto vrijede svirali su tamo. Tri dana se ne čini puno, pogotovo s obzirom na cijenu ulaznice, no posjetitelji su prisiljeni doslovno trčati od pozornice do pozornice jer fizički ne stignu vidjeti i čuti sve što žele. Ove godine trčati će se između pozornica na kojima će svirati Radiohead, LCD Soundsystem, Sigur Ros, PJ Harvey...

LatitudeLatitude (Southwold, Engleska): 14.-17. srpnja
Ovaj je festival, baš kao i Glastonbury, smješten ‘usred ničega’, no mnogo je manji i mnogo... neobičniji. Glazba je svake godine odlična, no podjednak je naglasak i na bogatoj neglazbenoj kulturnoj ponudi i detaljima poput šarenih ovaca koje slobodno pasu u blizini, dijelovima kampa gdje su dozvoljeni nudizam, neograničen rječnik i slično slobodnije ponašanje. Uz to, ulaz je dozvoljen posjetiteljima svih uzrasta.

MawazineMawazine (Rabat, Maroko): 20.-28. svibnja
Jedan od manje poznatih festivala na ovoj listi zvan je i ‘Rhythms of the World’, a spoj je marokanske i arapske glazbe i kulture u jednom od četiri marokanska ‘Imperijalna grada’. Dakako, na festival dolaze nastupiti i svjetski poznati glazbeni sastavi: prošle godine su to bili Jennifer Lopez, Pharrell, Avicii, Placebo, Sting, Usher, Maroon 5...