Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pearl Jam 770

Prije godinu dana ovaj legendarni sastav iz Seattlea napunio je 25 godina, a ove je godine primljen i u Rock and Roll Kuću slavnih. Bend, osim po svojih deset studijskih albuma, poznat je ponajviše po svom beskompromisnom stavu, političkom i humanitarnom aktivizmu, kao i činjenicu da su veliki dio svog života kao bend aktivno radili na tome da „ubiju“ svoju sve više rastuću popularnost u devedesetima.

Još jedna stvar koja je obilježila njihovu karijeru bila je borba s mega-korporacijom Ticketmaster, zaduženom za većinu koncerata u SAD-u,  zbog previsokih cijena koncertnih karata. Pearl Jam je grupa koja je prošla mnoge uspone i padove, gotovo se raspala nekoliko puta, no unatoč svemu ostala je jaka i popularna grupa koja je uvelike obogatila rock glazbu zadnjih četvrt stoljeća. Obožavatelji ove grupe: u nastavku teksta nalaze se stvari, manje ili više poznate, o ovom velikom rock bendu.

1. Prije nego su postali Pearl Jam, grupa se zvala Mookie Blaylock. Jedini razlog zašto nisu ostali pod tim imenom jest to što su time kršili autorska prava – naime, nisu znali da već postoji osoba pod tim imenom, tada poznati košarkaš NBA lige. 

2. Kad su saznali da ne mogu uzeti ime poznatog košarkaša, odlučili su uzeti broj njegovog dresa, 10, i tako nazvati svoj debitantski album, „Ten“. 

3. Gotovo sedam godina Pearl Jam su odbijali snimati video spotove za svoje pjesme. Nakon ogromnog uspjeha singla i video spota za „Jeremy“, ogromna popularnost grupe im je postala izrazito nelagodna i stoga su odbijali promovirati sve ostale singlove spotovima. Također, opravdavali su to željom da slušatelji sami „snime“ video spot pjesme u svojim glavama, umjesto da to jednostavno gledaju na ekranu. 

4. Prije nego im se 1998. godine pridružio bubnjar Soundgardena, Matt Cameron, Pearl Jam je promijenio četiri bubnjara. Među njima je i bivši bubnjar Red Hot Chili Peppersa, Jack Irons. Ostali članovi grupe ostali su nepromijenjeni svih 26 godina. 

5. Prije Pearl Jama, postojao je Mother Love Bone, koji je sačinjavao tadašnje članove Pearl Jama (bez Veddera) i pjevača Andyja Wooda, koji je umro od predoziranja sa samo 24 godine. 

6. Eddie Vedder je postao dio grupe nakon što su mu ostali članovi poslali u San Diego demo snimku instrumentala pet pjesama, a on je zatim napisao riječi i melodiju za njih tri i poslao natrag. Radilo se o pjesmama „Once“, „Alice“ i „Footsteps“. Ostali su bili toliko impresionirani da su mu platili let u Seattle i, u roku tjedan dana, postao je njihov novi pjevač.

7. Tri  gore navedene pjesme Vedder je sklopio u „mini operu“ koju je zatim nazvao „Mamasan“. U pjesmi „Alive“, glavni lik doznaje da njegov otac to zapravo nije i zatim biva incestuozno napadnut od svoje majke. U pjesmi „Once“, postaje serijski ubojica, a u „Footsteps“, je pjesma u kojoj on biva ubijen.  

8. Pearl Jam je bio prateći sastav Neila Younga na njegovom albumu iz 1995. godine, „Mirror Ball“. Zbog pravnih razloga grupa nije smjela biti autorski potpisana na albumu, zato su pristali da ih se individualno potpiše u koricama albuma. 

9. 2000. godine grupu je zadesila velika tragedija kad su nastupali na Roskilde glazbenom festivalu u Danskoj. U stampedu prema pozornici, devetorica obožavatelja udavilo se i izgubilo život tog tragičnog dana. Događaj je to koji je zauvijek obilježio živote članova grupe, ali i njihovo ponašanje i stav na koncertima. Nakon što su šest godina kasnije prvi put ponovno nastupili na glazbenom festivalu u Leedsu, Vedder je emotivno zatražio publiku da se brinu jedni o drugima kako se takva tragedija ne bi ponovila. Njima u čast, snimljena je pjesma „Arc“ na albumu „Riot Act“. 

10. U pjesmi „Alive“, majka sinu objašnjava da njegov otac, kojeg je poznavao cijelog života, nije njegov pravi otac. To je utemeljeno na istinitoj priči Vedderovog odrastanja. Naime, ni on nije poznavao svog pravog oca, koji je bio daleki obiteljski prijatelj. Kao u pjesmi, odrastao je u uvjerenju da je njegov očuh zapravo njegov pravi otac. 

11. Pjesma „Footsteps“ ima istu glazbenu matricu kao i pjesma „Times of Trouble“ grupe Temple of the Dog, koju su sačinjavali članovi Pearl Jama i pjevač Soundguardena, Chris Cornell. 

12.  Između 2000. i 2001. godine, Pearl Jam su objavili 72 bootleg albuma. Članovi grupe odlučili su snimiti i objaviti snimku sa svakog koncerta kojeg su svirali na svojoj „Binaural“ turneji. Bili su svjesni činjenice da mnogi amaterski snimaju i objavljuju snimke koncerata; htjeli su to učiniti profesionalno tako da obožavatelji imaju pristup kvalitetnijim snimkama. 

13. Kurt Cobain je mrzio Pearl Jam. „Imam snažne osjećaje prema grupama kao što su Pearl Jam i Alice in Chains. Očigledno je da su samo korporatske lutke koje samo pokušavaju „skočiti“ na tron alternative“, rekao je jednom. No, Kurt Cobain i Eddie Vedder su kasnije postali prijatelji. 

14. Pjesma Pearl Jama koja je postigla najviši uspjeh na glazbenim ljestvicama uopće nije njihova. Radi se o pjesmi „Last Kiss“, koju su izvorno izveli J Frank Wilson and the Cavaliers i koja je izdana 1961. godine. 

15. Članovi grupe Pearl Jam izrazito su aktivni u humanitarnim organizacijama, od onih za slobodu izbora pobačaja do zdravstvenih, kao što je podrška borbi protiv Chronove bolesti, od koje pati gitarist Mike McCready. Godine 2011. proglašeni su „braniteljima planete“ od strane organizacije Rock the Earth zbog svoje višegodišnje aktivnosti u naporima za smanjivanje količine ugljičnih emisija. 

Pearl Jam Danny Clinch

16. Eddie Vedder je veliki obožavatelj surfanja; tvrdi da su mu riječi za pjesmu „Alive“ došle dok je jahao na valu. 

17. Pjesma „Jeremy“ zapravo je o dva događaja iz pravog života. Prva je samoubojstvo mladića pod nazivom Jeremy Wade Delle koji se upucao ispred cijelog razreda na satu engleskog. Druga je priča Vedderovog poznanika koji je također učinio istu stvar par metara od njegove učionice. 

18. Pearl Jam i njegovi članovi surađivali su ili nastupali zajedno s kremom glazbene scene. Samo neka imena su Neil Young, Ramonesi, Pete Townshend, Chris Cornell, Tony Iommi, The Who i mnogi drugi. 

 

Ed and Uncle Neil1

Foto: Getty images

19. Članovi grupe baš i nisu zaljubljeni u svoj prvi album, „Ten“. „Rado bi napravio novi miks“, rekao je Jeff Ament za Spin. „Ed bi se sigurno složio“, dodao je. 

20. De facto šesti član Pearl Jama je i klavijaturist Boom Gaspar, koji aktivno sudjeluje na albumima i svirkama grupe od 2002. godine. Vedder je upoznao Gaspara na Havajima, gdje je ovaj živio i svirao. Njegove klavijature su uvelike pridonijele promjeni zvuka Pearl Jama, a potpisan je kao autor jedne od njihovih pjesama – „Love Boat Captain“. 

21. U svojoj borbi protiv Ticketmastera Pearl Jam su nastupali sami, bez potpore ostalih kolega u svijetu glazbe. Protiv ove velike kompanije grupa je prosvjedovala tako da je odbijala svirati na bilo kojem koncertu na kojem su se ulaznice prodavale preko Ticketmastera, koji je nesrazmjerno dizao cijene koncerata preko naplate „usluga korištenja“. Zbog nemogućnosti sviranja na velikoj većini koncertnih prostora, Pearl Jam nije mogao nekoliko godina nastupati u SAD-u. Popustili su tek 1998, nakon četiri godine bojkotiranja, i to tek nakon što su obožavatelji počelo masovno prigovarati što ne mogu vidjeti svoj najdraži bend uživo.

22. Eddie Vedder je skoro napustio grupu i glazbenu scenu općenito 1993. godine. Na sreću, Pete Townshend iz grupe The Who ga je uspio odgovoriti od toga. 

23. Vedder je bio blizak prijatelj s članom grupe Ramones, Johnnyjem Ramoneom. Nakon njegove smrti, napisao je pjesmu „Come Back“, koju često svira na koncertima i posvećuje njemu. 

24. Koncerti Pearl Jama su poznati po tome što se Eddie Vedder voli penjati po konstrukcijama koji čine pozornicu, ponekad toliko visoko da bi si padom ugrozio život. To je s vremenom postala svojevrsna „trademark“ činjenica o njihovim koncertima. 

eddievedderleap

Foto: Danny Clinch

25. Pearl Jam su u Zagrebu nastupili prvi i zadnji put 2006. godine, a Vedder se čak potrudio reći nekoliko riječi na hrvatskom. Nadajmo se da će ova grupa uskoro počastiti Hrvatsku još jednim odličnim koncertom!