Advertisement

Novosti i najave

Ponedjeljak, 22. Rujan 2014
Nedjelja, 21. Rujan 2014
Subota, 20. Rujan 2014
Petak, 19. Rujan 2014
Četvrtak, 18. Rujan 2014

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Pretraga poslova

Ian Dury - "New Boots And Panties"
 
Autor/ica: Đorđe Škarica, dana 15-03-2012 15:05
Ocjena: 8/10

Postoje razne teorije o nestanku prahistorijskih gmazova i reptila, jednom riječju - dinosaura, pa se tako nameće dojam da zapravo nitko ništa ne zna. Ali zato izumiranje glazbenih „dinosaura“ i nije tako davna prošlost, a razlozi prestanka njihovih glazbenih aktivnosti su opće poznata stvar.

Sve kompliciraniji glazbeni izričaji, sve više prisutna samodopadnost aktera koji su odavno prerasli naivne i obećavajuće početničke entuzijazme, pomalo udaljavanje novo stvorenih „zvijezda“ od auditorija, te neosjetljivost za socijalne ili političke probleme u svojim zemljama, kao i u svijetu, bili su svojevrsni okidač stvaranju novog, ali ujedno i starog glazbenog izričaja, a to je vraćanje na prve rock and roll korake, poistovjećivanje vlastitog statusa s publikom, jednostavnost glazbenih izražaja, rekao bih sviranje najviše dva akorda, briga za običnog čovjeka i okruženje u kojem živi i radi izražene kroz uobičajene tekstove toga pokreta.

Da, poštovana publiko, radi se o PUNKU!!

Osim po nesvakidašnjim i neponovljivim frizurama, prvi val britanskog punka specifičan je po sljedećem: bilo je to glazbeno čudo od jednog do dva akorda, novih heroja koji su trajali ponekad minutu-dvije. Bilo je to razdoblje vrlo dobrih singlova i istovremeno ne baš veličanstvenih albuma.

Časne iznimke (što se albuma tiče) prezentirane su kroz sljedeće aktere: The Clash (prvi album), Elvis Costello (My Aim Is This), te objekt naše recenzije.

Slušanje gore navedenog albuma dovest će vas u laganu nedoumicu pa ćete se upitati: zar je ovo zbilja punk?

Iskreno rečeno – i NIJE, ali ima sve odlike pomalo uvrnute britanske tradicije (hall music) te, nedvojbeno, otkačene tekstove koji su ponekad i jača strana kompozicije, što je kod punka bila redovita pojava. Osim toga, Dury ima genijalan feeling za cockney slang i rime.

Dury se u svoju punk/ne punk avanturu upustio sa dobrih 35 godina, koje su dobrano odskakale od godišta Rottena i društva. Uklopio se ipak sasvim adekvatno i dostojno, unatoč svom izgledu, kojim apsolutno podsjeća na jednog iz poznate luzerske galerije likova iz tv serije „Mućke“, ili pak na nekoga iz nezaboravnih filmova Guyja Ritchieja.


Album „New Boots and Panties“ dobio je ime po Duryjevoj sklonosti kupovanju second hand odjeće, osim naravno, kako nam sam naslov sugerira - hlača i cipela.

Iskreno rečeno, to je djelo koje ne sliči ničemu napisanom tada, ali i dan danas: to je divlji, sirovi, smiješno okrutan uradak, ali ujedno vrlo jezgrovito koncipiran i sasvim nepristojno - briljantan.

Dury je sklon lascivnim tekstovima, koji su uvijek jača strana njegova opusa, pa tako u pjesmi Billericay Dickie kaže: I bought a lot of brandy when I was courting Sandy, took eight to make her randy. Ili Had a love affair with Nina, in the back of my Cortina

Album se nikad nije plasirao visoko na top listama premda je dosegnuo platinastu tiražu, što podrazumijeva da je uspjeh postigao na temelju usmene predaje koja je postala svojevrsna urbana legenda.

Q Magazin ga je 2000. godine uvrstio među 100 najvećih britanskih albuma svih vremena, a BBC Review je za njega kazao da je to karika koja nedostaje u lancu između Kinksa i Blura.

Album je svojevrstan logični nastavak uspjeha polučenog singlom koji ga je i lansirao u javnost, a to je čuvena, sasvim ironična „Sex & Drugs & Rock'n'Roll“, s kojom je stekao vjerno sljedbeništvo, dobrim dijelom stečeno i zbog živopisnih i uvjerljivih nastupa u živo, pa je smatran jednim od najboljih live aktera tadašnje new wave scene.

Duryjeva želja je bila da nikako ne stavlja singl na album, i to je jedini razlog zašto ga nema na ovom uspješnom uratku.

Na njega se apsolutno može primijeniti izreka: po jednoj pravoj kompoziciji mora se prepoznati tko ju je napisao. A Duryjev osebujan kompozitorski izričaj čvrsto potvrđuje navedeno „pravilo“.

Dury je imao fenomenalnu energiju sa pomalo boemskim pristupom stvaranju kompozicija.

Postoji mišljenje kako je New Boots and Panties glazbeni doprinos daljnjem populariziranju POP ARTA; naime, Dury je pjevao o ljudima i njihovim životnim pričama na način kako ih je slikao poznati pop art slikar Peter Blake.

Uz Duryja svakako trebamo spomenuti i njegov „osobni“ band Blocheads, na čelu sa multi instrumentalistom jazz orijentacije Chazom Jankelom, inače koautorom skoro cijelog materijala s albuma.

Album je gotovo nemoguće svrstati u neki glazbeni pretinac; tu ima svega, pravi je mix jazza (Wake Up And Make Love With Me) s istaknutim moogom i diskretnom, ali uvijek prisutnom klavirskom pratnjom, punka (Blackmail Man), funka (If I Was With A Woman), rock and rolla (Blocheads), kabareta (Billericay Dickie) i ska u nešto blažem obliku (My Old Man), s izvrsnom rolom Chaza Jankela na saksofonu.

Tu je i jedina laganica (makar u početku), koja ubrzo prerasta u urnebesni čistokrvni rockabilly (Sweet Gene Vincent).

Dury je uspio spojiti naizgled nespojive glazbene izražaje u jedan sasvim organiziran i pametan okvir, koji imponira lakoćom slušanja. Istovremeno mu trebamo odati iskreno priznanje na stvaranju jednog sasvim neobičnog i originalnog uratka, koji bi se ukratko mogao opisati kao jedinstvena kombinacija zafrkancije, istovremeno odrađene vrlo profesionalno i s puno duha.

I na samom kraju treba kazati kako sve muzičare treba slušati dvaput, i one dobre i one loše. Prve ćemo tako shvatiti, a druge raskrinkati.

A Dury sasvim sigurno spada u one koje ćemo brzo shvatiti.

Osobna karta albuma

Ian Dury - New Boots And Panties
 
Izvođač Ian Dury
Naziv albuma New Boots And Panties
Izdavač Stiff
Produkcija Peter Jenner, Laurie Latham i Rick Walton
Datum objave 30. 9. 1977.
Snimano 1977.
Posebna napomena Standardno izdanje s jednim diskom

Popis pjesama

 1. Wake Up And Make Love With Me
2. Sweet Gene Vincent
3. I'm Partial To Your Abracadabra
4. My Old Man
5. Billericay Dickie
6. Clevor Trever
7. If I Was With A Woman
8. Blockheads
9. Plaistow Patricia
10. Blackmail Man
11. Sex & Drugs & Rock & Roll
Linkovi

IanDury.co.uk

Wake Up And Make Love With Me - Audio
Komentari (0) RSS feed comment

No comment posted

Add your commentmXcomment 1.0.9 © 2007-2014 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

Browse SoundGuardian in:

.

Nadolazeći događaji

23.09.2014 | 21.00
MIDNIGHT CRISIS, HAS...
24.09.2014 | 19.00
Meri Cetinić i Ivane...
24.09.2014 | 19.30
Majstorski ciklus - ...
24.09.2014 | 20.30
Good Vibrations
24.09.2014 | 21.00
The Shell Corporatio...
25.09.2014 - 27.09.2014
PickUp Music Festiva...
25.09.2014 | 19.30
Lisinski subotom - S...
25.09.2014 | 21.00
Karma To Burn
25.09.2014 | 22.00
Mesmera i Apex
26.09.2014
RockOff

Posljednje komentirano

Svemir objavio novi
(1 komentar)
Tony Lee King - "The
(1 komentar)
Jonathan i Editorsi
(1 komentar)
Balkan kolektiv pred
(1 komentar)
Maksim Mrvica predst
(2 komentara)

Oglasi

.

Preporučujemo AVALON web hosting