Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Within and Without


Bookmark

Data

Released Srpanj 2011
Format Albumi
Vrsta Indie / Electro / Alternative rock / Indie pop / Synthpop / Electronic
Dodano Nedjelja, 18 Rujan 2011
Žanr Electronic
Length 40:39
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2011
Država SAD
Etiketa Sub Pop / Weird World
Edition details Producenti: Ben H. Allen i Ernest Greene. Datum objave: 12.07.2011.
Tags

Review

Bez obzira na to što je na udaru šala zbog svog šašavog imena, chillwave, kao ideja i zvuk će se zadržati u glazbenoj industriji. Sintisajzeri koji su ponovo in, rock gitara koja se raspršila u ritmičku plesnu glazbu i zvuk kao ključni utjecaj na sve to, su postali jedan od najinteresantnijih glazbenih stilova danas.

Prvi studijski album Washed Outa zvuči odlično na slušalicama, još bolje na zvučnicima u automobilu ili na tulumu, gdje zapravo može malo disati i gdje se pretvara u pravu čaroliju. Mnogobrojna preslušavanja albuma su nagrada profesionalnom pristupu kojim je album nastao. Nailazimo na osjetljive, dugo producirane zvukove, poput pucketanja koje je čujno u Echoes, na neprobojnu mrežu synthova poput onih sa fashion-showa u pjesmi Before koja vas na neki način upravo zbog takvih zvukova pretvara u disko-kretena. Bubnjevi su podebljani i složeni, a živi intrumenti se koriste za bolju atmosferu, kao što su se sampleovi koristili prije. Vjerojatno jedan od najdivnijih i opuštajućih trenutaka Within and Withouta je kada se kroz Far Away protegne zvuk cella.

Album je također vrlo senzualan, ali ne samo zbog očima privlačnog covera. Naime, beatovi klize poput bubnjeva Public Enemyja koji se lagano provlače kroz Madonnin općepoznati hit Justify My Love, a tu je i bujna, snježna toplina produkcije (čak se i jedna od pjesama zove Soft). Singl You and I, na kojemu se uz Greenea kao vokal pojavljuje i Caroline Polachek iz benda Chairlift, djeluje kao soundtrack mekanom, nježnom, nedjeljnom jutru i buđenju uz voljenu osobu. Mislim, poslušajte samo to savršeno lupanje bas linije.

Neki bi rekli, glazba Washed Outa je nešto poput sramežljive Sade, ili trip-hop namijenjen za vođenje ljubavi. A Dedication, pjesma koja zatvara album, izbjegava prozračnu okićenost, te je najčišće vokalno izvedena pjesma, dok je Feel It All Around pjesma koja je prva ušla u razrijeđeni prostor između indie-popa i krhkog groovea, te je predstavila album i dokazala da su sve pjesme na toj razini.

Ernest Greene (Washed Out) je napravio elegantan, suptilan album u žanru koji se tek probija na glazbenu scenu. Within and Without je odličan primjer toga što se dogodi kad period tipičnog buzz-benda izblijedi, a bez obzira na to se nastavlja istraživanje zvuka u ambicioznim uvjetima. Izgleda da je upravo to ono što je dovelo ovaj album gotovo do savršenstva.

 

Autor: Maja Pavlović

Hits 1819

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici