A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2009
Format Albumi
Vrsta Hip-hop
Dodano Srijeda, 28 Rujan 2011
Žanr Rock
Length 1:00:44
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Roc Nation / Atlantic
Tags

Review

 

Dok je prvi Blueprint postao legendaran album, drugi nije baš svima legao. Sa novim izdanjem, Blueprint 3, Jay-Z želi vratiti snagu u značenje tog imena, i recimo da u tome uspjeva. Jigga je besprijekoran majstor rima i ima flow koji nitko ne može uhvatiti, a što se tema tiče, vraća se pričanju o tome kako je on zakon, jedan jedini i najbolji, ali budući da na novom albumu ne govori ništa novo, novim slušateljima bolje je početi sa njegovim ranijim albumima, jer ako ovoga poslušaju prvoga, vjerovatno se neće posve uživiti.
 
Mnogo producenata i mnogo gostova od Blueprinta 3 napravili su album za koji se ne može reći da je podbacio, ali neće ni napisati novo poglavlje u stranicama povijesti hip hopa. Jay-Z je to već prije napravio, a ovdje uglavnom govori o tome - koliko je već napravio. No dobro.
 
Album otvara sa What We Talkin' About i odmah baca poruku o tome kako je on jedan jako realan i moćan lik, ali s obzirom na to da kaže I'm not talking about Jimmy, Game or Dame – na ovom albumu neće biti prozivanja rivala, što automatski znači da će cijeli album biti slabiji, ili jednostavno 'bez govedine'. Prebacimo dalje i tu je Thank You, na kojoj se zahvaljuje svim svojim fanovima na dosadašnjoj pažnji, usput bacajuću lajnove o tome kako je on sam prejeben, i to mu ide neopisivo lako.
 
D.O.A. iliti Death of Autotune već je ozbiljnija stvar i odlično je da je Jay-Z odlučio snimiti ovako nešto. Time se postavlja na stranu sirovijih repera koji još nisu zaboravili na škripavi vinil i beton. Previše je MC-ja koji svaku pjesmu utope u autotune, a na D.O.A. Jay-Z deklarira: This is the anti autotune, death of the ringtone, this ain't for iTunes, this ain't for singalongs, this is Sinatra at the opera with a blonde, preferably with a fat ass who could sing a song - i tako daje svima do znanja da od njega ne očekujemo ispolirane hitiće koje će klinci vrtiti na mobitelu. 
 
Run This Town, na kojem gostuju Rihanna i Kanye West, nešto je skroz drukčije. U hip hop svijetu mnogo je velikih ega, ali sumnjam da je moguće naći veće egomanijake od Rihanne i Kanye Westa. Dok gledate spot za ovu pjesmu, u kojem Jay-Z podsjeća na Tulsa Dooma iz prvog Conana, stvar još i izgleda moćno. Kad se sluša, ovako bez vizualnih pomagala, zvuči kao nekoliko ljudi koji slave sami sebe. Doduše, Kanye ima par dobrih puncheva: It's crazy how you can go from being Joe Blow, to everybody riding on your dick, no homo, I bought my whole family whips, no Volvos, next time I'm in church, no photos.
 
Empire State of Mind možda je i najbolja stvar na albumu – himna o New Yorku na kojoj Alicia Keys pjeva refren zvuči kao da slavi 'glavni grad svijeta', beat legne kako treba, produkcija optimalna. Slijedeća stvar je Real As It Gets, a tu se opet Jay-Z prebacuje u neki drukčiji film. Gostuje Young Jeezy, koji je uz Lil Waynea trenutno najbolji MC Prljavog Juga. Sve je tu, obojica su mnogo realne kmice, a stvar je potkovana debelim synthovima.
 
Na On To the Next One odmah na početku se čuje da je to da klasična Swiss Beatz produkcija, ali kao i većina stvari na ovom albumu, ne možeš baš zaključiti koja je točno tema, osim možda to kako je Jay-Z najbolji. Ok, vjerovatno i jest najbolji, ali bilo bi dobro da i baci nešto novo.
 
Dalje ide A Star Is Born, i ukratko rečeno, to je najdosadnija pjesma na albumu. Zato je slijedeća, Off That, na kojoj gostuje Drake, mnogo bolja. Solidna Timbalandova produkcija i Drake koji ima jako dobar flow – ovu nećete preskakati.
 
Pred kraj albuma još se jednom pojavi Kanye West kao gost MC producent, a tu je i Pharrell sa Neptunes produkcijom. Zadnja stvar, Young Forever, za sample uzima Forever Young od Alphavillea, a odabir takvog 80s hita na kraju albuma ostavlja nekako čudan dojam.
 
Sve skupa, ovo definitivno nije korak unazad, jer Jay-Z ima poprilično viskoke standarde kvalitete. Ipak, nije ni prekretnica u hip hopu ili instant klasik. The Blueprint 3 jako je kvalitetan i daje zadovoljavajuću dozu dobrih tekstova Jay-Z-ja i raznih gostiju, a Kanye West, The Neptunes i Timbaland su se pobrinuli da se zvuči ispolirano, i to uz poprilično mnogo sintesajzera. Albumu nedostaje nepredvidljivosti i čisto nekog žara i energije, ali svejedno je riječ o jednom više nego dobrom ostvarenju.
 
Vuk Oreb
Hits 2080
Kingdom Come « Kingdom Come Jay-Z Albumi Kronologija Watch The Throne » Watch The Throne

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima