Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2009
Format Albumi
Vrsta Pop
Dodano Nedjelja, 02 Listopad 2011
Žanr Pop
Length 37:11
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Irska
Etiketa Polydor Records
Tags

Review

 

Zgodan i pristojan kao uvijek, Ronan (32) nam se predstavio novim tematskim albumom sastavljenim od niza obrada poznatih klasika među kojima se izdvaja tek jedna autorska pjesma This Is Your Song.
 
Kao što sam naslov kaže, album je u cijelosti posvećen Keatingovoj majci koja je prije 10ak godina umrla od raka dojke. Tragičan događaj naveo je Ronana i čitavu mu obitelj da se osnivanjem nove zaklade aktivno priključi borbi protiv zloćudne bolesti, a album Songs For My Mother samo je jedna u nizu lijepih Ronanovih gesti u tom smislu. 
 
Izbor pjesama određen je Keatingovim sjećanjima na vlastito odrastanje s pokojnom majkom i na sve one melodije koje su povezivale te dvije linije života. Tako da su uzori zaista različiti; od Cyndi Lauper, Boba Dylana i Elvisa Presleya, do nekih starih tradicionalnih narodnih pjesama (Carrickfergus), ali i donekle novijih poput I Believe I Can Fly, a po dojmljivosti posebno izdvajam obradu Don McLeanovog Vincenta koja daleko od toga da je zasjenila original, ali je pokazala kako kvaliteta zaista funkcionira uvijek i svugdje. 
 
Uz Vincenta još podcrtavam već spomenutu folk stvar, kao i jednu autorsku, ali skoro pa narodsku The Wild Mountain Thyme koje možda najbolje objašnjavaju Ronanov senzibilitet za glazbu, pa onda – logično – i sve ostale pjesme na albumu koje se direktno-indirektno naslanjaju na isti kontinuitet. A svi znamo koliko je Irska utjecala na tokove popularne glazbe.
 
Keatingov glas je čvrst, bez većih oscilacija, čist da čišći ne može bit, i prepun emocija i respekta prema originalnom zvuku. I stoga nema suviše smisla obazirati se na izvedbu svake pjesme posebno u potrazi za inovacijama u pristupu, jer očito da Ronanova namjera nije bila remiksirati vlastitu prošlost, nego je kroz poznate stihove i osobna sjećanja što vjernije rekonstruirati, a ni to nije lako i zahtjeva disciplinu.
 
I na kraju mogu reći da je najglasnijem članu Boyzonea to i uspjelo. Album je pun osjećaja i melankolije upakirane u savršeno odabrane forme koje će se starim fanovima sigurno svidjeti i koje će vjerojatno poželjeti pokloniti nekoj dragoj osobi. 
S druge strane, oni koji su dosad prema Ronanu bili više manje ravnodušni (tipa ja), čisto sumnjam da će nakon slušanja novog materijala nešto radikalnije promijeniti mišljenje, ali to i nije toliko bitno, jer Ronan je ovo složio za ljude koji ga cijene i podupiru.
 
Ali bez obzira na 50-50 odnose – radi se o jednom od rijetkih Iraca koji uspjevaju zarađivati od legalne prodaje albuma i o zaista vrijednom konceptu u kojem humanost u svakom trenutku dolazi do izražaja. Zato treba zaboraviti eventualne predrasude, i ako ništa drugo, onda bar poslušati brojeve 5 i 8. 
 
Marina Vukman
Hits 1670

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici