Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 1982
Format Albumi
Vrsta New Wave / Post-punk / Alternative/Indie Rock / Punk/New Wave / College Rock / Dance-Rock
Dodano Četvrtak, 06 Listopad 2011
Žanr Pop-Rock
Length 44:07
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2008
Država EU
Etiketa EMI
Catalog Number 50999 2 34586 2 8
Edition details Datum objave: 10. 5. 1982. / 5. 8. 2008. (reizdanje). Produkcija: Andy Gill, Mike Howlett i Jon King. Snimano: Ridge Farm - Capel - Surrey (England) ožujak 1982.
Tags

Review

Nedavno je, očigledno izazvan u2manijom koja je nakratko zahvatila Hrvatsku, Ante Batinović domoljubno i netočno ustvrdio da je Zagreb bio i ostao rockerska metropola, ili tako nekako. Grad u kojem više od deset godina nije održan inozemni stadionski koncert to nije i ne može biti, ali se u njemu proteklih desetljeća ipak dogodilo dovoljno velikih nastupa od kojih su neki daleko nadmašili popunjavanje tour liste između Beča i Milana.

Jedan je od takvih, rijetkih, koji su postali dio kolektivnog sjećanja, onaj što su ga zahvaljujući zalaganju Dražena Vrdoljaka, davne 1981. odsvirali Gang of Four. Dijelom i zbog rijetke uzajamnosti koja se te večeri osjećala između grupe i sretnika u publici, pri svakom ponovnom slušanju njihovih albuma obuzme me atipična dobrohotnost. Ni novo preslušavanje reizdanja trećeg, Songs of the Free, nije predstavljalo izuzetak, tim više što mi se iz današnje perspektive spoj post punk zvuka eksplozivne gitare s plesnim elementima učinio ponešto zanimljivijim nego prije četvrt stoljeća kad je nastao i osrednjošću predstavljao poprilično razočaranje poslije odličnog Solid Gold, objavljena godinu ranije.

Ljevičarski tekstovi pjevača Jona Kinga uglavnom se bave temama potaknutim tada aktualnim ratom Britanije i Argentine za Falklande, ali njihove zajedljive provokativnosti nisu pošteđeni ni potrošačko društvo (Call Me Up) i potpuno u skladu s dominirajućom tematikom, militarizacija, u onodobnom klupskom hitu I Love a Man in a Uniform. Glazba je, međutim, zahvaljujući ženskom vokalu nove basistice Sare Lee, koja je zamijenila člana utemeljitelja Davea Allena, i obilju elektronskih zvukova znatno komercijalnija, pa Songs of the Free završava pravom baladom Of the Instant.

Kroz Muscle for Brains osjetno odjekuje Bowiejeva Golden Years, a spomenuta I Love a Man in Uniform neodoljivo podsjeća na Don't You Want Me Baby Human League, a to, kako sami kažu, it is not enough da bi potpuno zadovoljilo visoke kriterije postavljene prethodnim albumima. Ipak, bez obzira na sve manjkavosti, od povremenog manirizma do na trenutke osjetnog otklona prema popu Songs of the Free, danas je to sasvim jasno, predstavlja odličan dokaz za tvrdnju da su Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine ili Franz Ferdinand jedva zamislivi bez utjecaja Gang of Four i dobar podsjetnik na činjenicu da su ih Michael Stipe i Bono istaknuli među prethodnicima koji su na njih ostavili velik utjecaj.

Darko Lesinger

Hits 2157
Gang of Four Albumi Kronologija Hard » Hard

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici