A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Naša stvar


Bookmark

Data

Released Listopad 2011
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 22 Ožujak 2012
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2011
Država Hrvatska
Etiketa Dancing Bear
Edition details Produkcija: Zmago Šimon-ZED
Tags

Review

Nedavno sam prisustvovala promociji ovog albuma u Malom Pogonu Tvornice Kulture u Zagrebu, a u izvještaju sam nešto više rekla što i tko je Gušti, ali ukratko: Gušti nisu nikakav tamburaški orkestar što bi možda odmah po imenu, pogrešno, zaključili, nego kvalitetan pop-rock-dance slovensko-hrvatski (da, moguće je) bend, a to nesretno ime benda koji će im garantirano na hrvatskim prostorima jako otežati pošteni proboj na scenu, dolazi od jednog od najvećih, odnosno najuspješnijih kantautora, skladatelja u Sloveniji - Mihe Guština-Guštija. Nekadašnji član rockerskog benda Big Foot Mama i dueta Gušti & Polona konstantno je prisutan na sceni preko 20 godina, a nama je bliskiji po glazbi koju je skladao za „Našu malu kliniku“.

Kada sam ga pitala je li svjestan kakvo je nezgodno ime dao novom slovensko-hrvatskom bendu, rekao da jest, ali da se je odlučio za njega samo radi toga jer je naziv „Gušti“ brend (barem snažan u Sloveniji) sa svim što ide uz to. Fajn, no bojim se da hrvatskoj publici, pa i u BiH i Srbiji (ne i kolegama glazbenicima) ime Gušti nema niti najmanje značenje koje bi nekog od vas potaknulo da pomisli da to nije neki orkestar. Vrijeme će pokazati koliko je Miha bio u pravu ili ne, ali ostaje nepobitna činjenica da će tu biti dosta borbe za predstavljanje benda na ispravan način. Mnogo sreće im želim.

Bend se sastoji od 5 manje više vrhunskih glazbenika, ukljućujući Guština i fenomenalnog gitaristu Petra Deklevu (koji je i autor sjajne pjesme „Ples života“, ostale potpisuje Miha Guštin-Gušti), te mlade hrvatske pjevačice s Malog Lošinja Eme Gagro, koja je „sjela“ u već prije napisani materijal kao kec na desetku. Plus toga da je Ema trenutno najinventivnija pjevačica mlađe generacije u nas (pa i starije kolegice bi mogla „šišnuti“ svježinom interpretacije i posve originalnim vokalnim pristupom), a ne ijedna od zadnjih finalistica /pobjednica raznoraznih „supertalenata“ i ostalih „tražimo zvijezdu“ emisija . Gušti je našao svoju zvijezdu van tih isforsiranih natjecanja (OK, nisam baš toliko protiv njih...). Za sada Ema zvuči nježno, svježe i poletno, a nadam se da će se to kasnije razviti u nešto čvršći vokalni stav, da ne ostane u limbu poput Danijele Martinović i Sanje Doležal da nabrojim samo naše „estradne slatkice“.

Kad bi sve bilo do kvalitete glazbe i talenta, što nekad jest a mnogo češće nije slučaj, onda za Guštije ne bi bilo nikakvih problema. Početak je relativno dobro krenuo, nekoliko se pjesama već podosta vrtjelo na našim radio stanicama, koje su pomalo neobično i netipično (hvalabogu) prihvatile nepoznati bend, s obzirom da znamo da je kvaliteta i posebice raznolikost glazbe na većini naših radio stanica češće upitna. Guštiji imaju, osim kvalitete materijala, još jednu prednost od ostalih novih bendova – imaju sjajne videospotove, pa nije niti čudno da ih je netko „zapazio“. Slobodno ih zapazite i vi.

Ja sam tu njihovu glazbu nazvala nekom vrstom dance-pop-rocka što je malo nategnuta priča jer realno pola albuma „Naša stvar“ je neki alternativni pop/ rock, a ostatak je neki miks svega toga koji kod nas nema svoju „nišu“, ima nekoliko grupa koje se tuda motaju, ali projekt Gušti ih šije po punoj crti. Inventivnim, zanimljivim aranžmanima i relativno „običnija“ pjesma, uz sjajan Emin vokal dobija posve drugu dimenziju. I nikako da ne zaboravim na ono što ja posebno vrednujem: tekstovi. Već dugo nisam u nekom obliku pop žanra čula tako dobre tekstove, sve te riječi su već negdje viđene ali su sklopljene na tako nov i svježi način. Mnogi bi se naši etablirani pop tekstopisci mogli ozbiljno zamisliti nad ovim albumom (sebe radi) i zapitati se što dovraga oni klepaju našim najvećim glazbenim imenima, jer su u našem popu (a pogotovo na estradi tamo je kaos) tekstovi toliko siromašni da je to pomalo već i zabrinjavajuće. Da ne spominjem naših nekoliko velikih zvijezda koji imaju aktualne albume odlično producirane, (uglavnom) jako dobro  pjevački odrađene, vrlo dobrom ili odličnom glazbom, a onda sve uprskaju bezveznim, siromašno-klišeiziranim, ili čak stupidnim tekstovima.

Projekt Gušti vam možda neće sjesti na „prvu loptu“ jer ovu vrstu glazbe kod nas niste imali prilike slušati, ali da je „Naša stvar“ ispjevana na engleskom, većina  pjesama s albuma bi se smjestila u alt-pop indie kategoriju i – postigla lako moguće vrlo zapažen uspjeh na anglo-američkom tržištu.

Anastazija Vržina

Hits 2025

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima