A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Out Of The Blue


Bookmark

Data

Released Ožujak 2014
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Ponedjeljak, 13 Listopad 2014
Žanr Jazz
Length 58:26
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2014
Država SAD
Etiketa Ropeadope
Catalog Number SBM3-2
Edition details Datum objave: 4.3.2014.; produkcija: Adam Smale i George Petit; snimano: 22.8.2012. u Water Music, Hoboken, NJ
Tags Adam Smale

Review

Američki glazbeni žurnalist, Bill Milkowski, tata Mata za jazz, nazvao je Smalea najčuvanijom montrealskom tajnom. No Smale definitivno više nije tajna a u međuvremenu se i preselio.

Službeno boravište mu je New York. Nakon što je u Kanadi spakirao svoje kofere i kupio kartu za SAD bilo ga je posvuda. Na Western Michigan University magistrirao je Jazz izvedbu, nastupao je od latinske Amerike do Indije. Sve u svemu po meni jedan izuzetno živopisan, simpatičan te energičan čovjek i glazbenik.

Zanimljivo je kako već četrdeset sedmogodišnji Adam Smale nema impozantnu diskografiju iza sebe, dapače Out Of The Blue je njegov američki prvijenac. Ipak, definitivno ima zavidnu izvođačku karijeru. Svirati je počeo, zaista jako rano, već sa pet godina je pokušavao izaći na kraj s benđom, ali kada instrument ima više žica nego što vi imate godina zna se pojaviti problem. Tako je gitara bila logičan nastavak. Zanimljivo da je profesionalac postao već s dvanaest godina. Naravno kako je u tim godinama ljudsko biće poput spužve tako i Adam upija. Upija znanje i predaju njegovih idola a njih zaista ima u svim gitarističkim stilovima. Na njega tako, jednako utječu jedan Van Halen ali i njegov najveći uzor, kojeg na žalost nikada nije imao priliku upoznati, jazz genije Lenny Breau.

Jesam li već spomenuo? Out Of The Blue je američki debi ali je ustvari drugi album u toj mini diskografiji, prvi i pravi debi je Fun City objavljen u Kanadi prije gotovo dekadu i pol.
No, danas nakon toliko godina imam priliku napisati nešto o američkom dijelu Adamova rada.

Out of The Blue je izašao u prvom kvartalu ove godine za Ropeadope etiketu. Svakako ga mogu nazvati originalnim autorskim radom, jer od devet stvari s albuma čak osam je izvorno Adamovo. Smalea prati već etablirani Tri-Fi kojeg čine Phil Palomby na bassu, Mathew Fries, piano i Keith Hall – bubnjevi. S druge strane, ovo je konceptualni omnibus, svaka stvar od prve do zadnje pripovijeda svoju jedinstvenu priču. Zaista, već prva stvar s CD-a, New Start, je gitaristično rafalna posveta Milesovom klasiku So What. Kada govorim o rafalima, zaista to mislim, Smale ipak svira na custom sedmožičnoj gitari. Još ako dodam mali kuriozitet da je upravo on autor knjige Novi pristup ljestvicama za gitariste onda mislim da Adam zna i kako upravljati tom paljbom. Različiti utjecaji koji su kroz godine formirali i brusili ovu nevjerojatnu gitarističku virtuoznost, vidljivi su i na ovom albumu. Ima li boljeg primjera od četvrte stvari, Jazzenco, koja je prelijepa flamenco priča ispričana u jazz maniri. Jazzenco slijedi Night Drive, pripovijetka iz Cruiseovog filma Risky Business. Šesta, She Knows Me, intimna je jazz balada s dodirom već spomenutog Smaleovog životnog idola. Na samom kraju albuma, Original Sin nam pruža najbolje od najboljeg. Bubnjar Keith Hall je definitivno došao na svoje, a mene je oduševio fenomenalni bass solo Phila Palombia.

Bit ću iskren i priznat ću da je ovo jedan od mojih izleta u čudesan svijet jazza. Da ne idem još dalje te kažem kako još rjeđe dobijem priliku recenzirati ovako dobar album. No ako ćemo prevoditi sam naziv Out Of The Blue, što bi bilo nešto kao Iz vedra neba, tako je mene sve skupa iznenada pogodilo, ali definitivno ostavilo dubok trag. CD već zauzima posebno mjesto u mojoj zbirci a album OOTB najiskrenije preporučujem i vama.

Goran Božić

Hits 1566

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere