A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2010
Format Albumi
Vrsta Pop / Indie / Indie pop / New Pop / Alternativ pop
Dodano Nedjelja, 27 Ožujak 2011
Žanr Pop-Rock
Length 49:20
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2010
Država Velika Britanija
Etiketa Fiction
Edition details Snimano: ožujak 2009. – siječanj 2010. / Producent: Bernard Butler / Datum objave: 19.04.2010.
Tags Kate Nash Fiction Records

Review

Preklani me ta dvadeset i kusur godina "stara" raspričana djevojka na brzinu pridobila, bez problema u mojim slušalicama zasjenivši svoju poznatiju prijateljicu Lily Allen. Pjev u raskoraku od brbljanja do pjevanja, manirom blizak jednoj Björk, razotkrivao je vrlo zanimljive, minuciozne životne pričice uglavnom o odnosima muškaraca i žena, pisane rukopisom prilično zrelim za Kateine godine. Upakirane u pametne pop melodije i aranžmane, postale su sjajna debitantska zbirka i jedan od desetak ili petnaestak albuma godine. Kate Nash je brzo, već početkom prošle godine, ušla ponovno u studio, i to pod producentskim pokroviteljstvom prvog gitarista i ko-skladatelja neprežaljenih Suede, Bernarda Butlera. "My Best Friend Is You" druga je Kateina zbirka pjesama, napokon dovršena u siječnju, preimenovana iz prvotnog "Crayon Full of Colour" u toplo jednostavni završni naziv (razlog je preupadljiva sličnost sa singlom "Pencil Full of Lead" Paola Nutinija).

Da, težina drugog albuma golem je teret, osobito kad je prvijenac na mnoga usta hvaljen i prihvaćen. S otvarajuće dvije pjesme, Kate je tako pokleknula u gotovo tragičnoj maniri. Ne samo da "Paris" i "Kiss That Grrrl" nisu na razini i najslabije pjesme s prethodnika, već su odvukle njezin rukopis u sivilo radiofoničnog štanceraja. Srećom, već sa sjajnom "Don't You Want to Share the Guilt?" ispostavlja se da je to tek neka vrst ustupka, možda i eksperimenta, jer tu dolazimo na ono na što nas/me je navukla preklani, da bi to još dodatno potvrdila prikladno bučnom i srčanom "I Just Love You More". Još će tek singl "Do-Wah-Doo" ponovno zabrinuti, a potom će sve nastaviti svojim (Kateinim) prikladnim tokom.

Ili ipak nešto ispod razine prikladnog? Iako su podilaženja produkcijskim manirizmima krojenim za one koji žele biti zvijezde praktički završila (već) negdje na prijelazu pete u šestu pjesmu, završni dojam naprosto nije toliko snažan kao onaj kad sam prvi put pažljivo preslušao sjajan "Made of Bricks" i pod kojim sam ga svojevremeno predstavio čitateljima SoundGuardiana. Ma da, "Mansion Song" baš pogađa svojom rastrzanošću i kreativnim neredom, a "Pickpocket" teško da se može ne svidjeti. Završna "I Hate Seagulls", kojoj je, kao skriveni bonus, prikačena naslovna minijatura sasvim će prikladno zatvoriti ciklus, ali ipak to sve neće biti dovoljno da održi letvicu dovoljno visoko, na onoj visini koju je mlada Engleskinja sama s takvom lakoćom zacrtala. "My Best Friend Is You", naime, ostavlja okus nečega na čemu se još trebalo raditi, što je još trebalo "kuhati", pročistiti i pedantnije aromatizirati. Zato će mi se uvijek činiti kao da je u pitanju zbirka singlova i pripadajućih im B-strana, a ne album dostojan jednog zavidnog talenta.

Čemu onda ipak toliko zvjezdica u zaglavlju? Zato jer je čak i ta i takva zbirka radova Kate Nash nedostižna zona mnogim sličnim, razvikanijim, dostupnijim i prisutnijim facama. Zato jer želim poručiti da je ovo itekako vrijedno slušanja ako već krstarite ovim i sličnim žanrovskim vodama i da joj date prednost kad krenete u konzumaciju. I zato što sam možda ipak bio za nijansu prestrog, a samo zbog (pre)visokih očekivanja. Dakle, samo naprijed, ljubitelji dobrog (kvalitetnog, pametnog, kako god hoćete) pop zvuka, ima tu sjajnih pjesama i sjajnih rima! Da sad na neki način samom sebi uskočim u usta – treba li uistinu toliko toga više?

 

Toni Matošin

Hits 2411
Made of Bricks « Made of Bricks Kate Nash Albumi Kronologija Girl Talk » Girl Talk

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima