Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta Indie
Dodano Nedjelja, 03 Travanj 2011
Žanr Indie
Length 40:45
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Velika Britanija
Etiketa Cookgin Vinyl
Tags

Review

Kroz svojih 14 godina postojanja škotski band Idlewilde je uvijek uspijevao originalan. Svojom glazbom ocrtavaju šarmantnu mješavinu zvuka od coutrya do sirovog rocka. Ne pripadajući ni jednom žanru, Idlewild se etablirao kao primamljiv, neobičan i poprilično individualno proporcionalan band. Što pak ne znači da se utjecaji ne osjete, već da ih se može svrstati u jedan žanr.
 
Po izlasku svog petog studijskog albuma Make Another World njihova diskografska kuća Sanctuary Records se raspala, ostavši tako bez izdavača. Zanimljivost koju su oni napravili je da su pitali svoje fanove da financiraju album tako što su ga unaprijed naručili. Po slušanju albuma moram priznati i isplatilo im se. Nova diskografska kuća sad im je renomirani EMI/Parlophone (izdavači Coldplay, Starsailor).
 
Album Post Electric Blues je pravi rokerski album sa primjesama countrya i folka. Younger Than America je pjesma koja otvara album, uvodeći nas u coutry rock atmosferu albuma. Readers & Writers je pjesma koja pokreće album sa svojim zaraznim motivom u trubama koji naginje u stilu Dexys Midnight Runners.
 
Nakon nekoliko pjesama, sličnog prizvuka, dolazi pjesma Post Electric sa ironičnim cviljenjem gitara, pjesma podsjeća na The Televison posebice dužim refrenom, falset pjevanjem “du-ru-ru-du-du“ (tako zvuči). Take Me To The Islands je pjesma koja sa svojim klavirskim uvodom podsjeća na Belle And Sebastian, ali pojava violine najavljuje keltski/folk zvuk. 
 
Ovaj album upotpunjuju John Blackshaw, John McCusker (violina) i Heidi Talbot (prateći vocal). Pjevač Roddy Woomble se možda više ne može derati kako je to mogao prije deset godina, ali mu njegov tenorski glas nije ostario. Na ovom albumu Idlewild pokazuju više samopouzdanja u svoje kantautorske sposobnosti.
 
Od iskrivljenih gitarskih rifova u naslovnoj pjesmi i u bonus pjesmi No Viser do prostrane i udaraljkama potpomognute folk pop-rock Take Me Back In Time Idlewild svoj zvuk dovodi na novu razini. Idlewilde su se opustili, našli zabavu. To za neke može značiti samozadovoljenje, a za neke smiraj. U slučaju Idlewildea to je samouvjerenje da se mogu dobro zabaviti. Na kraju to naći da mogu stati i mirno disati, napokon.
 
Ivana Obrdalj
Hits 2904

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture