A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Sisters And Brothers


Bookmark

Data

Released Veljača 2015
Format Albumi
Vrsta / Roots rock / Singer-songwriter / Alternative/Indie Rock
Dodano Utorak, 21 Travanj 2015
Žanr Pop-Rock
Length 44:12
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2015
Država SAD
Etiketa Black Suit Records
Catalog Number no
Edition details Objavljeno: 10.2.2015.; produkcija: Paul Moak
Tags The Vespers Black Suit Records Paul Moak

Review

Sviraju i stvaraju zajedno već šest godina, dolaze iz Nashvillea i "Sisters and Brothers" im je već treći album; za The Vespers sam tek nedavno čuo, kad su mi slučajno zapeli za oko na jednom od stranih glazbenih portala, a vjerujem kako je i premoćnoj većini vas ovo posve novo ime. Za oko su mi pak zapeli prvo fotografijom – dvije djevojke i dva mladića koji se očito ne odijevaju i dotjeruju listajući suvremene modne magazine i svi očito sa sunčane strane ulice, odnosno, livade – a glazba je to – nježan spoj najfinije americane, bluegrassa, folka, gospela i rocka – na najprikladniji način popratila i navela me da ih, kao nedavno i odlične, zvukom srodne The Secret Sisters, predstavim i hrvatskoj publici…

Bend čine, kako naziv ovoga albuma baš doslovno sugerira, dvije sestre i dva brata: Callie i Phoebe Cryar su samo srce i duša ekipe, pišući pjesme, pjevajući ih u predivnom dvoglasju, te svirajući gotovo sve osim bubnjeva (električne i akustične gitare, mandolinu, bendžo, ukulele, električni bas), dok su Bruno i Taylor Jones zaduženi za ritam, svirajući bas i bubnjeve, ali po potrebi i mandolinu, dobro i bendžo. I dok su dvije sestre naklonjenije i vičnije folk-izrazu, braća su odrastala slušajući i rock, kojeg su unijeli i u zvuk benda.

"Sisters and Brothers" je, kako sam već naveo, njihov treći album, koji ranije radove, "Tell Your Mama" iz 2010. i "The Fourth Wall" iz 2012., odvodi stepenicu dalje, u puniji, više popu okrenut, mjestimice čak rokerskiji zvuk. Naravno, njihovi pop i rock i dalje su do zadnje note utopljeni u američku tradicionalnu glazbu, ali pjesme na najnovijem im albumu poprimaju čvršću, muskulativniju strukturu što ih približava američkoj srednjoj struji. Već uvodna "Break the Cycle" svojim snažnim bubnjevima praši kao nijedna iz dotadašnjeg im kataloga, a to zgušnjavanje krvne slike nastavit će se i u većini ostalih pjesama, poput, primjerice, gotovo plesne "Signs" ili odličnog folk-rocka "Out West". No, The Vespers su najuvjerljiviji ipak u tišim, sporijim iskazima, za što je najljepši primjer završna "Thirst No More", u kojoj je možda najviše naglašena religioznost svih članova benda, srodna joj "Please" ili uljuljkujuća "The Curtain".

The Vespers su, osim dojmljive, milozvučne glazbe kojom sa svih osam nogu stoje u tradiciji, ali i više nego otvoreni suvremenijim formama i recepturama, donijeli i ljepotu te dobrotu kao imperative ispred hedonizma i relativističke kulerštine, čemu svakako kumuje činjenica da su svi iz benda praktični vjernici (sam naziv benda dolazi od riječi "vesper", što označuje večernju molitvu). "Nismo kršćanski bend, ali smo bend sastavljen od kršćana", sažela je jednom prigodom Callie, pojasnivši time možda na najbolji način ishodišta i kolorit njihova rada. Spojivši na "Sisters and Brothers" bez ikakve pretencioznosti ili halabuke svoj vjerski život s glazbenim te korijene sa suvremenijim strujanjima, The Vespers su razvili svoju skromnu dobitnu formulu; nećete ih naći na naslovnicama magazina ni recenzije u bitnijim europskim magazinima i portalima, ali to je tako više zbog njihove povučenosti i nenametljivosti nego zbog same glazbe koja pak kristalno jasno reflektira te njihove osobine i unutarnji im svijet.

Toni Matošin

Hits 1675

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski