A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Original High


Bookmark

Data

Released Lipanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Synthpop / Dance-Pop
Dodano Petak, 19 Lipanj 2015
Žanr Electronic
Length 40:42
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2015
Država Europa
Etiketa Warner Music
Catalog Number 9362-49270-7
Edition details objavljeno: 12.6.2015.; produkcija: Max Martin, Shellback, Ali Payami; snimano: 2014. - 2015.; Stockholm, Sweden
Tags Warner Bros Adam Lambert Max Martin · Shellback · Ali Payami

Review

Mnogo je lakše razabrati zabludu nego otkriti istinu. Zabluda leži na površini i s njom bi trebalo biti lako izaći na kraj. Istina počiva u dubini  i traganje za njom nije niti malo lagana i jednostavna stvar.

Moja zabluda vezana uz Adama Lamberta temelji se mojim  prisustvom na njegovom nedavnom koncertu održanom u Beču, gdje je prilično samouvjereno i autentično, a opet drugačije  preuzeo glasovne uloge, nekad rezervirane za jednog i jedinog Freddiea. Upravo mi je taj njegov  nepatvoreni rock image stvorio presumpciju  kako bi i njegov najnoviji album mogao biti na sličnom tragu.

No, i jedna kriva premisa dovela je do krivog zaključka, stoga je pravi trenutak da njegovu najnoviju glazbenu istinu iznesemo iz, u ovom slučaju, plitkih,  predvidivih dubina.

A ona je jednostavna – Adam je olako, doduše sasvim razumljivo prešao na tamnu ,ali uvijek financijski  isplativu stranu pop glazbe. Da istina bude još gora, u pitanju je nažalost aktualna,  trendovska, sve više prisutna  prezentacija  američkog elektronskog popa, lišenog u najvećem dijelu bilo kakve duše i zanimljivosti, glazbene produkcije uvelike bazirane na sintetskoj svirci  koja  sve više zamjenjuju dobre, stare instrumente. Tako nam Ameri osim bejzbola, Coca Cole i sličnih stereotipa nameću još jedan, koji pomalo ali sigurno uništava dobru glazbu. Sasvim sam siguran da zagovornici svjetskih zavjera i urota o ovome imaju itekako što kazati.

Dodatni zajednički nazivnik takvog američkog popa usmjeren je najvećim dijelom na ples , pa  otvarajuća „Ghost town“ nedvojbeno potvrđuje to pravilo – Adamov glas potenciran jekom uz elektronska čuda ipak predstavlja donekle simpatičan spoj glam rocka i house glazbe uz soul vokal poput Georgea Michela; pa takav hibrid skoro da može proći i na nekom koncertu elektronske glazbe i to ne kao udarna tema večeri.

Adamov vokal, makar u početnim numerama umnogome spašava ukupan dojam, stoga prvenstveno zahvaljujući njemu „Another Lonely Night“, te pomalo R&B „Underground“,zatim „Evil In The Night“ sa bezočnim prepisivanjem Neil Rogersovih funky gitara – imaju šanse na top listama.

No, već naredne - naslovna „The Original High“ i „Lucy“ u kojoj je Brian May  gitarskim solom „morao“ Adamu vratiti dug,  sintetskim su pristupom skoro  u potpunosti  unakazile, zaista prekrasan i moćan Adamov vokal, te u trenu i promijenile moje gore netom izneseno mišljenje.

Naredne kompozicije sve više podsjećaju na neuspješne pjesmuljke nekog boy benda,  dodatno kompromitirajući  Adamov vokal, bljedilo materijala sve više poprima odlike whiter shade of pale, ne referirajući se pri tome na fenomenalnu obradu poznate Bachove teme. Nedostajao je samo jedan „uspješan“ duel s nekim rapperom, hip- hopperom da dodatno potvrdi i zapečati gore navedeno bljedilo.

Obzirom na veću koncentraciju metala i elektronike u odnosu na tkivo i neurone, zbilja me zanima kako će ovo zvučati u živo. Možda Adam, dva-tri ženska vokala  i jedna velika elektronska kutija?

Siguran sam kako će njegov macho izgled, glas, te materijal koji je napravljen isključivo zbog poziva na ples imati najvećeg odziva kod mlađe ženske populacije.

A  upravo zbog navedenog, ekonomska  komponenta ne bi trebala nimalo patiti, pa mi se nameće konačan zaključak kako je sve ovo i napravljeno zbog toga. A glazba? Ma tko je  šljivi.

Đorđe Škarica

Hits 2271
Trespassing « Trespassing Adam Lambert Albumi Kronologija Velvet » Velvet

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima