Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2016
Format Albumi
Vrsta / Hard rock / Garage rock
Dodano Srijeda, 05 Listopad 2016
Žanr Rock
Length 55:34
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2016
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6074488
Edition details objavljeno: 2.9.2016.
Tags Croatia Records Hard Time

Review

Dobivši u ruke album "Rock 'n' Roll" malo sam istraživao i saznao da je posrijedi bio proces koji je trajao više godina i da su Hard Time na njemu radili dosta studiozno, koristeći sve dostupne resurse, goste i studio. Sve u svemu i onako na prvu, album daje odraz njihova izbora oko prezenatcije klasičnog, čvrstog 'hard/heavy' rocka sa svim onim pozantim utjecajima i inspiracijama.

Na albumu koji nam nudi 14 novih pjesama gostovali su, između ostalih, članovi bendova  Parni Valjak, Prljavo Kazalište, Psihomodo Pop, Zabranjeno Pušenje, Treći Kanal.... a na albumu pored svih svira i naše gore liste Nenad 'Ferzzo' Kos. Sve nas to vodi ka razumnim očekivanjima da će svi poklonici žestokog rock'n'rolla dobiti svoju "porciju"  pozitivnih vibracija od najdugovječnijeg hrvatskog hard & heavy benda. A Hard Time predvođen Pištom uvijek je bila oaza gdje nije bilo mjesta za neke 'ljige' ili 'kuruzu', o čemu nam najbolje govori pjesma "Šta je koga briga".

Naime, može netko voljeti ili ne voljeti Pištu, Hard Time ili ovu mjuzu, ali mora im se priznati da pošteno prezentiraju ono što vole, da ne odustaju od svoje furke i da jednostavno guraju dalje. Do kada? Tko zna, ali oni su još uvijek tu! "Ovo moj je grad" je pjesma koja djelomično progovara i o tome.

Bend je formiran krajem 1991., dakle u ne baš neko vrijeme za svirku, kad se čuvala glava, no baš u tim previranjima pokazala se snaga i odlučnost benda da ne odustane i to im se isplatilo, jer u veljači 1992. postali su i ostali su jedini bend s prostora bivše države koji se ikada pojavio na MTV-ju, u "Headbangers Ball", najvećoj europskoj hard & heavy emisiji. 1994. su proglašeni bendom godine po glasovima čitatelja časopisa 'Metal world',   pa vi sad zaključujte; to su gole činjenice koje nitko ne može anulirati.

Slušajući album, imam osjećaj da ovih 14 pjesama priča njihovu priču, da govori o svemu, da bez imalo ustezanja ispjevavaju svoje uspone i padove i da to čine vrlo iskreno. Naravno, to su prepoznali mnogi pa zato njihovi nastupi uz Deep Purple, Motorhead, Paul Gilbertom, The Cult, Scorpions i Slasha nisu nikakvo iznenađenje, već normalna progradacija dugotrajnog rada i djelovanja.

Bend na ovom albumu donosi veliku dozu starog, prepoznatljivog Hard Time 'sounda'. Naime, uši će vam ispuniti klasičan hard rock koji ima indiciju da puca čak do bluesa, no nekako mi se čini da je to sve na tragu onog poznatog NWOBHMa. Da,da,da, jasno...  produkcija nas jako dobro podsjeća da se nalazimo u 21. stoljeću, mada po skladbama to nikada ne bi pomislili. Eto, poslušajte na primjer pjesmu "U ovoj sobi", istinsko osvježenje zahvaljujući gostujućem vokalu Žanamari, koja kao da je dodala još jednu, do sada nečujnu, svježu, novu, neviđenu crtu 'soundu' benda. "Hej Stari" još je jedna pjesma toliko realna i prisna svakome tko se kreće u rokerskom miljeu.

Držim da bi pripadnici 'stare garde' svakako trebali imati "Rock 'n' Roll" kao gorući dokaz da je rock ’n’ roll itekako živ. Poslušajte pjesmu "Kada si sam" i recite da nisam u pravu! S druge pak strane, album može poslužiti mladima da se okrenu ovakim albumima, da se okane 'ljige' i 'kuruze' i da slušaju ipak nešto što je bliže europskim i svjetskim vokacijama. Ma uostalom, poslušajte pjesmu "Put ima smisla samo kad mu ne znaš kraj"... to je TO!

Mladen Lončar – Mike

Hits 2242
Live in Jabuka « Live in Jabuka Hard Time Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici