A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Slow Motion Suicide


Bookmark

Data

Released Listopad 2016
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Grunge / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Utorak, 29 Studeni 2016
Žanr Rock
Length 45:09
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2016
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 28.10.2016.; miks: Igor Rogovic, San Francisco ; master: Emily Lazar, Chris Allgood, New York
Tags Slow Motion Suicide Emily Lazar

Review

Potražite li ih po bespućima interneta, vjerojatno ćete prvo naići na metal bend s Floride, ali protagonisti ovog "usporenog samoubojstva" ekipa je s hrvatskim adresama, zagrijani za križanje alternativnoga rocka i popa, pritom niti skrivajući uzore niti kalkulirajući što bi takav zvuk mogao donijeti i značiti. Slow Motion Suicide postoje od 2013., ali pjesme su, prema riječima frontmena Nikše, počele nastajati i ranije, "kao oblik terapije". U takvom pojašnjenju vjerojatno i leži razlog zašto deset pjesama skupljenih za eponimni album zvuče tako toplo, kao sastavljeno i nanizano posebno brižnom rukom.

Uvijek kada pišem o debitantskom albumu, osobito kad su u pitanju naši bendovi nastali iz čistog entuzijazma i osobne potrebe za sviranjem (nasuprot proizvodima industrije i/ili bogatih kumova), koliko god mogu izbjegavam naglašavati mane i manjkavosti, ali istovremeno znam da još "medvjedskiju" uslugu radim ako naprosto hvalim ili lijepim lijepe riječi i razbacujem se zvjezdicama. "Slow Motion Suicide", na svu sreću, ulijeću u savršenu sredinu i samom svojom glazbom odbacuju potrebu za takvim krajnostima: da, ovo je dobar, vrlo solidan album odrađen profesionalno i ozbiljno, u svom žanru "svjetskog" formata, kako se to ovdje zna reći, a u svom potencijalu sasvim dovoljno obećavajući.

Odmah upada u uho naginjanje snažnom, gotovo himničnom gitatskom zvuku, ali s izrazito naglašenim, toplo produciranim vokalom. Bend to opravdava tipično američkim pristupom, koji im i jest drag i zbog kojeg su i posegnuli za tom istom Amerikom, pa je mastering povjeren Emily Lazar, poznatoj i priznatoj po radu s, primjerice, Davidom Bowiejem (album "Heathen"), Foo Fighters (njihov ponajbolji album, "Wasting Light") i Garbage ("Strange Little Birds"). Rezultat bismo mogli nazvati ispeglanim ili preurednim za jedan rasni rock album, ali ne smijemo to gledati kao manu ili višak kalkulacije. Nikšin vokal, čist i mrvicu tanak koliko i tipično rokerski, sjajno, naime, podcrtava osnovnu nit koja vodi zvuk Slow Motion Suicide, a koja baštini alt-rock bendove koji se nisu sramili svoga pop senzibiliteta, poput, primjerice, R.E.M. No, te i takve usporedbe ovom našem bendu nisu potrebne niti ih treba gurati u prvi plan. Meko-oštri, timareni rock Slow Motion Suicide tek traži pravu artikulaciju i afirmaciju.

Ne želim, naravno, pritom reći kako među ovih deset pjesama nema još onog "pravog" što Nikša i društvo nude ili mogu ponuditi. "Castaway" je vrlo fin komad rasnog gitarskog popa dok je "Cellar Door" otvoren starijim školama rocka, "Fool on the Inside" s puhačim i hand-clapom otkrivaju i opušteniju, posve neopterećenu i samim tim vrlo zdravu stranu benda koji u startu nastoji imati što šire područje djelovanja, a "Revolution" je svojim naponom prilično pogođeno otvaranje repertoara, baš kao što je suspregnuta "Fortress Made of Ice" sigurna karta za zatvaranje tuluma. Nastavimo li tako nizati naslove, pa pronađemo i "Goliath" koja se doima poput tijesta zahvalnog za daljnje oblikovanje, lako dolazimo do zaključka da, iako nema senzacionalnih otkrića, ovdje nalazimo vrlo zdravo tkivo, odnosno, muskulaturu koja se dade nabildati do respektabilnih razmjera. Uredni, ali ne i (pre)mekani zvuk Slow Motion Suicide ima i treba imati svoju publiku i mjesto pod reflektorima. Oni što se kunu u sirovost i manje melodiozne ili uhu umilne recepture okrenut će se nekamo drugdje, ali jedni su nam potrebni koliko i drugi. Zato treba pozdraviti ovako ozbiljno postavljen, a sasvim dovoljno razigran bend koji, što se nastavka albuma tiče, bilo da govorimo o koncertima ili o novom albumu, sada treba samo poraditi na autorskom planu kako bi se bend mogao konkretnije isprofilirati u odnosu na sve ono što je uzeo kao uzor ili polazište. Za početak, sasvim dobro i obećavajuće.

Toni Matošin

Hits 1250

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima