A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Twentyears


Bookmark

Data

Released Lipanj 2016
Format Kompilacije
Vrsta Downtempo / Trip-hop / Alternative/Indie Rock / Electronica / Ambient Pop
Dodano Četvrtak, 05 Siječanj 2017
Žanr Electronic
Length 2:12:54
Broj diskova 2
Edition date Lipanj 2016
Država Europa
Etiketa Aircheology / Parlophone
Catalog Number 0190295990145
Edition details objavljeno: 10.6.2016.; produkcija:
Tags Parlophone AIR Aircheology

Review

Za dvadesetu godišnjicu postojanja, francuski elektro duo Air ponudio nam je kolekciju pjesama prigodno nazvanu Twentyears.

U ovih dvadesetak godina postojanja Nicolas Godin i Jean-Benoît Dunckel uspjeli su ugurati između osam i dvanaest studijskih izdanja, ovisno o tome što smatrate izdanjem. U svojoj karijeri, osim klasičnih dugosvirajućih albuma, imaju i zavidan broj kolaboracija, filmske glazbe, remikseva i od sada, jednu best of kompilaciju. Na raspolaganju su nam dva ili tri nosača zvuka, ovisno o tome imate li u rukama izdanje iz standardne ili ograničenu serije.

Na prvom nosaču zvuka nalazi se klasični best of repertoar, sastavljen od 17 (sedamnaest!) svima znanih uspješnica. Svima znanih, uvjetno rečeno. Začudili biste se koliko ljudi nije upoznato s opusom ovih fenomenalnih Francuza. Da se mene pita, u best of repertoar ovog benda uvrstio bih bar četrdesetak stvari, ako ne i više, ali eto iz tog razloga fanovi ne rade kompilacije. Ograničen trajanjem jednog CD-a, vjerojatno bih umjesto nekih stvari uvrštenih u ovu kompilaciju stavio neke druge, meni draže stvari no, što je tu je. Malo čudi što Love 2 album uopće nije zastupljen, pošto upravo na njemu, po mom mišljenju, ima najviše potencijalno hitoidnih stvari, ali Air ionako nikada nije bio bend koji je mario za hitove i singlove. Sve u svemu, ciljana publika best of kompilacija ionako nisu fanovi, već usputni slušači koji slučajno nabasaju na stvar-dvije, nabave neki best of (recimo ovaj), te se pobliže se upoznaju s bendom, zaljube se u nj, mahnito počnu nabavljati i preslušavati cijelu diskografiju dotičnih te žive sretno do kraja života. S obzirom na navedeno, ova kompilacija obavlja sasvim dobar posao.

Ono što daje posebnu vrijednost ovoj kolekciji su drugi i, ako imate sreće, treći disk. Na njima se nalaze neke manje poznate (da ne kažem opskurne), poneka izvedba uživo, nekoliko remikseva, pa čak i neke prethodno neobjavljene pjesme. Ako vam netko tko voli ovaj bend kaže da je od 14 stvari na drugom i 9 na trećem CD-u prije čuo tek dvije do tri stvari, to može značiti dvije stvari: to da je dotični prilično loš poznavatelj ovog benda, što kategorički (takoreći s gnušanjem) odbijam, ili to da je ova kolekcija vrlo dobro osmišljena; za početak nudeći slušatelju lagano uljuljkavanje u poznati, već otprije otkriveni svijet Air-a, a potom i radost te svojevrsnu ushićenost pri otkrivanju svih skrovitih kutaka Air-ovog opusa koji su s jedne strane potpuno novi i nepoznati, dok s druge strane imaju ono nešto neopipljivo i neopisivo što označava njihovu nepobitnu pripadnost matičnom entitetu te bez trunka sumnje možete reći da te pjesme, koliko god uhu nepoznate bile, izvodi jedinstveni bend jednostavnog naziva Air.

Prethodnom neobično dugom rečenicom zaključio bih ovu svoju recenziju u kojoj zapravo nije puno toga rečeno o samom izdanju, već vas pokušava nagovoriti da (za početak) nabavite ovu kolekciju I pružite Air-u šansu da vas očara. A ako ste već otprije začarani ovim bendom, proučite popis pjesama, nabavite i preslušajte nepoznate stvari i pokušajte se ponovno ne zaljubiti u Air.

Vilim Ivančan

Hits 3554

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski