A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
No Plan


Bookmark

Data

Released Siječanj 2017
Format EP
Vrsta Art Rock
Dodano Utorak, 17 Siječanj 2017
Žanr Pop-Rock
Length 17:59
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2017
Država Europa
Etiketa Columbia / ISO Records / Menart
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 8.1.2017.; producenti: David Bowie i Tony Visconti; snimano: 2015.
Tags Columbia Menart David Bowie Tony Visconti ISO Records

Review

Iako su četiri pjesme s ‘No Plan’ već došle do publike prije objave ovog EP-a, na 70. rođendan Davida Bowieja dobili smo lijepo iznenađenje. Nažalost, samo u digitalnom izdanju…

Bowie je, paralelno s ‘Blackstar’, potkraj svog života radio na mjuziklu ‘Lazarus’. Mjesto radnje je bio New York Theatre Workshop na Manhattanu, a predstava se izvodila od 10. prosinca 2015. do 20. siječnja naredne godine. Ulaznice su, pogađate, rasprodane u samo nekoliko sati. ‘Lazarus’ je oživio lik Thomasa Jeromea Newtona, ‘čovjeka koji je pao na zemlju’. Bowie je tog lika glumio u originalnoj, filmskoj verziji kad je sredinom 70-ih spremao album ‘Station to Station’ u Los Angelesu. Zanimljivo, u mjuziklu nije zastupljena nijedna pjesma s tog albuma. Bowie je u mjuzikl ugradio tri nove pjesme, zapravo outtakeove sa snimanja ‘Blackstar’. Upravo one, zajedno s ‘Lazarus’, čine EP ‘No Plan’.

Nove pjesme se tako nastavljaju zvukom na album ‘Blackstar’, naročito njegovu B stranu. Pjesmu ‘Lazarus’ ovom prilikom ne treba posebno predstavljati jer se već potvrdila kao jedna od najjačih trenutaka na ‘Blackstar’. Najviše pažnje na ‘No Plan’ privlači upravo naslovna skladba, sjajna minimalistička stvar morbidnog prizvuka kojoj je zaista mjesto na ‘Blackstar’. Nju je povodom izdanja EP-a popratio i spot u kojem se krije mnoštvo asocijacija na Bowiejevu karijeru i smrt. Ekipa na Youtubeu se čak nedavno potrudila okrenuti pjesmu naopačke i otkriti o čemu Bowie zapravo pjeva – dokaz je to koliko su Bowiejeva glazba i život misteriozni te kako neke činjenice o njemu nikad nećemo otkriti. Naravno, ‘No Plan’ naopačke je budalaština, ali svakako dodatno hrani kult Davida Bowieja.

‘I’m falling, man/I’m choking, man/I’m fading, man/And broke and blind/I’m falling, man/I’m choking, man/I’m fading, man/Just killing a little time’, pjeva Bowie na moćnoj ‘Killing a Little Time’ i ne možemo biti sigurni žali li se bliskoj osobi ili ovog zareza prije ‘man’ zapravo nema, čime on postaje nasilnik, ubojica i ubijeni. Misterija se nastavlja na posljednjoj ‘When I Met You’, za koju volim misliti da je posvećena Iggyju Popu, njegovom velikom prijatelju. ‘The edge had become the centre of my world’, kaže Bowie, a meni se čini da pjeva o Zapadnom Berlinu, rubu zapadnog svijeta u vrijeme kad se on tamo preselio s Iggyjem. Stih se može tumačiti i tako da je ‘the edge’ zapravo rubni dio popularne glazbe – onaj alternativni i eksperimentalni zvuk koji se naslanja na zbivanja na njemačkoj glazbenoj sceni 70-ih, koju su mnogi upoznali baš preko Bowieja. Instrumentalni dio pjesme samo potvrđuje nagađanja da se Bowie nadahnuo prisjećajući se svojih berlinskih godina.

‘No Plan’ nije donio ništa novo. Sve pjesme su se dosad mogle čuti zahvaljujući izdanju s glazbom iz mjuzikla, no ovako skupljene, sličnog zvuka, naslonjenog na ‘Blackstar’, no opet malo drukčijeg, čine vrlo lijep poklon za konačni oproštaj od velikog Davida Bowieja. Međutim, tko kaže da je rekao, odnosno otpjevao sve…

Filip Katić

Hits 1733

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski