facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Nerissimo


Bookmark

Data

Released Travanj 2016
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Experimental / Avantgarde
Dodano Utorak, 07 Veljača 2017
Žanr Pop-Rock
Length 47:00
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država Europa
Etiketa Spècula
Catalog Number SPECULA 008
Edition details objavljeno: 8.4.2016.; snimano: Basement Recordings, Rome i andereBaustelle, Berlin
Tags Teho Teardo & Blixa Bargeld Spècula

Review

Lijepo je slušati rockere i punkere kako graciozno stare i daju nam zrele, promišljene, ali i dalje uzbudljive albume. Kod nekih se izričaj malo smlači te im otupi kreativna oštrica pa počnemo smatrati da su za staro željezo. Njemačka glazbena legenda Blixa Bargeld voli staro željezo, dapače, njegovi Einstürzende Neubaten ga dan-danas koriste kao instrument.

Njegova glazba ponovno okreće glave kao početkom 80-ih, ali na posve drukčiji način. Gospodin Bargeld udružio se po drugi puta u tri godine s talijanskim gospodinom Tehom Teardom, nekad žestokim momkom s talijanske alter scene, a danas priznatim skladateljem filmske glazbe. Film koji su nam Bargeld i Teardo režirali i u njemu odigrali glavne uloge zove se ‘Nerissimo’, u prijevodu ‘najcrnje’. Njihovo crnilo nije mladenačko koje ne poznaje boje, već ono zrele dobi koje se ne boji reći koje je sve boje upilo u sebe.

Konačan proizvod je kontemplativna cjelina koja balansira svoju težinu kako njome ne bi ugušila slušatelja. Crno se ovdje poslužuje u dozama kavijara – njegov okus je sveprisutan, ali ne dominira albumom. Ima ovdje i sarkazma i osmijeha u osjetnim količinama, samo za njih treba malo zagrebati po površini pa nagrada neće izostati. Atmosfera albuma je iznimna za što zasluge treba pripisati maestru Teardu kao iskusnom filmskom skladatelju. Svaki ton, svaki instrument i svaka riječ su na svom mjestu. Pjevanja baš i nema; ovdje se radi o Blixinom pažljivom prebiranju po riječima i ponavljanju onih koje su mu najviše značile ili zapele za uho. Riječi su također primarni ritam-instrument, perkusijama unatoč: Bargeldovi relativno tvrdi njemački, engleski i talijanski su glavni povod laganom kimanju glavom na pjesmama poput ‘DHX 2’, na kojoj Bargeld zaključuje: ‘Hope should be a controlled substance’.

Bargeld drži glavu iznad vode tijekom čitavog albuma: na ‘Nerissimu’ zadovoljno ustvrđuje kako ni plava ni zelena ni crvena nisu boje njegovog glasa te da mu najbolje stoji crna. Upravo ova naslovna stvar nekako najbolje leži Bargeldu kao glazbeniku te čini fantastičan uvod u album. ‘Ich Bin Dabei’ stavlja, za razliku od ‘DHX 2’, nadu ispred crnila, a muzikalno na trenutke podsjeća na uratke u Die Neubaten. ‘The Empty Boat’ je jedina obrada na albumu i lijepo čitanje pjesme Caetana Velosa.

‘The Beast’ je bitka s unutarnjim demonima koju Bargeld rado i bez straha bije, iako zna da pobijediti neće. ‘Animelle’ je možda i najveličanstvenija pjesma na ‘Nerissimu’ i jedva ju čekam čuti uživo. ‘Ulgae’ je pomalo uznemirujuća mini-opera o kraljevni države unutar petrijeve zdjelice, iako sličnih trenutaka ima raštrkanih posvuda po albumu. Bargeld i Teardo se opasno igraju s unutarnjim stanjem svoje publike jer ju djelomično uspavljuju melankoličnim orkestralnim aranžmanima, suptilnom elektronikom i šapćućim vokalima da bi ju iznenadili naglim uletom instrumenata poput usne harmonike ili, češće, kratkom stankom. No, s obzirom da ovaj album ostavlja dojam filmskog soundtracka, takvi trenuci su i više nego dobrodošli te pjesmama daju dodatnu čar i smisao.

Bargeld je već s prvom suradnjom s Teardom, ‘Still Smiling’, dokazao kako se u ovakvom mirnijem okruženju sjajno snalazi. Stoga ne bi bilo čudno kad bi se opet udružio sa sve katatoničnijim Nickom Caveom, iako znam da su mu Neubaten jednostavno previše prirasli srcu da bi ih zapostavio. Također, zbog sjajne atmosfere pjesama ‘Animelle’, ‘Nirgendheim’ i ‘Give Me’ volio bih jednom čuti suradnju Bargelda i komornih minimal-jazzera te njegovih zemljaka Bohren & the Club of Gore.

Filip Katić

Comments
Hits 234