Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Transcendence


Bookmark

Data

Released Rujan 2016
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Power metal / Progressive metal / Symphonic metal / Guitar Virtuoso / Arena Rock / Pop-Metal
Dodano Srijeda, 08 Veljača 2017
Žanr Heavy Metal
Length 1:04:16
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa Inside Out Music
Catalog Number IOMCD 462
Edition details objavljeno: 9. 9. 2016.; produkcija: Devin Townsend; snimano: Armoury Studios, Vancouver, Kanada
Tags Devin Townsend Inside Out Music

Review

Mnogo talentiranih ljudi stvara glazbu danas, međutim pravih je genija, kao i uvijek, malo. Genij Devina Townsenda dobro je dokumentiran u mnogočemu napisanome o njemu i njegovoj glazbi, ali ponajprije kroz velik broj albuma koje je izdao tijekom godina. Bilo u obliku Strapping Young Lada ili albuma koje izdaje u raznim inkarnacijama grupa pod svojim imenom, uvijek je bio zaslužan za neke od najkreativnijih, ali istodobno i najčudnijih kreacija u metalu. Vječno hiperaktivan i hiperproduktivan, nikad nije htio kročiti već prohodanim i raskrčenim stazama.

Transcendence je sedmi album koji izlazi pod kapom Devin Townsend Projecta (DTP). Iako prvotno zamišljen kao ciklus od četiri albuma na kojima bi Devin istražio svoju podvojenu glazbenu ličnost, DTP se profilirao u pravu grupu sa stalnom postavom glazbenika. Za Devina neuobičajena jest i činjenica da je popustio kontrolu nad svim aspektima snimanja ovog albuma i vrlo uspješno podijelio odgovornost sa svojim kolegama iz grupe.

Album otvara pjesma Truth, nova interpretacija stare Devinove pjesme s albuma Infinity iz 1998. Sklon i ranije sličnim eksperimentima, ovdje je samo iznenađujuća činjenica da je ova stvar odabrana za prvu na albumu. Dok je originalna pjesma praktički Devinov klasik, u novoj je verziji ona propuštena kroz prizmu zreloga glazbenog uma i novih produkcijskih rješenja karakterističnih za DTP. Stormbending, Failure i Secret Sciences odmah od prve note daju slušatelju do znanja zašto se album zapravo zove Transcendence. Vođene sigurnom Devinovom produkcijskom rukom i njegovim prepoznatljivim zidom zvuka, one svojom energijom uzdižu slušatelja prema onome onostranome. Glazba je uvijek nabijena energijom, ali nikada agresivna i uzdiže se prema višim stanjima svijesti teško dokučivima običnim smrtnicima.

Higher kao središnja i najdulja pjesma na albumu ima dvostruku funkciju. S jedne strane, ona je najzorniji prikaz Devina kao glazbenika, dok s druge služi kao presjek njegove karijere gdje u svojih skoro 10 minuta prolazi više-manje sve faze Devinove karijere pokazujući cijeli spektar Devinovih raspoloženja. Stars, naslovna stvar te Offer Your Light nastavljaju s uzlaznom putanjom albuma, a ovdje dodatnu vrijednost daje i Anneke von Giersbergen koja je već stalni gost na DTP albumima, iako na ovom albumu ima nešto manju ulogu od one na koju smo navikli. Album završava osmominutnom mantrom ljubavi From Your Heart te obradom grupe Ween i njihovom pjesmom Transdermal Celebration koju Devin posvaja i preodgaja u svome stilu. Također, ovime se prikladno zatvara krug otvoren samocitiranjem na početku albuma i svemir je ponovno u ravnoteži do sljedećeg albuma.

Glazba Devina Townsenda često, ljudima nenaviknutima na eksperiment, može imati efekt guranja glave kroz prozor zvjezdanog broda Enterprise dok putuje svemirom najvećom warp brzinom. Na Transcendenceu Devin pokazuje novonaučenu sudržanost svoga divljega karaktera i ovaj bi se album zasigurno svidio svima koji ne zatvaraju svoje umove pred novim iskustvima. A Devin kao Devin, i dalje pokazuje da je promjena i jedino promjena vječna, trajna i besmrtna.

Boris Čičovački

Comments
Hits 257