Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2017
Format Albumi
Vrsta Death metal
Dodano Petak, 24 Veljača 2017
Žanr Heavy Metal
Length 28:49
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2017
Država Europa
Etiketa Godz ov War Productions
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 13. 2. 2017.; produkcija: Hereza; snimano: 2016. - Recorded in
Tags HerezA Godz ov War Productions

Review

Statistički gledano, Hrvatska ima solidan broj aktivnih metal grupa. Tridesetak više od jedne, brojem stanovnika slične, Irske i otprilike isti broj kao Novi Zeland. No, dok je nekoliko irskih i novozelandskih grupa popularno i u svjetskim razmjerima, mi još uvijek nemamo veći broj poznatih imena izvan granica države. Uspoređujući dostupnost financija, tehničkih uvjeta i scene kao takve, može se reći da je situacija u Hrvatskoj zapravo još i dobra. Kao i u svim žanrovima glazbe u državi koji ne uključuju harmoniku, teško je dobiti neku potporu za snimanje i distribuciju glazbe. A kada pritom svirate i đavolju glazbu, problemi su još veći. Srećom, Internet je otvorio kanale komunikacije te grupe danas lakše preskaču granične barijere, a s većom dostupnošću tehnologije i alata za snimanje i obradu zvuka, na dobitku su kako proizvođači tako i potrošači glazbe.

Ovo sve pada u vodu ako konačni proizvod nema kvalitetu za privući slušatelja. Hereza, srećom, nema takvih problema. Osnovali su je 2014. godine Slobodan Stupar koji je zadužen za svirački dio i Ivan Kovačević na vokalu, a svoj prvi album“Misanthrope” izdaju sljedeće godine i već na njemu pokazuju talent za prenošenje švedskih navika u hrvatski metal. Album je bio inspiracijom duboko umočen u švedski death metal 90-ih s dovoljno svojega zvuka da nije bio blijeda kopija nego zvijer koja je stajala na svojim nogama gledajući vas u oči. Kroz 2016. su snimane pjesme za drugi album koji 13. veljače 2017. izdaje nezavisna izdavačka kuća Godz of War Productions iz Poljske. Hereza na novom albumu pokazuje svoje adute direktno, bez sudržavanja, poput Televizije Beli Manastir petkom u ponoć i ako je prvi album bio zvijer koja vas gleda direktno u oči,“I Become Death” jest zvijer koja vam je skočila za vrat, rastrgala vas i potom dijelove vašega tijela zakopala po cijeloj šumi.

Album počinje naslovnom pjesmom i recitacijom poznatih stihova iz Bhagavad Gite u izvedbi Roberta Oppenheimera:“Now I am become Death, Destroyer of Worlds”. Oppenheimer je stihove prikladno primijenio na sebe i svoju ulogu u stvaranju atomske bombe, ali ih je mogao jednako tako primijeniti i na ono što će se dogoditi kroz sljedećih pola sata albuma. Parafrazirajući samu grupu, pjesme dolaze u obliku razarajućih valova radijacije koji ispunjavaju grobove svježim tijelima. One su zagrobne himne koje postoje u prostoru gdje život ne stanuje i tonu u crn ponor snova i snivaju da svi smo davno pomrli. Hereza uspješno slijedi stazu lijeve ruke i album ni u jednom trenutku ne gubi na snazi.

Efektne“Jebem vas u usta ladna” i“Uništi, pali, ruši” pokazuju koliko je grupa napredovala u kratkom vremenu. Pjesme su sirove i ogoljene za maksimalan učinak na slušatelja, a tomu pomaže i odlična produkcija albuma. Na pravom mjestu nalazi se šesta pjesma“Full Moon Slaughter” koja uvodi tračak melodije kao predah od gaženja po grobovima koje se nastavlja“Neplodnom jamom” i“Torn from the Death's Bed”. Za kraj je ostavljena najatmosferičnija stvar“Tombcrawler” koja vam u skladu s imenom prilazi poput utvare u magli koja se vuče između grobova i ostavlja vam svoj ledeni dah na licu, a zatim vas naravno povlači za sobom u kovitlacu prema onostranim dimenzijama gdje je samo smrt stvarna.

Sa svojih 29 minuta trajanja album je uspjeh u svakom pogledu i ukrašen je vrlo upečatljivom crno-bijelom naslovnicom poljskog umjetnika Macieja Kamude koja će se u punoj verziji naći na plakatima i majicama. Raznolikost albumu daje mješavina pjesama na engleskom i hrvatskom jeziku, a slike koje hrvatski tekstovi prizivaju posebice dobro idu uz smrtonosne rifove. Album preporučujemo svim ljubiteljima death metala kakav su voljeli naši stari, a nadamo se vidjeti Herezu i uživo u nekoj rupi uskoro.

Album možete poslušati i kupiti na Bandcampu.

Boris Čičovački

Comments
Hits 304