A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Semper Femina


Bookmark

Data

Released Ožujak 2017
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Indie Folk / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017
Žanr Pop-Rock
Length 42:19
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2017
Država Europa
Etiketa More Alarming
Catalog Number MORAMR001CD
Edition details objavljeno: 10.3.2017.; producent: Blake Mills; snimano: 2016. - Martyrs'
Tags Blake Mills Laura Marling More Alarming

Review

Za glazbu mlade Laure zakačio sam se kad je aktualan bio ‘A Creature I Don’t Know’, njen treći studijski album. Tada 21-godišnja kantautorica već je pokazivala izniman talent i posebnost, a s vremenom su joj albumi postajali sve zreliji, autentičniji i fascinantniji. Danas 27-godišnjakinja, Laura Marling je prošla daleko više od mnogih svojih vršnjaka na sceni i na glazbenom i na životnom planu i to se na novom albumu ‘Semper Femina’ itekako čuje. To što odiše iskustvom mu je, zapravo, najveća vrlina.

Laura se, nakon lutanja američkim zabitima i života u ‘Gradu anđela’, vratila u svoju rodnu Englesku oslobođena sumnji u svoj identitet – ne treba razdvajati glazbeni i životni smisao još jednom, kod umjetnika poput Marling je to jedno, združeno. Shvatila je kako društvo i scena od glazbenica s integritetom (izuzete su, dakle, starlete) neprestano traži muški pristup radu i stvaranju te je odlučila prigrliti u potpunosti svoju ženstvenost i iskazati ju u svoj punini kroz pjesme na novom albumu. ‘Uvijek je žena nestalna i promjenjiva’, rekao je davnih dana Vergilije, a Laurina nekoliko godina stara tetovaža konačno je dobila svrhu i smisao.

‘Semper Femina’ je, dakle, oda ženstvenosti, pa i feminizmu, ali ne onom slijepom i radikalnom koji najčešće izaziva prijezir. Laura kroz svoju glazbu i stihove pokazuje kako se prava žena ne libi pokazati ni svoju snagu ni svoje slabosti ili osjetljivost. Naravno, ne stidi se ni odbiti pomisao kako je ženi potreban muškarac kao partner: na uvodnoj ‘Soothing’ s provokativnim spotom te na ‘Nouel’, gdje citira Vergilija, Laura koketira s idejom kako bi bilo najbolje da se žena posveti drugoj ženi jer se one ipak mogu najbolje razumjeti. ‘Soothing’, uvodna pjesma na albumu, možda je i najmoderniji glazbeni komad kojeg je Marling dosad snimila i spada u sam vrh modernog folk-rocka. Nasuprot toj pjesmi, ‘The Valley’ je kao povratak u prošlost te donosi čarobnu atmosferu američkih prostranstava koje je Laura posljednjih godina dobro upoznala.

Na ‘Wild Fire’ protagonistica (Laura ili još jedan njen alter-ego) analizira vlastite nesigurnosti u trećem licu (‘She keeps a pen behind her ear/In case she’s got something she really really needs to say/She puts it in a notepad/She’s gonna write a book someday’), a nad čitavom pjesmom lebdi utjecaj iskusnijih kantautorica poput Neko Case. Pjesma se bez stanke nastavlja na sljedeću, ‘Don’t Pass Me By’, komornu stvar koja je jedan od pritajenih aduta albuma. ‘Always This Way’ je prekrasno otpjevana pjesma sličnog aranžmana kao ‘Soothing’ i već je tu jasno da je ovo velik album kantautorice koja odbija zagaziti u mainstream, iako stvara neodoljive pjesme i zadivljujuće konceptualne albume zaokruženog zvuka.

Čak i lirički slabija ‘Wild Once’ i tek solidna (prema ostatku albuma) ‘Next Time’ ne mogu narušiti dojam koji već na prvu ostavlja preslušavanje ‘Semper Femina’. U finišu albuma Laura, pak, izvlači adute iz rukava u vidu već spomenute ‘Nouel’ sa sjajnim tekstom reprezentativnim za album te pijanom, zavodljivom i sjetnom ‘Nothing, Not Nearly’. ‘The only thing I learnt in a year/Where I didn't smile once, not really/Nothing matters more than love, no/Nothing, no, not nothing no, not nearly’, sumirala je Laura Marling ljubav i njenu nepredvidljivost i neracionalnost u par jednostavnih, ali vrsnih stihova te potvrđuje pravilo kako se na odličnim albumima najbolje ostavlja za kraj.

A ona je daleko od kraja svoje karijere: s 27 godina već je izbacila barem dva kantautorska remek-djela, a tko zna koliko nas još takvih čeka. Ono što se već sad može zaključiti je da je Laura Marling prva liga britanske kantautorske scene, a teško joj je naći konkurente čak i na drugoj strani Velike Bare. Svaka druga preporuka kraj navedenoga je suvišna.

Filip Katić

Hits 1702
Once I Was an Eagle « Once I Was an Eagle Laura Marling Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski