A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Reality


Bookmark

Data

Released Rujan 2003
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Contemporary Pop/Rock / Experimental Rock / Album Rock / Dance-Rock
Dodano Petak, 28 Travanj 2017
Žanr Pop-Rock
Length 49:25
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2003
Država Hrvatska
Etiketa Columbia
Catalog Number COL 512555 2
Edition details objavljeno: 16.9.2003.; produkcija: David Bowie i Tony Visconti; snimano: siječanj - svibanj 2003. - The Looking Glass Studios, The Hitching Post Studio i Allaire Studios
Tags David Bowie Tony Visconti

Review

Kad na početku svog dvadeset četvrtog studijskog albuma, drugog u novom tisućljeću, David Bowie na zahuktaloj glazbenoj podlozi zapjeva "ja nikad, nikad neću ostarjeti", on istovremeno misli ozbiljno i ozbiljno se zeza. "Realnost" novoga doba, propoznaje to, naravno, i on, neželjena je preslika svih mokrih snova i njega i cijele "slobode" željne generacije umjetnika prošloga stoljeća, povampiren relativizam i subjektivnost svakog od nas i svakog odnosa i događaja među nama. Stvarnost je prestala biti dohvatljiva univerzalnom istinom, postavši splet subjektivnih stvarnosti kreiran uživanjem, ali i zloporabom slobode te serviranjem svačijega mišljenja kao nečeg što ima ili mora imati svatko s pristupom društvenim mrežama. "Reality" ulijeće u tu stvarnost kao novi album zrelog, ali nikad ostarjelog, tek nešto mudrijeg kameleona koji se svojih mijena odrekao u korist lica od kojega nema smisla bježati, kao rutinski solidna zbirka kreativca koji je naučio sve pokrete i trikove, tikove i grimase.

Album dobrih pjesama, balansiranih između pitkosti i izazovnosti svojih tekstura, pozicioniran u svoje vrijeme, u present tenseu svoje "stvarnosti", bez osvrtanja unatrag, kao i bez pretenzija na bilo kakvu budućnost, koja je uslijed pomanjkanja univerzalnih istina (da ne dodam, vrednota) ionako još manje predvidljiva nego što je to ikada bila. To je plod onog Bowieja koji je odlučio ne nastaviti s narativima začetim na "1. Outside" ili akrobacijama isprobanim na "Earthling", već prvo malo introspektivno zapjevati svojim prošlim ulogama na "Hours..." pa se ugodno smjestiti u svojoj s godinama ogrubjeloj koži na sjajnom "Heathen". I opet će ubaciti par obrada, ovaj put manje uspješnih (sladunjava "Try Some, Buy Some" s potpisom Georgea Harrisona i nepotrebna "Pablo Picasso" iz repertoara The Modern Lovers), opet će se osloniti na pouzdanu pomoć starog kompanjona Tonyja Viscontija i opet će isporučiti red nabrijanih uz red sporogorućih pjesama za svoju dušu.

Našlo se tako tu nekoliko izvanserijskih zgoditaka, poput naslovne rokačine u kojoj se "traži smisao, ali dolazi se tek do nečeg bliskog ničemu" ili otvarajuće "New Killer Star", tihe, titrajuće "The Loneliest Guy", u kojoj Bowie sjetnim glasom pjeva kako je zapravo "najsretniji čovjek, a ne najusamljeniji na svijetu" i drži kao uzde dva najočitija i jednako logična tumačenja svoga stanja svijesti (bar u toj pjesmi), ili gotovo pa analitičke, jazzom ozračene završnice "Bring Me the Disco King". Našlo se tu svega što Bowie znači u vremenu "nakon vremena", svega čime se legenda njegova kova može s pouzdanjem zabaviti i baviti bez da se poklizne prema samoplagijatu, ali i bez dovoljno goriva za uistinu nova poglavlja koja bi stvorenoj legendi podarila produžetak mladosti. Na "Heathen" je pokazao da ga to i ne zanima i da je sve skloniji što užem i dohvatljivijem modusu operandi; na "Reality" je to potvrdio, malo umorniji, taman onoliko koliko je i stariji. Taman još toliko avanturama sklon koliko mu je realno prostora ostalo i taman toliko nadahnut koliko mu za zaokruženu misao u novovjekoj stvarnosti treba, više nego spretan da pogodi pjesmu i u najkonvencionalnijem ključu (poslušajte samo "Days", na primjer), ali i začini nepotrošenim začinima iz dugo opremane kužine, Bowie je na ovom albumu pomirio ambicije i umor, davši svima pomalo, i svojim upornim pogrebnicima i slijepim obožavateljima, a od toga najviše onima u zlatnoj sredini i - samome sebi.

Toni Matošin

Hits 2186
Heathen « Heathen David Bowie Albumi Kronologija Reality Tour » Reality Tour

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima