Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Light and Shade


Bookmark

Data

Released Rujan 2006
Format Albumi
Vrsta Instrumental / New Age / Electronic
Dodano Subota, 23 Travanj 2011
Žanr Electronic
Length 1:22:01
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2005
Država UK
Etiketa Mercury / Aquarius Records
Edition details Producent: Mike Oldfield. Snimano: 2004–2005, Buckinghamshire.
Tags

Review

Pred Vama je još jedan veliki glazbenik, skladatelj i multiinstrumentalist, čovjek koji je profesionalnu karijeru započeo u svojoj 14. godini. A da bi sa samo 20 godina oborio sve s nogu objavivši svoj konceptualni album Tubular Bells, naravno radi se o Mikeu Oldfieldu. 18. listopada ove godine Mike Oldfield objavio je svoj album Light and Shade za diskografsku kuću Mercury.

Materijal koji sadrži dupli album sadrži raznovrsne glazbene teme u onom poznatom stilu Mikea Oldfielda. Vrlo je komplicirano pisati o glazbi Mikea Oldfielda, njegov glazbeni opus zaključno s ovim albumom dostiže brojku 34 oficijelna albuma, dakle tu nikako ne brojimo razne kompilacije, "best of" izdanja i tome slično.

Od samog otvorenja albuma Light and Shade u temi Angelique postaje nam jasno da će opet biti mnogo dobrog materijala za razne podloge, za razne uvodne špice, glazbe za filmove ili serije. Mike Oldfield jednostavno teško može "fulati" u svom fahu. To je još davno potvrdio još svojim nastupnim albumom Tubular Bells, 1973., koji je prodan u više od 16 milijuna kopija te godine, a da bi 1974. godine Mike Oldfield dobio Grammya za najbolji instrumentalni album godine. Naravno, bilo je tu još puno dobre glazbe, puno dobrih i nadahnutih glazbenih tema sa raznih albuma, (a stvarno ih ima!).

Kako opisati ovaj zadnji glazbeni uradak Mike Oldfielda, teško se uopće upuštati u neke dublje rezove, pa stoga najjednostavnije je to opisati na način - kako se album Light and Shade doživljava tijekom slušanja. Postupak je zaista vrlo jednostavan: u uređaj stavite diskove i prepustite se tonovima, ugođaju i feelingu, koji vam jedino Mike Oldfield može dati. U polutami sobe uz jednu ili dvije svijeće, prepustite se užitku preslušavanja ovog albuma.

Od koje god teme da krenete, užitak i doživljaj će biti apsolutno jednaki, slojevitost tema, ugodan ritam, pregršt emocija, suptilnih tonovi gitare i sve to uz mnoštvo elektronskih instrumenata i efekata. Sve to boji i daje onaj poznati "background", kojeg uvijek jednako dobro stvara Mike Oldfield.

Izdvojiti najbolje, to jednostavno nije moguće, jer svaka skladba posebno stvara svoj ugođaj i teško je odrediti koje teme su najbolje. Stoga najbolje ih je slušati redom jer nema loše skladbe, koju bi eventualno trebali preskočiti. Mike Oldfield ponovo je napravio solidni album, koji će se dugo vremena vrtjeti u mom cd playeru. No, to je vjerojatno i konačni cilj svakog glazbenika. Snimiti materijale koji se slušaju.

PREPORUKA:
A što kazati, nabavite, stavite u uređaj i slušajte! Bit ćete oduševljeni glazbenim temama albuma Light and Shade. Slušati u miru, bez prekidanja i ne previše glasno.



Mladen Lončar - Mike

Hits 2334
Incantations « Incantations Mike Oldfield Albumi Kronologija Music Of The Spheres » Music Of The Spheres

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici