A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 1998
Format Albumi
Vrsta Pop / Dance
Dodano Subota, 29 Siječanj 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 1998
Država SAD
Etiketa Maverick/Warner Bros.
Edition details Producenti: Madonna, William Orbit, Patrick Leonard i Marius De Vries; Datum izlaska: 3. ožujak 1998.
Tags

Review

I traded fame for love, without a second thought. Riječi koje otvaraju Ray of Light objašnjavaju sve. Zasićena čistom slavom, medijskim i komercijalnim uspjehom, Madonna je postala majka i druge stvari su nekako došle na prvo mjesto. Duševni mir, majčinstvo i duhovnost su teme ovog albuma. Ray of Light je zasigurno Madonnino najambicioznije djelo, futuristički pop zvuk potpuno različit id euro disca i boy bandova koji su tad vladali top listama je ipak uspio postići komercijalan uspjeh, veći od bilo čijih očekivanja.

Veliki problemi oko traženja novog zvuka i pokušaj za neponavljam sebe same su urodili najboljim mogućim plodom. Astralni zvuk, no ipak i dalje pop su nešto što Madonna nikad prije napravila, a ledeni beatovi i orkestracije nadopunjuju savršene pjesme i preporođen Madonnin glas, istesan za potrebe Evite.

Madonna je nakon Ray of Lighta nova osoba, svjesna svijeta oko sebe u kojem primarne potrebe nisu seks i šokiranje medija. Nova religija, njeno dijete je tema je uvod pop meditacije Drowned World, a ljubav prema djetetu je izrazila i atipičnom uspavankom Little Star. Potrebe za bježanjem od vanjske dekadencije i zatvaranje u sebe je naglasila na izvrsnim gitarskim riffovima u Swim kao i možda previše pretencioznoj, no i dalje kvalitetom zadovoljavajućom Shanti/Ashtangi.

Ray of Light, kao naslovna pjesma je nepravedno izgubila Grammyja za pjesmu godine od My Heart Will Go On, a tek nakon što je vrijeme učinilo svoje vidi se kolika je to zapravo greška. Kombinacija tehno zvukova i električne gitare naspram slatkastih nota Titanica samo tako pokazuje tko je pravi pobjednik.

Madonna

Duboke i tamne boje zvukova stavljaju krunu na ionako veličanstvene balade koje ovaj put imaju stihove koji možda nisu pitki odmah u startu, no osvajaju svojom inteligencijom i emocionalnošću. The Power Of Goodbye je genijalna u svojim pulsirajućim beatovima. To Have And Not To Hold zavodi svojim šaptajućim pam para pam pam.

Ipak, sve te pjesme, koliko god genijalne bile ipak ostaju u sjeni one najbolje. Ne budimo skromni, Frozen je jedna od najboljih pop pjesama uopće. Bolan tekst se prostire preko kompleksnog aranžmana orkestra i synthova i, iako je crna mrlja to što je uvodna orkestracija plagirana, Frozen je uistinu savršenstvo.

Madonna je pop u svim njegovim oblicima. Daleko od disca koji ju proslavio u osamdesetima, a ipak ostajući u atipčnim plesnim ritmovima (Ray of Light, Nothing Really Matters), pjesmama bez očite melodije (Mer Girl) i futurističkim baladama za vječnost, Madonna postaje i ostaje pop. Ovo je jedan od najboljih pop albuma devedesetih, ali i inače. Iako je glavni u stvaranju zvuka bio William Orbit, Madonna je na ovom albumu kraljica popa, kreativnosti i inovacije više nego je ikad bila.


Ivan Glazer

Hits 2754
Evita « Evita Madonna Albumi Kronologija Music » Music

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici