A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Michael Jackson: Između čarolije i ludosti

Bookmark

Data

Released 1991
Format Knjiga
Vrsta Biografija
Dodano Četvrtak, 28 Travanj 2011
Žanr Biografija
Edition date Studeni 2009
Država Hrvatska / SAD
Etiketa Menart
Edition details Prijevod: Mirela Priselac, Sanja Đurić i Morana Zibar / 592 stranice / Format: 165 X 235 mm / Meki uvez
Tags

Review

Smrt Michaela Jacksona prije šest mjeseci nas je sve, voljeli ga ili ne, podsjetila na njegov glazbeni opus koji ga je u osamdesetim godinama učinio besmrtnim i dostojnim naziva Kralja popa. Ti hitovi su bili davno i ostali su rado pamćeni i rado slušani, no što je život Michaela Jacksona odmicao dalje sve težište javnog interesa se odmicalo od njegove glazbe a sve više približavalo prema njegovoj skandaloznoj intimi.

Ono što je sve zanimalo je koliko su sve te priče koje su medije sablažnjavale proteklih dvadeset godina istinite. U davanju odgovora bi znatno mogla pomoći knjiga J. Randy Taraborrellija Michael Jackson: Između čarolije i ludosti. Taraborrellija bismo mogli smatrati relevantnim izvorom informacija jer se taj autor Michaelom Jacksonom bavi još od njegove karijere u Jackson 5, poznavao je kralja popa i osobno proživljavao sve njegove uspone i padove.

Taraborrelli je poprilično detaljno opisao cijeli život Michaela Jacksona, no problem knjige je nekonzistentnost u pružanju informacija. Dok se pričajući o Jackson 5 uistinu bavi i Jacksonovom glazbom opisujući nastanak pojedinih singlova nakon Thrillera se glazba počinje zanemarivati. Album Dangerous je spomenut u praktički par rečenica, dok su se glazbeno neinteresantni albumi Jackson 5 opisani u detalje. Štivo umjesto glazbene biografije postaje jeftin trik objašnjavanja svih skandala Michaela Jacksona ne dajući na ona najčešće postavljana pitanja o tome je li bio pedofil konačan odgovor.

Michael Jackson
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Sam tekst je napisan poprilično jeftino uz mnogo klišeja poput kapanja suza u ključnim trenucima, a i osrednji prijevod knjige neće puno pomoći u ostavljanju boljeg dojma. Iako Taraborrelli kroz golem tekst (preko 550 stranica) brani Michaela Jacksona nije najjasnije zašto je toliko pozornosti posvetio Michaelovoj ludosti, a tako malo čaroliji popa koja je ovladala svijetom. Iznose se detalji poput onih da je htio kupiti kosti Čovjeka slona, da je tražio da MTV uvede nagradu Avangardni videoumjetnik desetljeća samo kako bi ju dobio on i tako napakostio Madonni te da je tražio da mu se obraćaju s gospođice Ross. Michaelovi nastupi i spotovi se spominju tek onoliko koliko je potrebno što je pomalo smiješno jer govorimo o izvođaču koji će ostati upamćen po plesnoj i video revoluciji koju je izazvao.

Ljubiteljima Jacksonove glazbe ova knjiga neće biti značajna za poimanje kralja popa dok je za senzacionaliste ovdje razrađeno i izbjeljivanje kože na mošnjama te broj šavova oko Jacksonovog nosa nakon druge operacije. Između čarolije i ludosti ipak je prevladalo žutilo.

Michael Jackson
 

Hits 2355

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere