facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Saga

Bookmark

Data

Released Studeni 2009
Format Albumi
Vrsta Hard rock
Dodano Nedjelja, 15 Svi 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Slovenija
Etiketa Finis Mundi
Tags

Review

Siddharta je jedini (hard)rock band sa ovih prostora (ex-Juga) u posljednjih 10-tak godina koji se može pohvaliti s unikatnošću na svim razinama kreativnosti nepoznatoj debeloj većini.
 
Problem međutim jest da svaki preunikatni bend ima i nešto što ih ostavlja ne pretjerano komercijalnima, točnije nema tu masovne histerije fanova gledajući u širinu. Siddharta je slovenski bend i, na stranu hrvatsko-slovenske čarke, ta činjenica je stvarni razlog zašto je Siddharta u svojoj deželi apsolutni bog s ugledom koji imaju rijetki umjetnici (osim što pune aposlutno sve stadione koji u Sloveniji uopće postoje, njihovi koncert sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije su totalni “milestone” jednog rock benda), ali iako su dosegli i značajan međunarodni uspjeh (neko su vrijeme bili zvijezde MTV-ja), taj je status bio vezan uglavnom samo za jedan (Nord) ili drugi (Rh-) album, ali u državama istočno od Slovenije nikada stvarno nisu napravili pravu karijeru i dosegli komercijalni status, osim status kult benda za manji broj obožavatelja, što je posve nepravedno jer je Siddharta vrhunski bend u svom žanru.
 
Naravno da tomu nikako ne pomaže pjevanje u slovenskom jeziku jer tekstovi koji variraju od inteligentnih, neobičnih art formi, do otkačenih, duhovitih ili angažiranih, posve su nerazumljivi nekad čak i onima koji slovenski jezik razumiju (ovisno naravno o ritmu i pjevanju), a znamo da je van Slovenije 99% onih koji pjevani slovenski jezik ne razumiju uopće. Valjda su i sami to shvatili pa često kombiniraju pjesme na engleskom jeziku (Rh- je u cijelosti izdan i na engleskom jeziku), čak eksperimentiraju i s nekim drugim jezicima, no engleske vezije ne zvuče tako da bi ih zapadno tržište zaista prisvojile, ne stapaju se u ostale bendove s engleskog govornog područja.
 
Osim spomenuta dva albuma, s posebnim naglaskom na to da je Rh- iznimno rock djelo, nakon uspjeha na MTV dodjelama, hrpom međunarodnih nagrada i stadionskim koncertima, albumom Petrolea iz 2006. Siddhartin uspjeh je lagano počeo ponirati iako je album bio jako hvaljen i nagrađivan, no uglavnom u lokalnom okruženju. Kreativnost je bila mnogo jača u vizualnom izražavanju (spotovi) ali su glazbeno otišli pomalo u ekstrem ispoliranosti i tehničke savršenosti.
 
Četriri godine kasnije projekt nazvan Saga dobio je svoj epilog. Novi album u radu otkrivan je pjesmu po pjesmu on-line, do samog kraja i završetka albuma. 
Siddhartine kreativnosti opet ne manjka, hard copy album je izdanu u netipičnoj formi i obliku, a artwork je totalno nešto ekstra. Posve u stilu opasnih, angažiranih, nekad i ekstremnih tekstova – nekima će se jako sviđati, nekima nimalo, ali im se ne može poreći da dečki barataju pojmom “art” kao da su ga izmislili. 
 
Glazbeno Saga pomalo luta između par polustilova, koji nemaju jasnu glazbenu poveznicu, točnije male razlike među njima samo smetaju, rekli bismo “nit’ v r… nit’ mimo”.
Malo neobičan rezultat ako znamo da im je producent bio Ross Robinson (Slipknot, The Cure, Korn, Deftones...), no više zabrinjava očiti pad u kvaliteti na nekim pjesmama, točnije ponavljanje već viđenih obrazaca.
Saga je mnogo jača u tekstovima, ali to već znamo, kod neslovenske publike ne znači ništa. 
Izuzev Tom Waits for Me koju više ljudi može razumijeti, ali nije bogzna što. 
 
Perjanice albuma su svakako snažne Napalm 3 i Narava, Alarm je tipični žestoki rock, a zanimljiva je Madam u kojoj su koketirali s popcorn stilom pjesama s generičkih top lista. No ona koja posebno odskače na Sagi je (dugi 11:52) poluinstrumental Od mraka do zore, koji zvuči baš kako mu je i naziv, opasno, s drogirajućim gitarskim riffom.
 
Bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će Siddharta krenuti dalje nakon Sage, no ako vas u međuvremenu zatekne u blizini neki od njihovih koncerata, svakako otiđite, Siddharta slovi kao izuzetno snažan koncertni bend, sa sjajnim sviračkim umijećem i umijećem potpune kontrole nad publikom koliko god ona mala ili brojna bila, pa su njihovi koncerti izvanredan doživljaj koji počesto može potrajati i po nekoliko sati i nikad ti ne dosadi bez obzira koliko jako volite ili ne njihovu glazbu.
 
Anastazija Vržina
Hits 521
Petrolea « Petrolea Siddharta Albumi Kronologija Infra » Infra

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42