facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Apokalipso


Bookmark

Data

Released 1997
Format Albumi
Vrsta Etno / World / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 27 Svibanj 2011
Žanr Pop-Rock
Length 53:46
Broj diskova 1
Edition date 2007
Država Hrvatska
Etiketa Jabukaton / Dancing Bear
Catalog Number CDJ003
Edition details Izvršni producent: Pavao Podolski
Tags

Review

Jedan od najboljih albuma Darka Rundeka izašao je prije 11 godina u izdanju Jabukatona, a ove ga je godine reizdao Dancing Bear.
Pojedine pjesme su još uvijek dosta naslonjene na stil Haustora, ali je Apokalipso ipak najviše ostao zapamćen po naslovnoj pjesmi koja je zbog svog etno prizvuka i neobičnog ritma postala veliki hit. Nešto manji uspjeh (barem u Hrvatskoj) doživjela je slična world music pjesma s njegovog albuma Ruke iz 2002. Makedo.

Pjesma Apokalipso dobila je 1998. Porina za hit godine, pjesmu godine i najbolji video spot, a cijeli album zaradio je još 3 nominacije za Porina (najbolji rock album, najbolja muška vokalna izvedba i najbolji aranžman). No osim Apokalipsa, ovaj album sadrži mnogo dragulja koji nažalost nikad nisu dobili i više nego zasluženu pozornost, poput Crni dusi, Grane smo na vjetru, Se?or, Šuvarivarivo i dr.

Prije nego se više koncentrirao na nomadizam u svojim tekstovima (na posljednjem albumu s Cargo Orkestrom "Mhm a-ha oh yeah da-da"), Rundek je bio glasnogovornik radničke klase, mali obiteljski čovjek inspiriran svakodnevicom koju dočarava kabaretski i himnično (Uajdalalaj, More, more), prošlošću (Šuvarivarivo), revoltiran teškim životom (Štrajk željezničara) te tek ponekad željan bijega (Se?or), malodušan i indiferentan zbog svijesti o nemoći mijenjanja svijeta (Old Boy, Grane smo na vjetru, Za nas).
 
Rundek je majstor kontekstualizacije: što ne kaže stihovima, dočarat će zvukovima i obrnuto.

Inače redatelj po struci, Rundek je kompozitor filmske i kazališne glazbe i redatelj radio drama, a ujedno i borac za prave ljudske vrijednosti koji prezire mane koje oduzimaju čovječnost. Tako je odlično prenio svoje stavove o umišljenosti, lakomosti i beskrupuloznosti u pjesmi Crni dusi u kojoj glavni vokal pripada Jasni Bilušić te alkoholom i zimom otupljenu turobnu atmosferu u pjesmi Se?or uz naglašeni klavir Matije Dedića i džezerski nostalgičan, sneni tenor sax Damira Price Kafke.

"Apokalipso" je okupio stvarno odlične glazbenike. Samo neki od njih su udaraljkaš i frontmen Cubisma Hrvoje Rupčić, trombonist Cubisma Nenad Grahovac, trubač Igor Pavlica (koji je danas član Cargo Orkestra), sociolog, fonetičar, skladatelj, glazbeni producent i ton majstor Davor Rocco, novovalac, šo!mazgoonovac, ali i nekadašnji haustorovac Boris Leiner, Žan Jakopač, Max Juričić, saksofonist Igor Geržina i mnogi drugi.
 
Sonja Mrnjavčić
Hits 510
Darko Rundek Albumi Kronologija Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da » Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42