Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Madonna
Žanr Pop
Grad Bay City
Država Michigan, SAD
Aktivan od 1979 - aktivna
WEB http://www.madonna.com/
Tags Madonna

Bookmark

Ljudi još ne znaju koliko sam dobra. Ali uskoro će saznati. Za nekoliko će godina svi to znati. Zapravo planiram postati jednom od najvećih zvijezda stoljeća. Ovo je novinarima 1983. izjavila tada nova pjevačica na sceni, 25-godišnja Madonna. Takav bahat stav je među novinarima izazvao podsmijeh, no ubrzo je postalo jasno da je Madonna svoje obećanje ispunila. Već nakon par godina je zaradila titulu kraljice popa, a danas je jasno da se radi o najvećoj ženskoj zvijezdi svih vremena.

Madonna Louise Veronica Ciccone je rođena 16. kolovoza 1958. u Bay Cityju u Michiganu kao treća od šestero djece te obitelji. Već od rođenja Madonna je bila odgajana u strogom katoličkom duhu; dom su joj nerijetko posjećivali svećenici i časne sestre, a majka joj je bila veliki vjerski fanatik. Ipak, regularni slijed odrastanja u katoličkoj obitelji za Madonnu je prekinut 1963. Godine: od posljedica raka joj umire majka. Madonna je tad imala tek pet godina, a taj događaj je označio prekretnicu u njenom životu. I Madonna sama tvrdi da je uzrok njenog kontroverznog slobodnijeg ponašanja upravo činjenica što je tako rano ostala bez majke.

Madonnine adolescentske godine je obilježio velik prkos prema majci, ali i izniman uspjeh u školovanju. Iako u školi poznata po neuobičajenom ponašanju (između satova je po školskim hodnicima pravila zvijezde te tako svim dečkima pokazivala što se krije ispod njene suknje) Madonna je bila odlična učenica i u srednjoj školi je maturirala semestar prije svih. 1976. dobiva stipendiju za studij plesa na sveučilištu Michiganu, a zbog uspjeha na studiju dobiva šestotjednu stipendiju za plesni tečaj Alvin Ailey American Dance Theatrea u New Yorku. Na tom plesnom tečaju se mlada Madonna pokazala kao izvrsna plesačica koju je studij u napretku samo sputavao, te na nagovor instruktora Madonna nakon dvije godine studiranja odlazi iz Michigana i seli se u New York.

U New Yorku Madonna plaća stanarinu odrađujući razne poslove, jedan od njih je i poziranje gola raznim umjetnicima. 1979. Madonna počinje hodati s Danom Gilroyem s kojim i formira bend The Breakfast Club. U tom bendu je prvo bila plesačica, zatim bubnjarica i gitaristica da bi na kraju postala glavni vokal. Nakon raspada veze s Gilroyem Madonna odlazi iz benda te tijekom godina formira niz bezuspješnih bendova poput Madonna & The Sky, Millionaires i The Emmy. U posljednjem od ovih bendova Madonna upoznaje budućeg dečka Stephena Braya koji joj piše prvi singl, Everybody. Demo snimka tog singla je zainteresirala čelnike Sire Recordsa te joj nude ugovor za singlove. Madonna na razne načine (od kojih su neki upitne moralnosti) uspijeva probiti singl kod pojednih DJ-a, te Everybody, iako neuspješan na globalnim top listama postaje klupski hit.

Upravo zahvaljujući klupskom uspjehu koji je ostvario Everybody, Sire Records s Madonnom potpisuje novi ugovor, ovaj puta za album. Madonnin album prvijenac, jednostavno nazvan Madonna izlazi 1983. Drugi singl s albuma, Burning Up doživljava sličnu sudbinu kao Everybody, dok sljedeći singl, Holiday napokon dovodi Madonnu u top 40 legendarnog Billboarda. Sljedeći singl Borderline ulazi u top 10, a posljednji singl albuma Lucky Star u top 5. Osim toga, Madonnin imidž i izjave počinje plijeniti pozornost, sve više mladih djevojaka se počinje odijevati kao ona. Bilo je jasno da je zvijezda rođena.

1984. Madonna objavljuje album Like A Virgin, njen prvi album koji se našao na vrhu Billboarda. Naslovni singl albuma također zauzima prvo mjesto, a izvedba tog hita na dodjeli MTV video nagrada se smatra jednim od najvažnijih trenutaka te glazbene televizije. Madonna u vjenčanici s remenom Boy Toy uz valjanje po podu i pokazivanje haltera je bilo nešto zbog čeg su joj predvidjeli propast karijere no dogodilo se upravo suprotno. Uspješan je bio i drugi singl albuma, Material Girl koji je bio poticaj Madonni za transformaciju u Marilyn Monroe osamdesetih. Uloge u filmovima Vision Quest i Desperately Seeking Susan joj donose nove broj 1 hitove: Crazy For You i Into The Groove. Četvrti singl albuma Dress You Up, iako uspješan uzrokuje bijes roditeljskih udruga koje pjesmu proglašavaju vulgarnom. U vrijeme albuma Like A Virgin Madonna započinje vezu s glumcem Seanom Pennom koju na njen 27. rođendan krune brakom. U znaku dobrog prijema albuma Madonna 1985. kreće na svoju prvu sjevernoameričku turneju The Virgin Tour. Kritičari su sasjekli Madonnino pjevanje predviđajući joj još šest mjeseci karijere. Iste godine Playboy i Penthouse objavljuju Madonnine fotografije iz 1978. dok je u New Yorku pozirajući gola zarađivala za život. Iako se radilo o velikom skandalu, Madonnin bahat stav nije dopustio da joj to uništi karijeru.

1986. Madonna objavljuje svoj treći album True Blue. Album doživljava veliki uspjeh, kao i svih pet singlova tog albuma (Live to Tell, Papa Don't Preach, True Blue, Open Your Heart i La Isla Bonita). Singl Papa Don't Preach dobiva veliku pozornost medija jer se smatralo da je singlo posvećen papi, no u trenutku kad je shvaćeno da nije tako singl dobiva veliku podršku od udruga koje se bore protiv prava na pobačaja.

1987. Madonna glumi u filmu Who's That Girl te snima četiri pjesme za soundtrack tog filma. Iako je film bio neuspješan, soundtrack je doživio odličnu prodaju i odličan prijem. singlova Who's That Girl i Causing A Commotion. Nakon objave albuma i soundtracka Madonna kreće na svoju prvu svjetsku turneju The Virgin Tour. Turneja doživljava veliki uspjeh, kao i pravu pobunu publike u Japanu zbog nemogućnosti održavanja koncerta uslijed kiše. 1987. Također objavljuje i svoj prvi album remikseva, You Can Dance. Na Novu Godinu 1988. se rastaje od Seana Penna.

Rane 1989. potpisuje sponzorski ugovor s Pepsijem, u svrhu promocije novog singla Like A Prayer. Nitko nije znao o čemu će se u novom spotu raditi do samog prikazivanja spota u reklamnom bloku Cosby Showa, tada najgledanije serije u Americi. Spot je prikazivao stigme, goruće križeve ali i Madonnin poljubac s crnim Isusom. Spot je izazvao burne reakcije: Madonna je izgubila ugovor s Pepsijem a papa Ivan Pavao II je pozvao na bojkotiranje Madonnine glazbe i koncerata. Iste godine Madonna objavljuje album Like A Prayer, izvrsno prihvaćen od publike, ali i jednoglasno od kritike zbog iznimno osobnih pjesama u odličnim pop rock aranžmanima. Ostali singlovi albuma: Express Yourself, Cherish, Keep It Together i Dear Jessie ulaze u top 10 tržišta kojima su bili namijenjeni dok dvadesetim mjestom singla Oh Father prekida niz od 17 top 10 singlova za redom.

Godinu nakon Madonna s tadašnjim partnerom Warrenom Beatyjem glumi u filmu Dick Tracy te za isti snima soundtrack. Soundtrack doživljava uspjeh zahvaljujući singlu Vogue, a za pjesmu Sooner or Later Madonna osvaja svog prvog Oscara za najbolju pjesmu. U travnju 1990. Madonna kreće na veliku Blonde Ambition turneju, legendarnu mješavinu religijskih i seksualnih elemenata koju Rolling Stone proglašava turnejom godine. Papa je još jednom pozvao na ignoriranje koncerata. U studenom 1990. objavljuje svoju prvu kompilaciju The Immaculate Collection koja postaje najprodavanija kompilacija neke pjevačice ikada. Uz niz poznatih hitova, dodane su još dvije pjesme: Justify My Love i Rescue Me. Prvi singl, Justify My Love podiže veliku prašinu svojim spotom u kojem prikazuje golišave scene te istospolne poljupce. Spot je zabranjen na MTV-u te je pušten direktno u prodaju i ubrzo postaje najprodavaniji spot uopće. 1991. objavljuje svoj prvi dokumentarac, kontroverzni Truth or Dare, a 1992. za soundtrack filma A League Of Their Own objavljuje novi broj 1 singl, This Used To Be My Playground.

1992. je godina u kojoj je Madonna (koja tad već ima vlastitu izdavačku kuću, Maverick) prouzročila najveće skandale: u isto vrijeme izdaje knjigu Sex, album Erotica te film Body of Evidence. Film je doživio komercijalnu propast i proglašen je lošom verzijom Sirovih strasti. Knjiga Sex je knjiga fotografija koje prikazuju ljubav i seksualnost, najčešće gole Madonne ali i njenih prijatelja poput Isabelle Rosellini i Naomi Campbell. Knjiga je dobila oštre komentare kritike, no komercijalno je iznimno uspjela, postajući najprodavaniji coffee-table book (američki naziv za masivne knjige koje stoje na stolićima i namijenjene su listanju) ikada. Album Erotica, iako jako dobro prodavan, ne uspijeva dostići prodaje prethodnih Madonninih albuma. Vodeći singl albuma, Erotica, kao i drugi singl Deeper and Deeper sa spotovima inspiranima Andyjem Warholom ostaju u top 10, dok treći singl albuma Bad Girl usprkos odličnom spotu ne postiže željeni uspjeh. Album je popraćen turnejom The Girlie Show Tour koja, iako i dalje uspješna, po zaradi i posjećenosti ne dostiže prethodne. Uz to, nastup u showu Davida Lettermana u kojem voditelja traži da joj miriše gaćice izaziva jako negativne reakcije i kritike i publike koji su Madonnu upozoravali da je ovaj put otišla predaleko. U procesu omekšavanja javnosti Madonna izdaje uspješne balade Rain i I'll Remember.

Promjena imidža je obilježila sljedeći album Bedtime Stories. Album se ispočetka ne prodaje prema očekivanjima, usprkos velikom uspjehu singla Secret. Drugim singlom Take A Bow prodaja albuma počinje rasti, a singl postaje najveći Madonnin hit u Americi sa čak sedam tjedana na broju 1. Sljedeći singl Bedtime Story, nastao u suradnji s Bjork, je prvi Madonnin singl koji nakon 1983. ne ulazi u američkih top 40. Mnogo se očekivalo od četvrtog singla, Human Nature kojim se Madonna obračunava s novinarima, no singl također ne ulazi u top 40. 1995. izdaje kolekciju balada Something to Remember popraćenu uspješnim singlovima You'll See i I Want You, obradom istoimene pjesme Marvina Gayea u suradnji s Massive Attackom.

U isto vrijeme Madonna postaje zainteresirana za ulogu u mjuziklu Evita. Dok je produkcijski tim to oduševljeno prihvatio, Argentinci su se pobunili i prijetili zaustavljanjem cijelog projekta. Nakon razgovora s tadašnjim argentinskim predsjednikom, Madonni je potvrđena uloga, a krajem snimanja filma objavljuje da je trudna. Evita postaje najuspješniji Madonnin film, a osvaja i Zlatni globus za glumu te Oscara za pjesmu You Must Love Me. Krajem 1996. rađa kćer Lourdes Maria Ciccone Leon.

Potpuno promijenjenog imidža i pod velikim utjecajem duhovnosti, Madonna 1998. objavljuje album Ray of Light, suradnju s hvaljenim producentom Williamom Orbitom. Album postaje najuspješniji Madonnin album nakon osamdesetih uz jednoglasno pohvalu struke koja joj je dodijelila i 3 Grammyja. Svih pet singlova albuma (Frozen, Ray of Light, Drowned World/Substitute For Love, The Power of Goodbye i Nothing Really Matters) postižu značajne uspjehe na top listama. Frozen nekoliko godina kasnije gubi u bitci za plagiranje uvodnih instrumentalnih dijelova te je album zabranjen u Belgiji. Spot za Drowned World nailazi na negativne kritike u Velikoj Britaniji zbog prikaza paparazza koji progone Madonnu te paralale s pogibijom princeze Diane. Singl The Power of Goodbye na velika vrata uvodi hrvatskog glumca Gorana Višnjića. 1999. Madonna za soundtrack filma Austin Powers objavljuje uspješan singl Beautiful Stranger.

2000. godine Madonna glumi u neuspješnom filmu The Next Best Thing no singl snimljen za taj film, American Pie zasjeda na broj 1 gotovo svih zemalja. Kasnije te godine objavljuje uspješan album Music s kojeg su izbačena tri uspješna singla: Music, Don't Tell Me i What It Feels Like for a Girl. U spotu trećeg singla kojeg je režirao njen tadašnji partner Guy Ritchie Madonna je prikazana u scenama nasilja te je zbog toga spot zabranjen na MTV-u i VH1. Iako su postojali dogovori o četvrtom singlu on nije objavljen zbog nemogućnosti dogovora Madonne i izdavačke kuće. Madonna iste godine rađa sina Rocca te se udaje za Guya Ritchieja. Album je popratila uspješna turneja Drowned World koju je obilježio veliki show u Londonu gdje je nastupala pred 107 000 ljudi. 2001. objavljuje drugu kompilaciju najvećih hitova, GHV2, koja je, usprkos nikakvoj promociji prodana u sedam milijuna primjeraka. 2002. Madonna glumi u filmu svog muža Guy Ritchieja, Swept Away te dobiva Zlatnu malinu za tu ulogu, a film doživljava propast na kino-blagajnama. Iste godine glumi u dvadesetom filmu o Jamesu Bondu, Die Another Day, te sklada naslovnu pjesmu koja postiže značajan uspjeh.

2003. Madonna izdaje album American Life, najslabije prodavan album karijere. Amerikanci nisu najbolje reagirali na Madonnu koja krizira američki život dok živi u Londonu, a kontroverzni spot za American Life koji prikazuje ratna stradanja, a u jednoj verziji i Madonnu kako baca bombu na Georgea Busha su samo pogoršali stvar. Naslovni singl u Americi jedva ulazi u top 40, dok ostali singlovi ne ulaze ni u top 100. U Europi svi singlovi ulaze u top 10.

Iste godine Madonna izaziva veliku medijsku pažnju lezbijskim poljupcem s Britney Spears i Christinom Aguilerom na dodjeli MTV video nagrada, te objavljuje album remikseva Remixed & Revisited. 2004. održava najuspješniju turneju te godine, The Re-Invention Tour koja također podiže prašinu političkim porukama koje je Madonna tad promovirala. Na turneji je snimljen i dokumetarac te prvi Madonnin live album I'm Going To Tell You A Secret. Iste godine je Madonna u Rolling Stoneu proglašena jednom od 100 najvećih zvijezda svih vremena.

2005. nakon zapaženog nastupa u sklopu humanitarnog koncerta Live Aid Madonna izdaje album Confessions On A Dance Floor koji se smatra njenim komercijalno najuspješnijim albumom. Već i prije izdaje albuma je nastao skandal zbog pjesme Isaac jer su židovski fundamentalisti tvrdili da se u toj pjesmi radi o povijesnoj ličnosti, učitelju Kabale čije se ime ne smije spominjati. Izlaskom albuma je postalo jasno da to nije istina. Prvi singl albuma, Hung Up je zasjeo na prvo mjesto 45 zemalja u svijetu te time oborio sve rekorde. Ostali singlovi (Sorry, Get Together i Jump) su također ostvarili zapažen uspjeh. Madonna je za ovaj album osvojila i Grammyja te nekoliko World Music Awardsa kao potvrdu izvrsnog prijema albuma kod kritičara. Kasnije te godine je objavljeno i nekoliko remikseva na albumu Confessions Remixed.

2006. započinje turneju The Confessions Tour popraćenu i audio i DVD izdanjem. Turneja postaje najuspješnija turneja nekog solo izvođača, no popraćena je kontroverzama oko nastupa za pjesmu Live to Tell. Madonna tu pjesmu izvodi s trnovom krunom oko glave te razapeta na križu. Vatikan i pojedini biskupi iz Dusseldorfa su pozvali vjernike da ne idu na koncert. Za DVD prikaz turneje Madonna je osvojila Grammyja. Iste godine započinje proces posvajanja dječačića iz Malavija, Davida Bande koje izaziva oštre reakcije javnosti jer se smatralo da je Madonna iskoristila svoje bogatstvo i položaj kako bi ubrzala proces posvajanja.

2007. obilježava Madonnin nastup na Live Earthu, koncertu koji je pokušavao skrenuti pozornost javnosti na klimatske promjene. Osim toga je producirala dokumentarac o Malaviju I Am Because We Are te režirala svoj prvi film, mlako prihvaćen Filth and Wisdom. Početkom 2008. doživljava veliko glazbeno priznanje, biva prihvaćena u Rock And Roll Hall Of Fame.

2008. Madonna izdaje album Hard Candy, koji uredno zauzima brojeve 1 u gotovo svim zemljama te dobiva pozitivne reakcije kritike. Prvi singl albuma, 4 Minutes, suradnja s Timbalandom i Justinom Timberlakeom zauzima broj 3 u Americi te time postaje Madonnin 37. top 10 hit u Americi, čime je pretekla Elvisa Priesleya. Sljedeći singl Give it 2 Me sedmim mjestom u Velikoj Britaniji postaje njezin 61. top hit u toj zemlji čime praktički postaje nedodirljiva u toj zemlji. Treći singl Miles Away ne postiže nikakav značajan uspjeh zahvaljujući manjku promocije. Album promovira turnejom Sticky & Sweet kojom obara sama svoj rekord najuspješnije turneje. Iako uvelike najavljivan, Zagreb se ipak nije pojavio na karti turneje. Tokom turneje objavljuje razvod s Guyom Ritchiejem 2009. Madonna održava nastavak turneje po gradovima Europe koje nije posjetila, no opet, bez Zagreba. 2009. također uz mnoge kontroverze posvaja malavijsku djevojčicu Mercy James.

U rujnu 2009. godine Madonna je objavila kompilaciju najvećih hitova koja označava njenu posljednju obvezu za bivšu izdavačku kuću Warner (nova izdavačka kuća je Live Nation). Kompilaciju je najavio singl Celebration nastao u suradnji s Paulom Oakenfoldom. Drugi singl bio je Revolver u kojem se Madonni pridružuje Lil Wayne. Time je Madonna zaokružila 27 godina karijere koja i nakon 200 milijuna prodanih albuma, ogromnog medijskog utjecaja te niza rekorda oborenih turnejama i singlovima ne pokazuje nikakve znakove da će uskoro stati.

Ivan Glazer

Nakon "razvoda" s Warnerom, Madonna je objavila 2012. godine album MDNA, a 2019. aktualni album Madame X.

Albumi (28)
Songs (498)
# Song
Hits 4536

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici