Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

ispod bine

Nakon vrlo uspješnog prvog izdanja prošle godine, festival eksperimentalne i improvizirane glazbe „Ispod bine“ vraća se u Split. Od 10. do 12. studenog Dom mladih u Splitu će biti domaćin nekim od najpoznatijih izvođača eksperimentalne glazbe u Hrvatskoj i regiji. Uz Dom mladih te splitsku Umjetničku akademiju koja će ugostiti poneku izvedbu, ovogodišnje izdanje sprema posebno iznenađenje gostima: četvrti dan festivala, 19. studenog, koji će se odviti na otoku Visu. Od izvođača najviše se ističe zagrebački sastav SexA, kojima će nastup Ispod bine biti prvi još od davne 1991. godine. O festivalu smo ukratko popričali s organizatorima i voditeljima festivala,  Natashom Kadin i Hrvojem Pelicarićem.

Što vas je motiviralo na ipak vrlo konzervativnoj hrvatskoj glazbenoj sceni organizirati festival eksperimentalne glazbe?
N: Ja ne bih rekla da je naša glazbena scena konzervativna, dapače, čini mi se da svjedočimo jednom lijepom uzletu na glazbenoj sceni, ova godina donijela je mnogo novih izdanja jako dobrih bendova, iznjedrila neka nova imena, a i opet su se sastali neki kultni stari bendovi, pa evo i Sexa na našem festivalu. Država je konzervativna, a uvijek se događalo da kad je u državi loše umjetnici imaju potrebu stvarati više.
H: Slažem se, nije toliko konzervativna koliko uspavana, i nekako se veza sa originalnim i progresivnim stvarima vrlo lako izgubi. Stvari su jako krhke, vatru treba održavati a biljke zalijevati, ljude treba uključiti i time educirati. Slobodan prostor, protok informacija i dotok svježeg kisika jako pomažu.

S obzirom na lokaciju, pomalo je čudan odabir studenog kao mjeseca održavanja festivala, je li to namjerno ili je u pitanju splet okolnosti?
N: Mi se upravo trudimo da gradovi uz obalu i otoci ne (p)ostanu samo turističke destinacije koje nude površnu zabavu hordama turista u ljetnim mjesecima, nego da se kvalitetni projekti rade i prezentiraju lokalnoj publici izvan sezone. Zašto bi splićanin, zadranin ili dubrovčanin morao potegnuti do Zagreba ili dalje da uživa u kvalitetnoj glazbi?
H: Izbor je sasvim namjeran, sve varijante koje smo imali za termin održavanja su bile izvan udarne sezone. Osobno, to mi je postao jedan užasan teror. Kad je tišina, tihe stvari se bolje čuju.

Kako ste zadovoljni bili posjećenošću prvog izdanja festivala te očekujete li da će drugo izdanje privući dodatni interes?
N: Posjećenost je veća od očekivane, već lani na prvom izdanju festivala bili smo ugodno iznenađeni koliko obrazovane i posvećene publike u Splitu ima jedan festival eksperimenta i improvizacije u glazbi i zvukovnoj umjetnosti. Ove godine najavili su nam se ljudi iz Zagreba, Pule i drugih gradova da će doći na festival, tako da interesa ima, a i jako nam je drago vidjeti studente i mlade ljude na našem festivalu jer mu je i namjera da, između ostalog, educira nove generacije suvremenoj (i progresivnoj) glazbi i zvukovnoj umjetnosti.

SexA predstavlja impresivnog headlinera za relativno novi festival na ovim prostorima, kako je uopće došlo do toga da su odlučili baš "Ispod Bine" za svoj povratnički koncert?
N: Prvo smo dogovorili s Indošem njegov projekt “Šahtofonija rumorista, matrica kucanja na krov”, u kojem nastupaju članovi bivše Sexe, a i Damir Prica Kafka na saxofonu. Onda smo mislili kako bi bilo zaista sjajno da i zasviraju kao ex Sexa u suradnji s Kafkom u prostoru ispod bine amfiteatra Doma mladih, po kojem je festival i dobio ime. Kontaktirali smo ih s tom idejom, i pristali su, čime smo jako počašćeni, a Split ima i grupicu istinskih poznavatelja i fanova Sexe. Nadamo se da će ih taj koncert vratiti na scenu i da ćemo od njih u sljedećim godinama imati priliku doživjeti još koncerata, ali i pokoje novo izdanje.
H: Sve je bilo spontano, tako je valjda i najbolje, nismo očekivali ništa ali smo se onako potajno nadali izdaleka. Zapravo se jako nadamo da je povratnički!

Planira li se u jednom od budućih izdanja festivala uključiti i druge metropole u Hrvatskoj ili čak i u regiji?
N: Grad Split se od početka poprilično maćehinski odnosi prema ovom projektu, sa ukupnom godišnjom donacijom koja nam nije dostatna niti da pokrijemo pola troška tehničke opreme festivala, tako da ne bismo isključili mogućnost da, ukoliko se to nastavi, odlučimo festival organizirati u nekom drugom gradu, koji bi imao više sluha za ovaj projekt.