Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 5106

Samo dan nakon što su cure iz Warpainta zapalile Tvornicu, na binu je stao cijenjeni Ryan Adams. Kroz karijeru konstantno dobiva pohvale i publike i kritike, zaradio je nekoliko nominacija za nagradu Grammy, a sve to jer više-manje uvijek radi po svom.

Posjeduje zdrav rock'n'roll stav 21. stoljeća te ga žanrovske podijele u glazbi ne zabrinjavaju. Radi što želi, obradi što želi. Dovoljno da Veliki pogon ispune super hajpani fanovi od kojih su se mnogi, unatoč relativno visokim temperaturama, bez beda gurali u prve redove kako bi bili bliže idolu. Sviđa mi se ta vrsta štovanja glazbenika, opuštenija je i zrelija, za razliku od hrpe curica koje znaju vrištati u prvim redovima; o kojima je, sudeći po nedavnim napadima na dragog kolegu s drugog portala, prilično opasno i nezahvalno pisati.

IMG 4926Osim što je bila model, Karen Elson je kvalitetna kantautorica i gitaristica. I to ozbiljan model, nosila je revije Marca Jacobsa, Jeana-Paula Gaultiera, Chanel, Dolce Gabanne, Alexandra McQueena... No, ono što će je nekako u biografiji vjerojatno uvijek pratiti jest da je bivša supruga Jacka Whitea. Crvenokosa, prilično statična za razliku od kolegice Florence Welch. Oko sebe je okupila kvalitetne cure, bend u kojem se našlo mjesta za violinu i, ono što je najugodnije iznenađenje, harfu. Atmosferična glazba kao da je smanjila prostor kojeg je već ispunila i više nego zadovoljavajuća količina publike. Postigla je intimnost te vlastiti kantautorski pristup bez imalo problema prenijeti ekipi koja ju je pratila s velikim zanimanjem. Lagane, uhu ugodne balade začinila je posebnim šarmom zbog kojeg je dobila veliki aplauz uz želju da možda jednog dana u istom sastavu održi samostalni koncert.

IMG 5091Ryan Adams na binu je izašao točno kako je bilo planirano, u 21:45, uz velika upozorenja o zabrani korištenja bliceva iz publike. Glazbenik pati od Menierove bolesti, poremećaja unutarnjeg uha koji izaziva jake napade vrtoglavice i migrene. Svjetla su zato cijele večeri bila prigušena, no najslađi dio priče bili su mali plišani tigrići koji su pogledima opasno prijetili publici. Uz veliku podršku fanova, program je počeo uz "Gimme Something Good". Osmijesi su ispunili prostor, kao i kvalitetna glazba jako dobrog zvuka. Istaknuo se prilično jasan Ryanov vokal, na vrlo visokoj razini. Rock'n'roll s mnogo blueserskog štiha koji se našao u njegovim solažama, konkurirao je vokalnoj čistoći. Nažalost, nakon četvrte-pete odsvirane stvari atmosfera se malo razvodnila. Prvotno veliko očekivanje, ushićenje i zanimanje nikako nije uzavrelo do vrhunca. Ryan i bend cijelo su vrijeme veoma kvalitetno i predano radili svoj dio posla, no kao da im se te večeri nije dalo zakoračiti u žešće vode. Ne nužno žešće u smislu same glazbe, već je čitavom programu falilo "ono nešto" što bi koncert odvelo u još više sfere. Usprkos tome, priča je djelovala iskreno, bilo je očito da Ryan na svoj način uživa u onome što radi te kao pravi umjetnik, ne boji se publici to pokazati. Izvedba pjesme "When The Stars Go Blue" posebno je dirnula publiku koja je otpjevala svaki stih.

IMG 5052Simpatično i zanimljivo za pogledati, no istovremeno i pomalo razočaravajuće, s obzirom na izuzetno velika očekivanja. U publici se prepričavao energetski spektakl koji se održao dan ranije, pa je blueserski ugođaj nastupa Ryana Adamsa s bendom sjeo kao kvalitetan oporavak. 

Setlista

Gimme Something Good
Stay With Me
I Just Might
Doomsday
Tightrope
Anything I Say to You Now
Stars Go Blue
Blue Light
Stay With Me
When the Summer Ends
Am I Safe
Two
Prisoner
To Be Without You
Let It Ride
Juli
Mangolia Mountain > Space ->Cold Roses
Invisible Riverside > Dirty Rain
Outbound Train
New York, New York
Shakedown on 9th Street
Come Pick Me Up