Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Kocani orkestar 01 Zeljko Jelenski

U zagrebačkom Boogaloo Clubu u subotu, 9. rujna, u sklopu plesnog festivala 'Fusion Faire' kao posebni gosti nastupila je makedonska etno gypsy brass atrakcija Kočani Orkestar.

Završna večer "Fusion Faire" festivala počela je gala showom, na kojem su nastupile svjetski poznate plesačice i učiteljice tribal fusion plesa, a pored njih su se predstavile i domaće plesačice. Koncert Kočani Orkestra najavljen je za 22:30, no kasnio je punih sat i pol, i tek su oko ponoći glazbenici izašli na pozornicu.

Kocani orkestar 05 Zeljko Jelenski

Kočani Orkestar je međunarodna koncertna atrakcija i jedan od najcjenjenijih romskih sastava u svijetu. Dosad su snimili pet albuma "A Gypsy Brass Band", "L'orient est rouge", "Gypsy Mambo", "Alone At My Wedding" i "The Ravished Bride", a u pripremi je i šesti studijski album. Temelj njihovog glazbenog idioma je romska glazba, od furioznih kola i svadbenih veselica do melankoličnih elegija. Ovi redom virtuoazni glazbenici su vrlo brzo zagrijali publiku i stvorili atmosferu po kojoj su njihovi koncerti poznati. Od himni romske glazbe poput "Ederlezi", preko makedonskih narodnih ("Jovano, Jovanke") i autorskih (ikonička "Makedonsko devojče"), do pokoje popularne pjesme u njihovom prepoznatljivom aranžmanu, ova maratonska glazbena večer prema kraju je postajala sve uzbudljivija, s maestralnim improvizacijama solista na tragu jazza i funka. Povremeno je jedan od trubača preuzeo mikrofon, u nekoliko vokalnih komada, ali njihova su najjača točka furiozni instrumentali. U program su povremeno ubacivali trbušne plesačice, koje su svojim živopisnim plesom začinile pojedine pjesme: po jedna, po dvije ili čitava grupa, s pokojim orijentalnim rekvizitom u koreografiji kao što je sablja. Publika je bila u pravom deliriju, fanovi iz prvih redova su svako malo nešto došaptavali glazbenicima (muzičke želje?), dio publike njihao se u transu, a došlo je i do bacanja novčanica na pozornicu. Oni dijelovi koji su muzički bili najimpresivniji, kad se nadahnuta improvizacija i međuigra zahuktala, ipak su bili bez golišavih plesnih atrakcija, s glazbom u prvom planu. Nakon puna dva sata uzbudljive svirke, bez ikakvih tragova umaranja, glazbenici su najavili pauzu, nakon koje se koncert nastavio dalje u sitne sate, nakon čega je slijedila Fiesta Balkanika Party.

Kocani orkestar 06 Zeljko Jelenski

Kočani su još jednom oduševili hrvatsku publiku, pred kojom zapravo često nastupaju, što u Zagrebu, što po klubovima diljem jadranske obale. Njihov svirački zanos, glazbena virtuoznost i smisao za stvaranje delirične atmosfere koja publiku drži kroz pola noći jedinstveni su. Kočani njeguju tradicionalni idiom i vjernu interpretaciju narodne glazbe, no s toliko kreativnosti da nije čudo da su sinoć oduševili ne samo poklonike etno glazbe, već i širi krug publike.