Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

harvo jay

Moćni osječki trojac Harvo Jay pobjednik je treće finalne večeri Karlovačko RockOffa. Sasvim zasluženo, iako se svakom od pet bendova koje smo imali prilike čuti dokazao na svoj način. Harvo Jay su prvi zauzeli pozornicu i zadivili stručni žiri, ali i većinu publike koja, pretpostavljam, nije bila upoznata s radom ovog mladog benda.

Karlovačko RockOff natjecanje je koje daje priliku mladim i/ili neafirmiranim sastavima za predstavljanje široj publici. Unatoč odluci organizatora kako će oba zagrebačka finala i superfinale imati slobodan ulaz, nevelik prostor Katrana nije bio potpuno ispunjen, no skupilo se oko 150-200 ljudi. Iako je dio publike u određenim trenucima žamorom narušavao atmosferu, bendove to, nasreću, nije omelo u nastojanju da se predstave u najboljem mogućem svjetlu, ponajprije, jasno, stručnom žiriju.

A žiri su, kao i dosad, činili novinar i publicist Hrvoje Horvat, glazbenici Lada Furlan Zaborac (Bambi Molesters), Damir Martinović Mrle (Let 3) i Alen Marin (Kojoti) te producent Denis Mujadžić Denyken. Poznata petorka nije bila odviše stroga, za svaki bend su imali barem par riječi hvale, a njihov konačni izbor, iako logičan, nije bio sasvim očekivan.

Harvo Jay otvorili su prvu zagrebačku finalnu večer . I to kako. Dečki za sebe kažu da sviraju 'meth-rock (odlična novotvorenica) i noise-pop', a ja korijene njihove glazbe vidim i čujem u američkom undergroundu 80-ih (Fugazi, Husker Du, Dinosaur Jr.) te perjanicama emo podžanra iz 90-ih. Svirku su otvorili sa 'Superžuto' i 'Zapad', a nastavili bez 'stajanja na kočnicu'.

rockoff zg

Nakon njih nešto mnogo drukčije. Ti, ja i moja mama bend je nastao na temeljima relativno poznatog U pol 9 kod Sabe. Sinoć su predstavili ono što kod nas inače najbolje prolazi: pitak, ali sofisticiran pop-rock. Njihov izričaj i pjesme bi tako sasvim lako mogli oduzeti nekom od sličnih bendova njihov 'radio time', budući da je Ti, ja i moja mama usviran i već sada iskusan sastav s pažljivo aranžiranim pjesmama mahom ljubavne teme. Nisu me oduševili, kao ni žiri, ali s još malo rada mogu napraviti iskorak kakav sa 'Sabom' nisu uspjeli. Ono što me zasad 'bode u oči' su relativno predvidljivi tekstovi pjesama i, jednostavno, naziv benda. S imenima poput 'U pol 9 kod Sabe' i 'Ti, ja i moja mama' teško mogu zaintrigirati nekog tko dosad nije čuo za njih – prije će ga, nažalost, odgovoriti od slušanja.

Garage (čita se: garaž) in July nije toliko garažan, a sebe opisuju kao 'swamp'n'roll' sastav. Njihove su pjesme kao neka vrsta pregleda što starog rock'n'rolla nadahnutog južnjačkim bluesom (tipa Stonesi ranih 70-ih), što najbitnijih proto-punk bendova koji vrlo očito utječu na ovaj, još jedan baranjski trojac. Međutim, nešto tu nije štimalo: u tehničkom smislu je bend odličan, iako je dosta gubio vrijeme na naštimavanje, no njihove pjesme nemaju 'dušu'. 'Krv i meso', to svakako, ali dušu… U tom smislu relativno blijeda i neuvjerljiva svirka kulminirala je 'Renaultom 4', obradom proto-punk hita 'Roadrunner' Jonathana Richmana i Modern Lovers. Bio je to simpatičan kraj, no mislim da obrade nemaju mjesta na ovakvim događajima. Na negativne kritike žirija odgovorili su priznanjem da su 'pijani' i time definitivno izgubili šanse za plasman u superfinale.

rockoff zg 1

Velikogorički Mel Camino (čita se: Kaminjo) najpoznatije je i najiskusnije ime koje je zauzelo katransku pozornicu. Ovaj sastav svira uhu ugodni, radiofonični pop-rock uz odličnu usviranost i kemiju uživo. Na papiru je to dobitna kombinacija, no, za mene, tu opet nema pjesama koje bi 'zgrabile' slušatelja i nagovorile ga da nastavi pratiti bend. Ne bi to bilo ništa zabrinjavajuće za neki mladi bend s naramkom pjesama, ali Mel Camino postoji preko deset godina, a izdali su tri studijska albuma. Kad gledamo kroz tu prizmu, trebamo očekivati više. Ipak, bila je to opuštena, vesela i neopterećena svirka benda kojem vjerojatno ni nije bilo previše bitno hoće li pobijediti ili ne.

Za kraj – najveće iznenađenje, barem za mene. I dok sam s pjesmama Harvo Jay bio upoznat, s Jam Ritual sam se upoznao nabrzinu, netom prije sinoćnjeg finala pa nisam znao što očekivati. I ja i ostatak publike čuli smo jake snage modernog alternativnog rocka s odličnim frontmanom koji osvaja i glasom i neupitnom karizmom. Sve je bilo na mjestu: vrsna svirka, kvalitetne pjesme većinom na (dobrom) engleskom, scenski nastup… Jedina zamjerka ide pratećoj pjevačici jer se možda mrvicu premalo čula, no to su finese koje se daju brzo i lako ispraviti. Na nastup ovog benda publika je najburnije reagirala, a nisu zaostali ni članovi žirija, koji su ih odmah 'poslali' na europski zapad.

Najveći uspjeh Karlovačko RockOffa, ne samo sinoć, je što daje priliku bendovima zaista najrazličitijeg izričaja za proboj na sceni. Nastup u finalu, a poglavito u superfinalu, nešto je što se pamti i ponosno zapisuje u biografiju dotičnog benda. Svojom se koncepcijom ovaj festival smjestio negdje između demo festivala (po nakani, ne po svrsi) i festivala srednje veličine kakvi su sve popularniji u Hrvatskoj. U svakom slučaju, vjerujem u svrhu ovakvog Karlovačko RockOffa te se iskreno nadam da će nastaviti s rastom idućih godina kako bi to postao događaj koji se u nešto široj javnosti zaista s napetošću iščekuje.

Iduće, drugo zagrebačko finale Karlovačko RockOffa je na rasporedu u četvrtak, 19. listopada, dok će superfinale ukupnog pobjednika odrediti 3. studenog. Domaćin obaju događaja ponovno će biti Katran.