Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

govt

Što reći o Govt Muleu? Da su jedan od najboljih jam bandova u svijetu? Da ih predvodi Warren Haynes, nekadašnji član The Allman Brothers Banda? Suhe činjenice govore o njihovom osnutku 1994. godine kada su nastali kao side projekt Allman Brothersa, no izdržali su sve do dan danas uz podosta izmjena u sastavu, što i nije čudno jer se ipak radi o "side projektu".

Taj side projekt je prerastao u živuću legendu koja ima pozamašnu bazu fanova, naročito kod svih onih koji cijene stari, iskonski rock roll zvuk.

Ono što ih krasi i prenosi se kao usmena predaja su fantastični nastupi uživo na kojima i jesu stekli epitet jednog od najboljih live jam bandova.

I tako se uputih da to i provjerim iz prve ruke. Prvi put sam ih fulao prije 2 godine, ali ovaj puta sam kartu nabavio dobrano prije.

Mjesto radnje, poznati Backstage klub, točnije najveća sala u kompleksu koji ima tri dvorane, tzv Werk. Bilo je još karata na samom ulazu, no dvorana je bila popunjena skoro do posljednjeg mjesta. Cca 1500 ljudi. Odokativno. Publika mahom starija. Lijepo je vidjeti tu neku generaciju koja uživa u rock rollu i gotovo fanatički posjećuje koncerte izvođača koji njeguju old school zvuk. Govt Mule na ovoj turneji promoviraju posljednji studijski uradak "Revolution come... Revolution go"

Svirka je počela na vrijeme, kako je i uobičajeno u ovom dijelu Europe, i na samom startu otvaraju s "Bad LIttle Dogie". I tada vam postaje sve jasno. Ispred sebe imate bend koji u sebi nosi dobar dio glazbene povijesti, koji iza sebe ima nebrojen broj nastupa i koji uživa u onome što radi. Nema tu scenskih efekata, nema tu pozdravnih govora i sličnog folklora kakav je normalan u današnje vrijeme kada prodaja nosača zvuka opada i kada se većina prihoda ostvaruje upravo na koncertima. Kod Gov't Mulea glavno oružje je jednostavnost i opčinjavajuće kvalitetna svirka.

Zvuk kakav Warren Haynes postiže na svojoj gitari je naprosto magičan. To je onaj zvuk koji biste dobili da izmiješate svoje najdraže ploče iz povijesti i kao presjek dobijete upravo onu magiju koja vas čini rock roll fanom. Gov't Mule su kvartet gdje pored Warrena na gitari još praši ritam sekcija plus klavijatirust/gitarist koji sa Hammondom i Fender Rhodesom stvara posebno moćnu zvučnu sliku. A kad ne svira klavijature onda pomaže s drugom gitarom.

Sam koncert se sastojao iz dva seta i bend je dao maksimum od sebe, a i tradicionalno hladna minhenska publika nije ostala ravnodušna na ovakvu porciju iskrenog rock rolla te je bend ispratila uz ovacije.

Set lista:

Bad Little Doggie
Blind Man in the Dark
Steppin' Lightly
Streamline Woman
Broke Down on the Brazos
Tributary Jam
Little Toy Brain
Banks of the Deep End
Million Miles From Yesterday
Dreams
Railroad Boy
Play V
Revolution Come, Revolution Go
Traveling Tune
Fool's Moon
Pressure Under Fire
Birth of the Mule
Stone Cold Rage
Thorazine Shuffle

BIS
Dreams & Songs