MTV SummerBlast Dragutin Andric 107

Ooo kako je bilo živo u subotu na MTV SummerBlastu. Bilo je divlje i bilo je ludo, a početak to uopće nije dao naslutiti.

Sve je startalo već oko 18 sati kada se pred pozornicom skupila tek šačica partijanera. Očito je da su lijepo vrijeme i zvučnija imena, koja su bila kasnije na rasporedu, učinili da se gužva počela stvarati tek oko 21 sat. Baš tada su svoj set imali Rewire & Varski. Set u kojem su kombinirali autorske stvari i remikseve aktualnih svjetskih uspješnica koje haraju top listama unatrag dvije – tri godine postupno je opuštao pomalo krutu publiku i proporcionalno zalasku sunca dizao atmosferu finalnog dana MTV SummerBlasta.

MTV SummerBlast Dragutin Andric 019

Pravi kaos kombinacijom hip-hopa i EDM-a napravili su Far East Movement. Trojac iz Los Angelesa svojim je intenzivnim, visoko energičnim i eksplozivnim nastupom apsolutno oduševio na festivalu i Poreč doveo usijanja. FEM su pokazali što točno ona potencija "Live" na satnici festivala pored imena izvođača treba značiti i kako se diže publika. Masnim i uraganskim basovima poput bombe prošli su kroz nas, rasklimali plombe, razbili kamence i izuli tenisice. Destruktivno i odlično. Prošlo mi je u nekoliko navrata pitanje kroz glavu kako će Will nadovezati svoj temeljno različit izričaj na ovo. No tu je uskočio Phatt Philli kolažem old school hip-hopa i novijih hitova. Pred kraj polusatnog seta imao je tehničkih problema s razglasom, no u tom trenu svi su bili više koncentrirani na dolazak Willa Smitha i DJ Jazzy Jeffa pa je taj moment u konačnici ostao nezamijećen.

MTV SummerBlast Dragutin Andric 069

Za nastup Smitha i Jazzya pozornica je preuređena. Maknut je veliki pult s kojeg su do tada DJ-evi vrtjeli, a na njegovo mjesto dovučene su klavijature, set bubnjeva i Jazzyev miks. Smith se na pozornici pojavio izronivši iz nje i uz vatromet i paru otvorio je nastuop s Boom! Shake the Room.

MTV SummerBlast Dragutin Andric 100

Smith je u odličnoj formi, kao da nikada i nije prestao s nastupima. Komunikacija s publikom je bila stalno prisutna. Gotovo između svake pjesme imao je štošta za podijeliti s nama, bilo da se radilo o nastanku pjesme, anegdotama iz karijere ili detalje iz osobnog života – kakav je bio odličan uvod u pjesmu "Just The Two Of Us", a fanovi su na sve reagirali odlično i omogućili mu da se osjeća ugodno.

MTV SummerBlast Dragutin Andric 121

Setlistom je prošao kroz sve najvažnije dijelove karijere, od samih početaka i pjesme koja je difinirala njegov daljnji životni put "Parents Just Don't Understand" do premijerne izvedbe nove pjesme "Lit up". Uz to izveo je nezaobilazne velike uspješnice: "Gettin' Jiggy Wit It", "Miami", "Summertime",.. te na bisu "Switch" i temu iz serije "Princ iz Bel Aira" i time dodatno podigao ionako užarenu atmosferu.

MTV SummerBlast Dragutin Andric 119

Bio je to prvi od svega dva koncerta Smitha i Jeffa u Europi i prvi zajednički koncert nakon dvadeset godina. Zašto su odabrali Hrvatsku i engleski Blackpool ne znam, teorija je nekoliko, no što god bilo istina drago mi je da je Poreč bio prva destinacija ove mikro turneje. Publika je to cijenila, festival je bio prepun fanova raznih dobnih skupina iz raznih dijelova Europe, a reakcija na nastup perfektna. Nova pjesma daje naslutiti da se možda nešto novo kuha u Smithovoj kuhinji, bilo bi šteta da ne bude tako jer, iako je dosta zaposlen glumačkim pozivom, ne treba zaboraviti da je Smithova prva strast ipak glazba. Nadamo se da će se u idućem razdoblju ponovno posvetiti i toj ljubavi, a na nama je da na ova dva koncerta gledamo kao na zagrijavanje za nove glazbene aktivnosti.

Setlista

Boom! Shake the Room
Brand New Funk
Gettin' Jiggy Wit It
Men In Black
Miami
Girls Ain't Nothing But Trouble
Parents Just Don't Understand
A Nightmare on My Street
I Wanna Rock
Just The Two Of Us
Get Lit
Summertime

Bis:
Switch
Fresh Prince of Bel Air (Theme Song)

Nakon Smitha uslijedilo je još odličnih nastupa (Tine Tempah i Mike Perry nisu dopustili pad intenziteta, a publika je uzvratila vatrenom reakcijom i himničnim pjevanjem), a sve je završilo nastupom Galantisa.

MTV SummerBlast Dragutin Andric 081

Drugo izdanje MTV SummerBlasta zatvoreno je na najbolji mogući način, a na nama je da s nestrpljenjem isčekujemo što će nam organizatori pripremiti za iduću godinu. Poreč se pokazao kao izvrstan domaćin, a blizina Italije, Slovenije i Austrije kao odličan mamac i još jedan dragulj u raznovrsnoj turističkoj ponudi.