Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Eddie Henderson

U četvrtak, 23. ožujka započeo je 27. festival Jazz.hr/proljeće na kojem je nastupio kvartet izvrsnog američkog trubača Eddija Hendersona. Na koncertu u dvorani Blagoje Bersa, Hendersonu se pridružila velika talijanska zvijezda na saksofonu, Piero Odorici te dvojica glazbenika koji svojim umijećem zaslužuju naziv majstora – Darryl Hall na kontrabasu i Willie Jones III na bubnjevima.

Disney u Lisinskom 1

Odvojiti Disneyjeve animirane filmove od njihove glazbe znači osiromašiti ih za onu nedodirljivu magiju kojom redovito zrače. Jest da su produkt korporativne mašinerije, ali naši korporativni gospodari očito imaju ideju kome u ruke dati oblikovanje njihovih ideja – konačni produkti su redovito očaravajući.

IMG 3152

Dva je dana za redom Chui uz Jazz orkestar HRT-a napunio MSU. Galeriju fotografija donosimo u nastavku.

IMG 7723

Nakon vrlo uspješnog koncerta u siječnju u Močvari, Jimmy Stanić vratio se još jednom u ovaj, na prvi pogled pomalo neočekivani koncertni prostor za izvođača te vrste, i 16. veljače održao još nastup, na oduševljenje svih onih koji su u siječnju ostali bez ulaznica (naime, ulaznice su planule već u pretprodaji). No Močvara se pokazala kao nimalo neprimjeren prostor za Jimmyjev zafrkantski miks croonerskih šlagera, jazz standarda i stand-up komedije.

12845Što li mu je samo prolazilo glavom tih nekoliko sekundi tišine prije početka velikog recitala? Izgledao je napeto, ali ponosno, unutar je sigurno tinjao uragan jer je trebalo oduševiti rasprodanu dvoranu Lisinskog, prepunu znatiželjnika, no bilo je i zlobnih skeptika.

Simfonijski orkestar HRT-aNa programu drugoga ovomjesečnog koncerta Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda našao se Drugi koncert za klavir i orkestar u f-molu Frederica Chopina, koji je s HRT-ovim simfoničarima majstorski odsvirao talijanski pijanist Pietro De Maria.

IMG 7400

Velikim koncertom „Bow vs Plectrum“ ili „Gudalo protiv trzalice“ u Hrvatskom domu, Križevci su u subotu, 11. veljače 2017. imali priliku doživjeti vrhunski glazbeni užitak kroz jedinstvenu fuziju etna i jazza autorskog dvojca Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka. Dugo najavljivani koncert dvojice renomiranih mladih jazz glazbenika, skladatelja i aranžera, u Križevcima je dočekan s velikim zanimanjem i nagrađen dugim pljeskom prepune Velike dvorane Hrvatskog doma.

010Na današnjoj konferenciji za medije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ravnatelj Dražen Siriščević pozdravio je sve ljubitelje glazbe i one koji će tek postati ujedno predstavljajući hrvatskog pijanistu mlađeg naraštaja Aljošu Jurinića. 

hindi zahra 1

Hindi Zahra je francusko-marokanska kantautorica i samouka glazbenica koja je svjetsku pozornost privukla svojim debitantskim albumom "Handmade" objavljenim 2010. pod Blue Note etiketom. U Beogradu je 9. veljače u sklopu Musicology Barcaffe Sessionsa nastupila u Bitef Art Cafeu i započela europsku turneju kojom promovira svoj novi album "Homeland".

12580Puhaći Berlinske filharmonije ekipa su šaljivdžija koja nas na društvenim mrežama često uveseljava dogodovštinama s proba i nastupa diljem svijeta. Zabavljaju se, a istovremeno kvalitetom oduševljavaju najzahtjevniju publiku.

amDSC 0911

Dana 3. veljače u koncertnoj dvorani "Blagoje Bersa" u sklopu jazz ciklusa HDS-a solo recital održala je Amina Claudine Myers, pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka, koju je zagrebačka publika već imala priliku vidjeti prije 9 godina na N.O. Jazz Festivalu, danas nažalost ugasloj manifestaciji.

vedran ruzic SC spiritual market 27012017 007Spoj likovne umjetnosti i glazbe u aranžmanu Vedrana Ružića sinoć je predstavljeno u Kinu SC-a. U sklopu promocije novog albuma "Spiritual Market", održala se i premijera jazz art filma redateljskog para Ire Tomić i Johna Karduma.

Marko Bec 2Kad pomislimo na jednu od najpoznatijih svjetskih glazbenih institucija, austrijski zbor Bečki dječaci, pomislimo i na internat, disciplinu, Beč, Božić, a možda se sjetimo i velikog hrvatskog dirigenta Lovra pl. Matačića ili čak svjetski poznatog kontra tenora Maxa Emanuela Cenčića, koji su također bili dio te velike i poznate škole.

Božićno koncert Zg filharmonija i Inva Mula 1Klišej naslov za koncert koji je bio sve osim klišeja. Pogled na program Božićnog koncerta Zagrebačke Filharmonije nije otkrivao ništa posebno. Malo Griega za lagani uvod, malo Verdija da zvijezda večeri Inva Mula pokaže što može, pa kasnije tradicionalni božićni napjevi koji su se produžili i u bis.

11777Budipeštanski festivalski orkestar skupina je glazbenika kakva se danas rijetko viđa. Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski ugostila ih je sinoć u sklopu ciklusa Lisinski subotom, predvođene dirigentom Ivanom Fischerom, inače ravnateljem Orkestra.